IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искате да колекционирате вино?

Заложете на френско бордо, съхранявайте го добре и ако имате възможност, купете рядко вино от Азия

16:55 | 17.09.10 г.
За винто трябва да се полагат специални грижи. Снимка: sxc.hu
За винто трябва да се полагат специални грижи. Снимка: sxc.hu

Цената на доброто вино в наши дни зависи не само от качеството на напитката, вкуса и сорта на гроздето или условията, при които то е било съхранявано. Редките вина увеличават стойността си благодарение на колекционерите, за все повече от които инвестицията в напитката се превръща в по-доходоносна и търсена форма на вложение.

Колекциите от вино в Азия задминават всички останали по света, казва пред Wall Street Journal Майкъл Ау, специалист по вино от клона на аукционната къща Christie's в Хонконг. На 18 септември там ще се проведе търг, на който ще бъде представена уникална колекция от 400 вина от 13 шатота из Европа. Бутилките са неотваряни, с доказан произход и оригинални етикети. Собственикът на колекцията е корейският конгломерат SK Networks.

Колекционерите на вино са различна „порода“ хора от почитателите на хубавото вино. За първите перфектната бутилка няма нищо общо с вкуса на съдържанието й – всичко е въпрос на цена. Тук става въпрос за инвестиране, не за пиене.

Напоследък цените на вината, които се продават на аукцион, скачат стремглаво нагоре. Купувачи от Китай са изкупили 82% от пролетната селекция вина на Christie's в Хонконг тази година. Особено що се отнася до вината бордо. Изглежда в очите на някои покупката на бутилка вино е по-подходяща инвестиция от тази в ценни книжа.

През миналата година само един лот от колекция от 128 бутилки достигна цена от 1 млн. долара – най-високата цена, давана за вино някога в Азия.

Колекционирането на вино обаче е свързано с планиране, казва Ау и предлага няколко съвета за начинаещите инвеститори и за гроздовият елексир.

Френско вино
Френското вино е кралят на тази напитка. Ако трябва да изберете една бутилка, спрете се на бордо. Винарните, които произвеждат бордо във Франция, са считани за сините чипове сред марките (като има такъв вид високо доходни акции).

Редките вина са в Азия
Най-доброто място, където може да намерите редки вина е Азия. „В месеците, които последваха финансовата криза от 2008 година, много европейски и американски изби продадоха бутилките си в Азия“, обяснява Ау. „В резултат има много по-голяма вероятност да откриете рядка бутилка именно на азиатския пазар.“

Съхраняване
Съхранявайте виното добре. Купувачите днес настояват да знаят къде са били бутилките, тъй като от това зависи дали виното правилно е зряло и дали е добре затворено. Някои производители и търговци дори гравират бутилките с лазер, с помощта на който дават повече информация за питието в стъклото и условията, при които е било запазено. Подходящи условия за съхранение са температура от 13 градуса и нива на влажност между 55 и 60%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още