IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализ на мозъка показва кой става за шеф?

Резултатите ще дадат ценни уроци на онези, които искат да управляват и ръководят не само бизнеса си, но и хора

11:27 | 19.11.10 г.
Анализ на мозъка показва кой става за шеф?

Правите си тест на кръвта, изследвания на сърцето или за вътрешни болести. А възможно ли е да отидете на изследване, което да покаже способен ли е мозъкът ви да мисли като управител? Вероятно съвсем скоро отговорът на този въпрос ще бъде "Да".

Сър Джон Мадейски е сред първите, които, подлагайки се на експерименти, са на път да помогнат на науката да открие какво се случва в главата на човек. След последните подготовки на екип от учени водещият британски бизнесмен лежи на кушетка, която с плъзгане го отвежда под скенера.

Сър Джон Мадейски не е болен. 45-минутният скенер на мозъка е част от уникален експеримент, който се опитва да установи дали науката би могла да бъде приложена за изучаване на лидерските качества.

Невролози, психолози и мениджмънт експерти от университета Рийдинг във Великобритания са се събрали да проучат мозъците на директори и ръководители не само в областта на бизнеса, но и в други сфери на дейност като военното дело или доброволни организации, съобщава BBC.

Част от екипа на учените е и доктор Кевин Мъни от бизнес училището Хенли, сега част от университета Рийдинг. Той обяснява целта на изследването. „Надяваме се да можем да наблюдаваме как лидерите от различни области в живота вземат решения, какво всъщност е онова, което кара хората да правят правилни или неправилни неща, които не касаят само тях, какво се случва с мозъците на хората и как всъщност те стигат до някакво решение.“

Под скенера всъщност сър Джон Мадейски не просто лежи и си почива, а изпълнява редица упражнения.

Професор Дъглас Сади от Центъра по интегративна невродинамика и неврология към университета Рийдинг наблюдава как бизнесменът натиска бутони, с което индикира различни финансови решения, които взема. „В този случай“, обяснява той, „това, което е помолен да направи, е да прецени, след като е получил информация, дали краткосрочна или дългосрочна инвестиция би била по-успешна.“

С натискане на бутоните се измерва активността на мозъчната дейност на участника в експеримента. Резултатите от това изследване, както и от редица други, имат за цел да предоставят на хората няколко урока за това как трябва да започнат да мислят, за да се превърнат в ръководители. При това успешни.

„Мисля, че напълно разнищиха мозъка ми“, казва сър Джон, когато изследването приключва. Предприемачът е натрупал богатството си с помощта на поредица успешни бизнес сделки, последната от които е покупката на футболен клуб и осигуряването на издръжката на Центъра за репутация към бизнес училището Хенли.

Той е ентусиазиран от новия проект и е дал обещанието да окуражи свои приятели в бизнес средите да се подложат на сканиране на мозъка си.

Доктор Мъни е внимателен що се отнася до обещанието на незабавни резултати от това изследване. „Твърде е рано все още. Няма как да надникнем в мозъка на един човек и да си направим заключения за останалите. Това, което можем обаче да сторим, е да наблюдаваме различни групи, да речем военни или бизнес ръководители, и да сравним лидерските им умения.“

Използването на технологиите за установяване на това кой е добър лидер и кой не не е нещо ново. От много десетилетия насам различни организации от цял свят използват психометрични тестове за избирането на човек сред множество кандидати за ръководни позиции.

Психометричните похвати спадат към противоречивата част от науката, а някои критици твърдят, че едва ли на тях може да се разчита напълно. Към тези методи спадат тестовете за професионална ориентация, преработени варианти на които понякога се дават и на интервюта за работа. Оказва се, че няколкоминутен разговор с непознат човек не е достатъчен за оформяне на мнение за неговите качества и умения. Още повече що се отнася за позиция, свързана с вземане на важни решения и управление на хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още