IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите хоризонти пред пазара на изкуство

Все по-млади колекционери наддават за най-скъпите творби в света

11:49 | 16.05.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Когато картината на Пикасо „Жени от Алжир (Версия ‘O’) постави рекорд за най-скъпо продадено на търг произведение на изкуството, тя донесе близо 40 млн. долара повече от очакваното и достигна цена от малко под 180 млн. долара.

Продажбата на Christie’s на 35 творби от XX и XXI век пък се превърна в първия аукцион, в който две произведения преминаха границата от 140 млн. долара. Втората се оказа бронзовата статуя на Джакомети “Pointing Man”, която беше продадена за 141,3 млн. долара, предава Ройтерс.

Въпреки че Christie’s не разкрива имената на купувачите на десетте топ лота, нито от които региони идват, аукционната къща твърди, че през последните пет години на пазара са се появили много нови колекционери.

„Навлязохме в нова ера на пазара на изкуство“, коментира Юси Пилканен, глобалният президент на Christie’s. “Колекционери от всички части на света се надпреварват в най-добрите категории, генерирайки рекордни цени, каквито не са виждани преди“.            

Картината на Пикасо изпревари триптиха на Франсис Бейкън „Три студии за Лушън Фройд“, който беше продаден за 142,5 млн. долара през ноември 2014 г.

Пилканен твърди, че наддаващите за най-скъпите произведения на изкуството, включително за деветте топ творби на Christie’s, всяко от които е донесло 25 млн. долара или повече, се подвизават на пазара едва от 5-6 години.

„Тове ще продължи да бъде така“, коментира той. Азиатските купувачи набират сили на пролетните продажби в Ню Йорк, като част от най-големите продажби са направени по телефона, а произведенията са отишли при топ мениджъри от Азия.

След спада, породен от финансовата криза през 2008 г., пазарът на изкуство вече се радва на безпрецедентен бум, задвижван от супербогатите колекционери. Европейските, руските, американските, азиатските и колекционерите от Близкия изток се конкурират за ограничения брой шедьоври на пазара.

По време на търга на Christie’s петима колекционери наддаваха за творбата на Пикасо, предлагайки над 120 млн. долара за нея, което е събитие без прецедент. Новите колекционери се насочват към различни категории, за разлика от по-старите, които се фокусират върху по-конкретни като импресионистично или съвременно изкуство.

„Колекционери от различни страни търсят шедьоври от Пикасо до Ротко“, коментира Пилканен. „Независимо дали става дума за мебели, за порцелан или за творци, представляващи най-доброто в живописта от XX век, те оценяват най-доброто“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още