fallback

Търсенето на диаманти в Китай ще расте по-бързо от това в целия свят

Продажбите на диаманти в азиатската страна ще се увеличават с 8% годишно според Rio Tinto Group

22:33 | 19.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател

Търсенето на диаманти от Китай ще се увеличи с темпове, по-бързи от средните за света, благодарение на увеличаването на богатството на домакинствата в страната, което води до демографски и културни промени в най-населената държава в света според Rio Tinto Group, пише Bloomberg.

Продажбите на диаманти в Китай вероятно ще растат с 8% годишно през следващите 5 до 10 години, надвишавайки прогнозата за целия свят за 3 до 5% годишно, твърди главният изпълнителен директор на Rio Tinto Group Алън Дейвис в интервю.

На Китай се падат около 13% от глобалния пазар на диаманти, който възлиза на 85 млрд. долара годишно. Цените на необработените диаманти спаднаха с около 15% тази година, тъй като търсенето в страната се сви на фона на забавянето на икономическия растеж, сътресенията на фондовите пазари и антикорупционната кампания, която намали покупките на луксозни стоки.

De Beers, най-големият производител на диаманти в света, увеличава разходите си за маркетинг в Китай, за да подкрепи растежа си и да привлече нови потребители, насочвайки се към жени на възраст между 18 и 29 години, както и към купувачите от третите и четвъртите по големина китайски градове.

Пазарът на диамантени бижута нарасна с 6% през 2014 г., на фона на бързата експанзия на магазините в страната. Но този темп се забави до 3-4% през тази година, коментира Стивън Лусие, изпълнителен вицепрезидент на De Beers.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:10 | 09.09.22 г.
fallback