IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчни облекчения за киното: Мисията е възможна?

България не предлага данъчни облекчения за снимането на продукции у нас, но може да вземе пример от редица европейски държави

19:40 | 18.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Така Белгия започва да печели все повече партньори за копродукции от различни страни, след като през предходните години е виждала основен партньор в това отношение само от страна на Франция и то предимно заради езика. Едно от предимствата на белгийската система е, че филмовите компании могат да ползват данъчни облекчения в комбинация с публично финансиране, допълва експертът.

Националният фонд на Белгия подкрепя както местни продукции и копродукции, така и напълно чуждестранни проекти - игрални, анимационни и документални филми. Финансирането е автоматично, а сборът от собствения капитал и заема трябва да е максимум 50% от общия бюджет на продукцията. 

От своя страна системата за данъчни облекчения в Унгария стартира още през 2002 г., а за повече от десетилетие е показала доста добри резултати, твърди Балаш Захар, ръководител на правния отдел на Унгарския филмов фонд. Той посочва, че идеята не е била само да се привлекат повече снимащи хора в страната, но и да се създадат по-стабилни основи за местните филмови компании.

“Ако системата има стабилна финансова основа, то тя е еднакво достъпна за всякакви фирми”, категоричен е той.

Унгария подхожда, гледайки на този ход в дългосрочен план - като инвестиция в уменията на хората в сектора.

“Искахме да развием инфраструктурата и създадохме ново студио, което помага за заснемането на нови филми.По-важното е, че се надявахме решението ни да има ефект върху цялата индустрия, давайки допълнителен опит на нашите експерти”, категоричен е Балаш Захар.

Данъчните облекчения бързо дават резултат - забелязва се скок в разходите за продукциите в страната.

Като цяло участниците в дискусията са единодушни, че създаването на законодателната рамка за всичко това е дълъг и бавен процес, който изисква силна политическа воля.

“Винаги има дебати и спорове от страна на министъра на финансите. Бъдете готови за това”, коментира Мими Гьоргоска-Илиевска, подчертавайки, че Македония е извоювала всичко това, залагайки на идеята да се позиционира и на филмовата карта.

“Да не забравяме, че все пак говорим с хора. Просто трябва да ги убедим, че всички тези решения накрая ще имат финансова възвращаемост”, обобщи Жан Ив Робен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още