IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олимпиадата в Бразилия - отговорът на кризите, недоверието и несигурността

Близо 5 хил. актьори и доброволци се включиха в откриването на игрите, посветено на опазването на природата, Бразилия и забавлението

10:00 | 06.08.16 г.
<p>
	Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бек изнася реч на церемонията по откриването на игрите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бек изнася реч на церемонията по откриването на игрите. Снимка: Ройтерс

Летните Олимпийски игри в Бразилия бяха открити тази нощ на стадион “Маракана”  от временно изпълняващият длъжността президент на Бразилия Мишел Темер. Той обаче беше освиркан от публиката, а преди това полицията в Рио де Жанейро разпръсна със сълзотворен газ протест срещу кабинета му в близост до стадиона.

Бронзовият медалист по маратон от Атина 2004 Вандерлей Кордейро Де Лима запали олимпийския огън, след като бразилската футболна легенда Пеле отказа да присъства на церемонията. Преди 12 години Де Лима загуби златното отличие от олимпиадата, след като метри преди финала беше атакуван от ирландски отец, пише БТА.

Носителят на три титли от "Ролан Гарос" Густаво Куертен внесе факела на стадиона. Церемонията беше съпроводена от много музика, танци, фойерверки, парад на спортистите, както и неизменната официалната част.

"Ние живеем в свят на кризи, недоверие и несигурност. Това е нашият олимпийски отговор! Хиляди спортисти ще живеят на едно място в мир и съгласие, ще споделят заедно много неща. Затова в този олимпийски свят ние всички сме равни. Приветствам и 10-те спортисти от отбора на бежанците. Вие сте вдъхновение за всички нас", коментира президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Церемонията по откриването беше значително по-скромна във финансово отношение в сравнение с предишните две олимпиади в Пекин 2008 и Лондон 2012. Продуцентът на спектакъла в Рио - италианецът Марко Балич, акцентира върху културното наследство на Бразилия.

Близо 5 хил. актьори и доброволци се включиха в шоуто, което имаше три основни опорни точки – опазването на природата, развитието на бразилската цивилизация и забавлението. Още с излизането си на стадион "Маракана" спортистите станаха част от кампания за засаждане на нови дървета. Всяка делегация получи семена от различен вид, които състезателите засадиха, а след това дърветата ще образуват гората на спортистите.

По традиция отборът на Гърция първи излезе на стадиона за парада на нациите, а домакините от Бразилия бяха последни. Тимът на бежанците, който за пръв път в историята участва на олимпийски игри, дефилира предпоследен. 

Церемонията обаче премина при видимото отсъствие на така очакваните държавни глави. Преди олимпиадата, която е първата в Южна Америка, властите прогнозираха, че за нея ще пристигнат близо 100 държавни глави. От списък на бразилското външно министерство обаче се вижда, че лидерите на държави са били около 25 души, сред които президентите на Аржентина, Франция и Португалия. САЩ бяха представлявани на церемонията от държавния секретар Джон Кери.

Според анализатори това се дължи на политическата ситуация в Бразизия. Политиците не знаят кого да припознаят като лидер на страната - дали отстранената Дилма Русеф, или временният президент Мишел Темер.

Вижте кадри от церемонията по откриването на игрите в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още