IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще дойде ли времето на офисите без хартия?

Обемът на хартията, използвана от компаниите, се свива с 1 до 2% годишно

13:08 | 09.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Xerox има екип, който изследва защо хората принтират. Проучването му разкрива, че има толкова много работни практики и нагласи, които са вкоренени в начина на работа на фирмите, че правят промяната за по-големите и по-стари компании значително по-трудна. На въпроса защо са принтирали 40% от страниците, които не са им били необходими за работата им, повечето са отговорили просто, че „харесват хартия“.

И все пак компаниите бележат истински напредък. Да вземем Bahrns Equipment. Тара Фюнерман, която работи от 27 години в офиса на компанията, твърди, че когато е започнала през 1987 г., са имали само един „наистина голям“ компютър, който са използвали веднъж месечно за 5 до 10 минути.

„Принтирахме един доклад от Lotus 1-2-3, изключвахме го и всичко друго се правеше на ръка“, коментира тя.

В днешно време всеки един от сервизните техници на Bahrns разполага с iPad или с мобилен телефон и използва софтуер, дело на Canvas Solutions. Устройството и софтуерът, взети заедно, заменят това, което някога представляваше писмена форма от три части, която се попълваше на ръка, често беше непълна, неточна или нечетлива и беше кошмар за екипите на компанията. Преминаването към Canvas преди три години елиминира една чиновническа позиция във фирмата, посочва Фюнерман.

Една от причините да сме все по-близо до безхартиените офиси са дигиталните организации.

А докато базирани в облака инструменти за съвместна работа като Microsoft Office 365 и Google Docs се превръщат в норма, хората може би ще започнат да вършат редица неща по по-лесен и удобен начин.

Историята показва, че смъртта на хартията ще настъпи постепенно. Обемите, които хората принтират в офисите, може да намаляват с 1 до 2% годишно, но това все пак е един умопомрачително голям пазар.

"Смятам, че ще отнеме 15-20 години, докато младите, израснали с дигитални снимки и смартфони, заемат старши позиции в компаниите, за да видим прехода към безхартиени офиси“, коментира Лу Уии Тек от Euromonitor. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още