fallback

Китай твърди, че лошите отзиви за филмите ѝ са навредили на боксофиса

През миналата година местният боксофис нарасна само с 3,6%

22:45 | 13.01.17 г. 7

Китайската филмова индустрия се оказа разочарование през 2016 г. Боксофисът в страната отбеляза ръст само от 3,6%, слагайки край на двуцифрения растеж, на който се радваше повече от десетилетие. Слабите вътрешни продукции и съкращаването на субсидиите за билети от китайските интернет компании доведе до по-слабо представяне от очакваното, твърдят анализатори.

Но китайските власти избраха нещо друго, което да обвинят за неуспеха – ревютата на филми, пише Quartz.

На 11 януари главният китайски медиен регулатор SARFT обяви създаването на първия национален комитет на онлайн филмовите критици, който ще бъде управляван от Китайската асоциация на филмовите критици под шапката на SARFT.

Новият комитет, членове на който са 19 критици и студенти, има за цел да промени „хаотичната“ система за даване на отзиви за кино в Китай, пишат местните медии.

С тази цел комитетът издаде седем изисквания към онлайн критиците на филми, включително „да казват истината“, „да уважават правото на всеки зрител да хареса или да не хареса филм“ и „да избягват обиден език, с който да атакуват създателите на филми“.

В края на декември три филма, за които се очаква да са блокбъстъри, отбелязаха по-слаб дебют от очакваното в Китай, като всеки един от тях получи вълна от унищожителни критики онлайн. След тях е „Великата стена“ - първата копродукция между Китай и САЩ. Фентъзи екшънът с Мат Деймън струва 150 млн. долара, а до момента е генерирал само 180 млн. долара от продажбата на билети. В момента филмът има рейтинг 5/10 в Douban – подобна на IMDB китайска платформа, като голяма част от зрителите не дават добри отзиви за продукцията. Западните критици също не са очаровани.

Но държавните медии в Китай решиха, че негативните отзиви са нанесли удар на филмовата индустрия. Статия от 27 декември, публикувана на уебсайта на People’s Daily, посочва, че „лошите и безотговорни“ коментари, написани за привличане на вниманието, са ударили силно екосистемата на китайската филмова индустрия. В текста се посочва още, че отзивите за филмите са били манипулирани. Държавната информационна агенция Xinhua публикува коментар в същия тон, въпреки че по-късно той беше изтрит.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:37 | 12.09.22 г.
fallback