fallback

Храните ментета са трудни за установяване и носят големи печалби

Престъпниците действат в организации, подобни на мафията

09:29 | 14.02.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Зелената течност капе непрекъснато, докато Андреас Клиймант слага евтина смес от спанак, уасаби и пипер във фунията над съд евтино олио за готвене.

По такъв начин се прави фалшив зехтин, който ще бъде представен за скъпия маслинов продукт. Никой няма да забележи разликата: ментето има вкус, който е доста подобен на скъпия студено пресован зехтин, отбелязва в свой материал DPA, цитирана от БТА.

Откакто съществува храната има и ментета, казва Андреас Клиймант, учен, който неотдавна демонстрира фалшификата на изложение на храни с цел да предупреди потребителите за ширещите се измами с хранителни продукти.

Ресторанти в Европа са хващани да продават евтината риба пангасиус вместо скъпата риба морски език, а от незапомнени времена във виното се прибавя вода, а в меда - захар.

На пазара плик с лешници може да съдържа и няколко фъстъка, които са по-евтини, въпреки че може да са опасни за хората, които имат алергия към фъстъци.

В Европа се повтарят скандалите с месо, като например този с конското в бургери с говеждо, преди това пък пилешко с изтекъл срок на годност бе преработено за продажба като прясно.

Печалбите се перат по същия начин като незаконните приходи от продажба на наркотици и трафик на хора. Клиймант, който е ветеринар по образование, работи за германската служба за защита на потребителите и задачата му е да открива измами с храни.

Той бе на селскостопанското изложение "Зелена седмица" в Берлин, за да обяснява трудностите, с които се сблъскват супермаркетите.

Сред демонстрациите, които представи, бе и тази с три буркана, пълни със зехтин, които посетителите трябваше да пробват. В два от бурканите имаше истински зехтин, а в третия беше неговото менте. 

"Изобретението" от спанак и уасаби е успешно. Много малко хора го различиха, казва той.

Сред измамите с храни са изкуствено оцветено чили, скариди, пълни с гел, и пластмасови зрънца в ориза.

В много страни са познати примерите за яйца, които са обявени за органични, а нямат нищо общо с такова отглеждане, или за месо, представяно като нещо, което не е.

Страните от ЕС си сътрудничат за установяване на мошениците. "Престъпниците действат в организации, подобни на мафиотската," посочва германската служба по храните.

Преди няколко години американските власти обявиха, че пазарът на фалшиви храни е на стойност 15 млрд. долара годишно.

Европейската агенция Европол залови над 10 хил. тона и милиони литри фалшива храна от 57 страни миналата зима, включително изкуствено оцветени маслини в Италия, захар, съдържаща изкуствена тор, в Судан и фалшив алкохол в Гърция и Великобритания.

Хелмут Чийрски, ръководител на германската служба за защита на потребителите, отбелязва, че мошениците правят големи пари, а потребителите като цяло са оставени на милостта им.

Ако обаче първокласен зехтин струва само 3 евро, тогава нещо би трябвало да не е наред, допълва той, предупреждавайки потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:58 | 09.09.22 г.
fallback