IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суперхраната на бъдещето: Поничка от тарантули

Глобалните приходи от продажбата на ядливи насекоми ще се увеличат от настоящите няколкостотин милиона долара до малко под 8 млрд. долара през 2030 г.

20:19 | 17.12.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бонбони от гъсеници - това ли е храната на бъдещето? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бонбони от гъсеници - това ли е храната на бъдещето? Снимка: Ройтерс

Именно заради тези предимства Световната организация за храните към ООН FAO от няколко години популяризира навлизането на насекомите в чиниите. Тя гледа на това решение като на идеален начин за посрещане на нарастващите нужди от храна за деветте милиарда души, които ще живеят на Земята след две десетилетия - по един наистина екологичен начин.

Маркетолозите също виждат огромен потенциал: Проучване на Meticulous Market Research предполага, че глобалните приходи от продажбата на ядливи насекоми ще се увеличат от настоящите няколкостотин милиона долара до малко под 8 млрд. долара през 2030 г.

Новите кандидати за бизнес слава

И предвид високите очаквания и климатично благоприятните условия за отглеждане съвсем логично в Азия се появиха редица стартъпи,  които възнамеряват да се възползват от тенденцията: Life Origin от Малайзия отглежда черни мухи (от англ. - Black Soldier Fly) и прави от тях бургер месо. Подобна е идеята впрочем и на българския стартъп „Насекомо" АД на дългогодишните мениджъри и предприемачи Олга и Ксавие Марсенак и биолозите Селин и Марк Болар, които основават първата в Източна Европа компания за разграждане на органични отпадъци чрез ларвите на черната муха, които впоследствие могат да бъдат използвани за високопротеинова храна в животновъдството. Сигапурският стартъп Insectta пък преработва ларвите на същата муха в храна за животни.

Ento от Куала Лумпур предлага на пазара печени щурци в модерни опаковки под формата на органична закуска. Cricket Lab от Северен Тайланд и Cricket One от Виетнам произвеждат тонове брашно от насекоми, което се озовава в енергийни барчета в германските фитнес студиа. А Thailand Unique предлага онлайн магазин за брашнени червени и брашно от скорпиони в консерви.

Както в Камбоджа, така и в столицата на Тайланд има готвачи, които искат да отнемат фактора „шок“ от насекомите и да ги установят като основна съставка при повече или по-малко обикновеното посещение на ресторант. В своя ресторант в Банкок  „Insects in the Backyard“ Сурасит Бутама сервира екзотични за европейците ястия, като супа от кестенови гъсеници и тирамису от копринени буби.

В Сием Рип главният готвач на Bugs Cafe Сейха Соун залага най-много на донъта от тарантули. „На мен лично най-много ми харесва“, казва той. Консистенцията на големия почти колкото палеца паяк му напомняла на рейнбоу раците с мека черупка. 

„Коремът на паяка има вкус на нещо като пилешки дробчета“, казва той. А вие бихте ли се доверили на такава препоръка? 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Според мен само един болен мозък с "прогресивно" мислене може да роди подобна глупост като яденето на насекоми като решение на някаква си имагинерна криза с недостиг на храни... За яденето на насекоми има толкова добри причини колкото е "нормално" и "приемливо" поведението на болните от шизофрения... Същите нормализират идеята на гей браковете, прокламират феминизъм, педофилия и борба срещу промените в климата. Разбира се мнозинството от тези илитерати не са чували за Томас Малтус и "верните" му прогнози...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
Шоколадена торта от ***, баница от гъсеници, със свежа боза от червии! :)) Нямам нищо против, хората - щом им харесва и влече да ядат, ***, гъсеници, червеи и прочие. Ако ще и брашно от сушени фъш.кии да ядат, НО важното е да не ми го натрапват на мен и семейството ми, във вид на борба с климатичните промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 4 години
хахахаха, много плоско, колега ... редно е да го сложиш този лозунг на табела точно на входа на вашето село ... нека се знае кой е врага !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Mechkata
преди 4 години
Нищо шокиращо - доста племенни култури и до ден днешен преживяват ядейки насекоми - не виждам кое му е модерното. Това,че чак сега "западните" хора сме се сетили на този пиниз и го изкарваме като "спасението от глад и разхищение на ресурс" е едно на ръка. Една доста вече нашумяла тенденция в хранително-вкусовата промишленост. Има ферми за отглеждане на брашнени червеи, които се изсушават и стриват на брашно - лично аз не бих имала каквито и да е задръжки да опитам подобен хляб - всичко е въпрос на нагласа и преодоляване на предразсъдъците и ограничителните рамки на мислененто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 4 години
Не, благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
dzk
преди 4 години
"В кафенето тук менюто Discovery за един или двама души струва 15 долара с пролетни рулца от мравки, гигантско шишче от различни насекоми, крокети от брашнени червеи, поничка от тарантула и тиган с гъсеници и щурци." - дали Грета КакБешеТам и подобните и, ядат подобни модни екощуротии? И под "ядат", не включва снимка в инстраграм и фейсбук със чиния тарантули.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
Hahoto
преди 4 години
Това е ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА, днес енергетика, утре селско стопанство - ще заменим кравите с тарантули - все пак протеини трябват. И прясно и кисело мляко, и сирене и кашкавал от тарантули ще ручаме, заради заветните 1.5 градуса! Това ви готвят зелените талибани. Който не яде тарантули,ще му ги пускат живи в гащите, няма хъкта-мъкта! И както казва на ум авторът на материала - "Да ви е сладко!" ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Гнуc.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още