IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съд в Австралия: Trivago не показва най-изгодните хотели

Според съдиите търсачката показва като първи резултати онези хотели, от които получава най-големи суми, което не отговаря на рекламата му

08:30 | 22.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служител прави снимки на логата на Trivago GmbH по време на първичното публично предлагане (IPO) на Nasdaq MarketSite в Ню Йорк, САЩ, в петък, 16 декември 2016 г.&nbsp;<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Служител прави снимки на логата на Trivago GmbH по време на първичното публично предлагане (IPO) на Nasdaq MarketSite в Ню Йорк, САЩ, в петък, 16 декември 2016 г. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Операторът на търсачката за оферти за настаняване Trivago бе осъден в Австралия заради заблуда на потребителите. Търсачката не показвала, за разлика от самите твърдения на Trivago в реклами и на самия уебсайт – най-евтините хотели, а тези, от които компанията получава най-високи комисионни, заяви председателят на Австралийската комисия за защита на конкуренцията и потребителите (ACCC), Род Симс.

По този повод ACCC заведе дело срещу Trivago през август и сега съдът признава компанията за виновна в нарушаването на законите за защита на потребителите. В мотивите на федералния съдия Марк Мошински се посочва, че Trivago скрива в резултатите оферти, които не достигат определен праг на приходи от продажби за оператора на търсачката.

Сумата на глобата за дружеството ще бъде определено след по-късно изслушване. „Trivago генерира приходите си от комисионни за рекламиране на клиенти", казва Симс. „Те дават приоритет на онези, които плащат най-високите комисиони. Ето защо потребителите са насочвани към уебсайтовете на рекламодатели, които използват Trivago най-много - а не към тези, които са им от полза“.

Говорител на Trivago заяви пред Ройтерс, че компанията ще прегледа съдебното решение и едва след това ще излезе с коментар.

Решението давало „нова информация" за това как трябва да се показват резултатите от търсенето в порталите за сравнение в Австралия. „Работим, за да разберем как това решение влияе върху дизайна на нашия уебсайт - и туристическата индустрия в Австралия като цяло".

Основаната през 2005 г. в Дюселдорф компания, мажоритарна собственост на Expedia Inc., беше листната на американската технологична борса Nasdaq преди три години. Наскоро акциите на Trivago драстично загубиха стойност. Компанията все още се оценява на малко над 1 млрд. долара на фондовата борса, но при листването стойността ѝ бе три пъти по-висока. Във вторник книжата приключиха търговията със спад от 1,02% до 2,9 долара. 

В края на 2019 г. съоснователят Ролф Шрьомгенс се оттегли от оперативния бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още