IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-малко 53 културни обекта са разрушени в Украйна от военните действия

В украинската столица се намират седем обекта на световното наследство на ЮНЕСКО

21:52 | 01.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Властите в Лвов се опитват да спасят един от паметниците в града. Снимка:&nbsp;Kobi Wolf, Bloomberg</em></p>

Властите в Лвов се опитват да спасят един от паметниците в града. Снимка: Kobi Wolf, Bloomberg

Най-малко 53 културни обекта са били повредени или частично разрушени от началото на руската инвазия в Украйна, предаде БТА, като се позовава на информация на DPA и ЮНЕСКО. Сред тях има 29 църкви, 16 исторически сгради, четири музея и четири паметника, заяви в Париж зам.-генералният директор на ЮНЕСКО за културата Ернесто Отоне Рамирес в Париж.

Харков в североизточната част на страната е един от най-засегнатите в това отношение райони на Украйна.

От руските бомбардировки са пострадали Мемориалът на Холокоста, Държавният театър за опера и балет и Музеят на изкуствата, казва Отоне Рамирес. Харков е вторият по големина град в Украйна.

Киев е застрашен, но все още няма доказателства за нанесени щети на седемте обекта на световното наследство на ЮНЕСКО в страната, сред които са катедралата "Света София" и Пещерният манастир.

Ситуацията в северния украински град Чернигов, който е откъснат от околните провинции от руските войски, се смята за изключително сложна.

Чернигов е един от най-старите градове в Украйна с множество църкви и манастири, датиращи от 10-и до 19-и век. Сред тях е църквата "Света Екатерина", която е в списъка на ЮНЕСКО с над 50 разрушени и повредени сгради.

От началото на руското нападение срещу Украйна ЮНЕСКО и други международни институции стартираха няколко инициативи за защита на културни обекти и ценности, включително създаване на система за сателитно наблюдение на важни украински обекти и паметници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още