IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компютърният прототип Apple-1 на Стив Джобс се продава на търг

Съоснователят на Apple го е използвал за демонстрация пред собственик на магазин за персонални компютри

09:22 | 26.07.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;RR Auction</em></p>

Снимка: RR Auction

Рядка частица от историята на Apple Inc. от първите дни на славното ѝ съществуване в Силициевата долина ще бъде предоставена на този, който предложи най-високата цена.

Компютърният прототип Apple-1 на Стив Джобс се продава на търг от базираната в Бостън аукционна къща RR Auction, като текущата цена е 278 005 долара. Наддаването приключва на 18 август. RR Auction продаде компютъра Apple-1 през септември 2018 г. за 375 000 долара, предава Bloomberg.

Прототипът, който доскоро се смяташе за „изгубен", е този, който съоснователят на Apple използва, за да демонстрира Apple-1 на собственика на магазин за персонални компютри Пол Терел през 1976 г. Според описанието на предмета на уебсайта на RR Auction Джобс и съоснователят му Стив Возняк първоначално са предвиждали компютъра Apple-1 като част от комплект „направи си сам" на стойност 40 долара. Терел убеждава предприемачите да превърнат продукта в предварително сглобен персонален компютър за 666,66 долара и им дава първата голяма поръчка.

„Няма Apple-1 без тази платка - тя е свещеният граал на Стив Джобс и Apple", казва Боби Ливингстън, изпълнителен вицепрезидент на RR Auction. 

Този прототип се е намирал в гаража на Apple в продължение на много години, преди Стив Джобс да го подари на настоящия му собственик преди около 30 години. По това време Джобс е изгонен от Apple и очаква с нетърпение да започне работа в NeXT и Pixar. Сегашното състояние на платката дава известна представа за преценката на Джобс за нея: той е гледал на прототипа не като на нещо, което трябва да бъде запазено, а като на нещо, което трябва да бъде използвано по друг начин. Няколко от интегралните схеми са извадени от гнездата си, както и микропроцесорът и други компоненти, вероятно за използване в ранни компютри Apple-1.

Изглежда, че платката е повредена от натиск в горната дясна част, в резултат на което се е появила пукнатина, която минава от съседната зона на захранването над D12 надолу през долната част на платката вдясно от A15. Предполага се, че липсващото парче е било изхвърлено, но благодарение на снимките на пълната платка, направени от Пол Терел, тя може да бъде възпроизведена. Една от отличителните черти на прототипа "Apple Computer A" е използването на три оранжеви кондензатора Sprague Atom, а не познатите "Big Blue" кондензатори, използвани в серийния Apple Computer 1.

Устройството е минало и през ръцете на Возняк: Според описанието на аукционната къща прототипът изглежда е бил ръчно запоен от Возняк върху уникална платка "Apple Computer A". Прототипът показва необичайната „триръка техника" на Возняк, който използва проводник в едната си ръка, поялник в другата и спойка в устата си.

През 1976 г. Терел прави полароидни снимки на прототипа, които са залепени на  платката. Прототипът е изследван и заверен като „автентичен“ през 2022 г. от експерта по Apple-1 Кори Коен, който написва и придружаващ доклад от 13 страници.

Малко са артефактите на Apple, които могат да се смятат за толкова редки, ранни или исторически, колкото този прототип Apple-1, прекарал дълги години в „гаража на Apple" - място, което днес е вплетено в легендите за американския бизнес – място, където двама необичайни герои основават империя. Нещо повече, той е перфектното въплъщение на симбиозата между Стив Джобс, Стив Возняк и Силициевата долина: гениалният бизнесмен, електрониката на Айнщайн и инфраструктурата, в която те се развиват. Без Возняк Джобс не би имало продукт. Без Джобс Воз не би имал пазар - той вече беше раздал дизайна на Apple-1 на членовете на Клуба за домашни компютри и нямаше интерес да го използва с цел печалба. Без този прототип и без Пол Терел Apple-1 можеше да бъде „просто още един компютърен комплект". Беше лятото на 1976 г. и една революция беше на прага си...

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Garcor
преди 1 година
Steve Wozniak: Inventor of the Apple ComputerAmazon.com: Steve Wozniak: Inventor of the Apple Computer: 9781417735273: Kendall, M.: Books
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Garcor
преди 1 година
Бойчо Попов и Десислава Попова, време е да научите, че Стив Джобс има толкова заслуги за създаването на Apple-1, колкото и баба ми. Да бяхте прочели книгата на Стив Возняк, "iWoz: From Computer Geek to Cult Icon: How I Invented the Personal Computer, Co-Founded Apple, and Had Fun Doing It" Стив Джобс е само добър търговец на чужди идеи, нищо повече, освен че си пада и малко мошеник. "While still with HP, Wozniak describes his moonlighting development, with ***, of the prototype of the arcade game Breakout for Atari, Inc. in only four days. He also describes, without bitterness, how *** shortchanged him on the job. ***, who worked for Atari Inc., said he would give Wozniak half of "whatever they paid him" for development of the game. *** subsequently gave Wozniak $375, saying Atari Inc. paid him $750 for the game. Wozniak later found out that Atari Inc. actually paid *** $5,000 for the game."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още