fallback

Работи ли Меком и отчита ли коректно задълженията си?

Коментарите в местен форум и отчетите на силистренското месопреработвателно предприятие дават повод за съмнение

10:17 | 13.07.12 г. 14
Автор - снимка
Редактор

Бившият собственик на Меком АД Стефан Райчев. Снимка: Личен архив

Диалог между софиянец и двама активни потребители в силистренския форум може би хвърля малко светлина върху причините за понижаващата се цена на акциите на Меком АД в последните месеци.

Акциите на Меком АД приключиха борсовата сесия на 12 юли 2012 г. при цена за акция от 0,033 лв., което прави оценка на цялото дружество от 1,85 млн. лв. Само за три месеца цената на акциите се понижава с 87%, а за година понижението е с 94%.

След обем от 5,73 млн. изтъргувани акции на 12 юли 2012 г., има теоретична вероятност съдебният изпълнител Уляна Димоларова да е продала всички акции, с които разполага. Преди това те са били собственост на бившия мажоритарен акционер Стефан Райчев. Междувременно Меком АД стана хит на БФБ-София със 460 сделки за седмица, много пред втория в класацията Адванс Терафонд АДСИЦ със 160 сделки и пред третият ЦКБ с 86 сделки.

Във темата за Меком във форума на Investor.bg ври и кипи със стотици мнения.

Според коментатор Меком АД има силен ефект и върху други борсово търгувани дружества. На 11 юли 2012 г. в 15:32 ч. коментаторът с псевдоним 4i40 написа: „Масово се продават патки, имотки, тодорофки, химимпортки (акции на Холдинг Пътища АД, АДСИЦ-и, Тодоров АД, Химимпорт АД - бел. ред.), все от пени маркета, за да се купуват мекомки (На Меком АД - бел. ред.) ... Хората са зажадняли за спекула...”

Например Фонд имоти АДСИЦ загуби 22% от стойността си само вчера, като достигна ново дъно от 0,04 лв./акция. Преди да се насочим към форума на гр. Силистра, нека видим официалната позиция на Меком АД, отразена в отчетите му. Интересното е, че според последния консолидиран отчет, а именно този за първото тримесечие на 2012 г. дружеството е действащо предприятие. Уточнено е обаче следното: „Валидността на принципа на действащо предприятие зависи от активната финансова подкрепа на мажоритарния собственик на капитала, също така зависи и от структурата на вземанията, които в своята съществена част произтича от сделки със свързани лица.”

Този текст насочва, че посочените вземания вероятно са от бившия мажоритарен собственик Стефан Райчев, който вече е сменен, след като съдебният изпълнител разпродаде 46 млн. акции, или около 82% от капитала. Допреди разпродажбите от 11 юли 2012 г., Дар Финанс ЕООД притежаваше около 40%, като няма данни кой е придобил разпродадените нови около 40% и не се знае дали има нов мажоритарен акционер.

Също така в консолидирания отчет за първата четвърт на 2012 г. се казва: „През изминалия период на годината дружествата изпитват известна ликвидна криза. Почти всички задължения са изплащани в предвидените в съответните договори срокове. Средствата за изплащане на задълженията са набирани от приходите от реализация на продукция.”

В междинния консолидиран доклад за дейността към 31 март 2012 г. е записано, че продажбите на дружеството са за 7,8 млн. лв., при спад на годишна база с 9,3%. Печалбата намалява до 118 хил. лв., спрямо 572 хил. лв. за съпоставимия период на 2011 г.

Консолидираният собствент капитал на Меком АД е 74,8 млн. лв. към 31 март 2012 г. В него влизат положителна репутация за 25,2 млн. лв., дългосрочни вземания за 8 млн. лв., други вземания и предплатени разходи за 20,6 млн. лв., материални запаси за 29,3  млн. лв.

Най-интересното обаче не е в отчетите на Меком АД, а в проследяването на коментарите във Форум Силистра от последните месеци. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
fallback