IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работи ли Меком и отчита ли коректно задълженията си?

Коментарите в местен форум и отчетите на силистренското месопреработвателно предприятие дават повод за съмнение

10:17 | 13.07.12 г. 14
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бившият собственик на Меком АД Стефан Райчев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Бившият собственик на Меком АД Стефан Райчев. Снимка: Личен архив

В тема създадена на 12 декември 2011 г., потребител с име valcalc пише: „Здравейте, силистренци! Бих искал да ви попитам как са нещата с един от вашите икономически стълбове - Меком АД? Как му се отразява кризата, има ли работещи там и каква е обстановката? Ще се радвам на всякаква информация за него. Тук в София разбрах, че закривали някои щандове по големите магазини като Кауфланд... Благодаря!”

Два часа и половина по-късно той пита отново: ”Никой ли няма мнение по въпроса? Това не е ли едно от най-големите, ако не най-голямото силистренско предприятие?”

Първият отговор идва от потребител с име estqwerty (в момента с 694 мнения) вечерта на същия ден и той гласи: ”Заводът не работи от доста време!?! Мисля, че са запорирани нещата но не съм сигурен. Пази една кола постоянно отпред...”

На следващият ден, в 7:47 ч. сутринта, отговаря и потребителят Krasen (в момента с 66 мнения), който пише: ”Аз разбрах, че производството е изнесено в Румъния, не знам точно къде, а колата на банката, която стои пред портала, пази да не се изнасят машини и оборудване. Дано да се намери свестен купувач на предприятието, Белла България предполагам, че да заработи отново. Но силно се съмнявам да се стигне до положителна развръзка.”

Софиянецът valcalc не може да повярва, си личи от коментара му на 14 декември 2011 г.: ”Е, стига де! Наистина ли не работи? Дружеството отчита печалби в отчетите си, а вие казвате, че не работи?!? От колко време е така?”

На 15 декември estqwerty отговаря: ”Меком ми май от пролетта??? Май само завода за пакетаж на силикон бачка."

В отговор софиянецът valcalc пише на 27 януари 2012 г.: ”В отчета на Меком АД има печалба от 1 390 000 лв. за деветмесечието на 2011. Как така не работи и прави печалби ми е най интересно?”

Вероятно този въпрос си задават мнозината, търгуващи с акциите на Меком АД в последните дни, или следящите темата.

Възниква въпросът коя е банката, която "стои пред портала и пази да не се изнасят машини и оборудване” от коментара на Krasen? От отчета към 31 март 2012 г. става ясно, че задължение за 9,7 млн. евро падежира на 29 февруари 2012 г., като то е към ОББ АД. Друго задължение за 1 млн. евро падежира на 31 януари 2012 г.

Общо това са 21 млн. лв., но отчетът към 31 март 2012 г. показва текущи задължения към финансови институции за 11,5 млн. лв., въпреки че всички посочени задължения (за 21 млн. лв.) са текущи. Година по-рано, или в отчета към 31 март 2011 г. тези кредити са с други падежи, а сумите са си същите.

А за кредита от 9,7 млн. евро към ОББ е записано, че „погасяването е договорено да бъде извършено до 30.07.2011 г. Задължението е класифицирано като нетекущ пасив.”

Явно към 31 март 2012 г., или 8 месеца по-късно, все още не е погасено. Възниква и въпросът, защо задължението е било класифицирано като нетекущ актив, след като до падежа му са оставали по-малко от 12 месеца?

За кредита от 1 млн. евро към Уникредит Булбанк АД в отчета към 31 март 2011 г. е записано „непогасената част от заема възлиза на 1 млн. евро (1,956 млн. лв.) и е класифицирана като нетекущ пасив. Главницата се погасява до 31.05.2011 г. включително.”

И този кредит още не е погасен, в случая 10 месеца по-късно от обещаното. Също е бил неправилно класифициран като нетекущ.

Вероятно ОББ или Уникредит Булбанк са визирани като банката, която е запорирала активите на Меком АД в коментарите във Форум Силистра.

Посочените по-горе два кредита са взети от Меком АД, но дъщерните му дружества също имат кредити. По данни от отчета към 31 март 2012 г. те са следните:

За Интерфудс АД:

- 1,9 млн. евро от Уникредит Булбанк, овърдрафт с падеж 20 октомври 2013 г.
- 4,063 млн. лв. (при начални 4 млн. лв.) от Алианц България, овърдрафт с падеж 30 април 2013 г.
- 6,27 млн. лв. (при начални 6 млн. лв.) от Уникредит Булбанк, овърдрафт с падеж 30 юли 2013 г.

За Модена 08 ООД:

- 1 млн. лв. от Пиреос Банк, за оборотни средства с падеж 30 март 2012 г. (датата е минала).
- 1,47 млн. лв. от Банка ДСК, овърдрафт с падеж 30 април 2021 г.

За Кремонини АД:

- 0,39 млн. лв. от Пиреос Банк, инвестиционен с падеж 28 февруари  2013 г.
- 1 млн. лв. от Алианц България, овърдрафт с падеж 30 април  2013 г.

За Сви ООД:

- 0,54 млн. лв. от Райфайзенбанк, инвестиционен с падеж 15 март 2012 г. (датата е минала).

За Садимекс ООД:

- 0,18 млн. евро от Пощенска банка, за оборотни средства с падеж 31 август 2012 г.

На практика почти всички кредити са с падеж през следващите 12 месеца, което отново поставя въпроса, защо като текущи задължения към финансови институции са записани само 11,5 млн. лв. (в последния консолидиран отчет), а като нетекущи присъстват 29,2 млн. лв.

Меком АД е предприятие с интегриран цикъл по производство на месо и месни произведения. През 2008 г. то привлече 5,7 млн. лв. чрез първично публично предлагане при емисионна цена от 2,20 лв./акция. Плановете му да привлече 23 млн. лв. не сполучиха, но все пак IPO-то му беше успешно на 24,4%.

Изразеното авторско мнение има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Свързани компании:

Меком АД привилегировани акции(MKXA)

Меком АД(MKX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
lio58
преди 11 години
A zaщо никой не свързва сумата привлечена от привилигировани акции с глобата наложена от комисията за защита на потребителите. една напълно измислена според мен глоба. Но кото потърпевш от тази емисия може да не разсъждавам правилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
Elmagico
преди 11 години
НА МЕНЕ МИ СЕ СТРУВА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕСЕРИОЗНО ЕДНА МЕДИЯ ДА ГРАДИ АНАЛИЗИТЕ СИ И НОВИНИТЕ СИ НА РАЗГОВОРИ ОТ ФОРУМИТЕ. ИНТЕРЕСНО МИ Е ЩО ЗА ЖУРНАЛИСТ, ИКОНОМИСТ И АНАЛИЗАТОР Е АВТОРА НА ТАЗИ СТАТИЯ. НАЙ-МАЛКОТО МОЖЕШЕ ДА ВЗЕМЕ ЕДИН АВТОБУС ДО СИЛИСТРА И ДА ЗАСТАНЕ ПОНЕ ДВА ЧАСА ПРЕД ВХОДА НА ПРЕДПРИЯТИЕТО ЗА ДА РАЗБЕРЕ ДАЛИ ВЪОБЩЕ Е ДЕИСТВАЩО , А НЕ ДА ПРЕРАЗКАЗВА КАКВО ПИШЕ ВЪВ ФОРУМИТЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 11 години
Не се вързах на Никито Василев и не съм потърпевш от Меком, но продължавам като непоправим наивник да се удивлявам на устойчивостта на измамните схеми през вековете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
Преди 4-5 години КФН глоби едно момче с 20 000 лева заради лъжливо мнение във форума на ***! Не подценявай силата на форума на *** и възможностите на КФН!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
cokrat1
преди 11 години
От статията на Мариян се разбира, че отчетите на Меком са пълни със заблуждаваща информация. Това по законите свързани с продажбите на БФБ се наказва, и то много сериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
cokrat1
преди 11 години
На база статията на Мариян. Той е сериозно момче и не вярвам цифрите в материала да ги е прочел на тавана. Това все пак е мнооого известна на КФН медия/*** - имам предвид/. Така, че на база статията бам искане за проверка на фактите от КФН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
А на база на какво да сезира КФН, на разговор между няколко човека в Интернет форум ли? Ако се позачетеш във форума на Инвестор, то според повечето участници всички фирми, вече са фалирали от преди 20 години :) Нека правим качествена журналистика, да се покажат снимки, да се потърсят акционерите за коментар и така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
ОК
преди 11 години
"Май само завода за пакетаж на силикон бачка." Вероятно и той е затворил, след като абитуриентските балове вече минаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
cokrat1
преди 11 години
Абе, я някой акционер да сезира КФН. Много ми е интересно какво ще направи, защото аз знам за една друга фирма която също така "развява байраци" за големи сделки вече 5 години но на практика нищо. Както се казва аналогичен случай. Та затова ми е интерестно КФН какво ще направи/ ако въобще направи нещо/. Затова казвам, нека бъде сезирана КФН за случая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
Мариянски излагаш се. Отиди на място и виж, снимай, покажи. Това не е новина, а опит за допълнителна спекулация :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още