IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовата пролет идва

Рискът от инфлация може да насочи свободните средства на инвеститорите към новите акции на БФБ, анализира Цветослав Цачев

18:58 | 27.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

Живеем в необикновени времена. Светът се бори със заболяване, което се отрази по уникален начин на обществото и икономиката. Централните банки и правителствата направиха такива невиждани програми за стимули, че те дори успяха да проработят. Морето от парична ликвидност върна доверието на инвеститорите и заваляха рекорди в цените на много и различни видове активи. Борсите по света прегряват от новите капитали, които преследват добрите новини за излизане от кризата и за растежа на корпоративните печалби, коментира главният инвестиционен консултант на "Елана Трейдинг" Цветослав Цачев.

Защо финансовите пазари са интересни?

Отговорът се крие във финансовия ресурс, който се насочва към инвестиции. Когато погледнем към банковите депозити у нас, близо 65 милиарда лева са парите на домакинствата, от които 27 милиарда лева са дългосрочните депозити. Част от тях вече агресивно се насочват към недвижими имоти в България, където бумът в строителството и търсенето надхвърля предишния пик от 2008 г. Цените на жилищата растат с двуцифрени проценти и това не е нещо по-различно от световната тенденция. Щатският пазар на имоти расте силно, цените на жилищата в Европа се качват. Единствено търговските и офис площите още дълго време ще усещат ефектите от COVID-19 и тенденциите към онлайн търговия и дистанционна работа. Но нулевите лихви и изключително ниската доходност по дълговите книжа правят така, че дори и дружествата за имоти в тези сектори принтират пари за своите акционери. Борсово търгуваните фондове в недвижими имоти в САЩ бият пазара със своите 15% покачване от началото на годината спрямо 11% за индекса S&P 500.

Но приликата между недвижимите имоти в България и по света не е толкова важна, колкото е важна разликата между нашия пазар и тенденциите в чужбина. А именно – силното представяне на акциите на компаниите от финансите, индустрията и добива. Това са цикличните сектори, които се покачват най-силно в периода на икономически растеж. Българският пазар също има достатъчно такива компании, познати на инвеститорите имена, които чакат своето време да избухнат на борсата.

Страховете от инфлация

Движещата сила зад инвестициите на борсата не са инвестиционните познания и опит на българина, защото те клонят към нула. Все още хората, които инвестират чрез взаимни фондове или самостоятелно, са малцинството у нас. Повечето се ориентират към международните пазари, включително и за свободните фирмени пари. Практиката ми показва, че притесненията от инфлация за покупателната способност на парите сега кара хората без опит на финансовите пазари да търсят възможно най-рисковите инвестиции и най-високата доходност. Те очакват, че инфлацията ще бъде много висока. Със сигурност не толкова, колкото през 1996-97 г., но поне съпоставима с двуцифрените проценти от 2007-08 г. Хората се насочват към инвестиции в технологичния сектор, в познатите имена на борсата в САЩ. Не липсва и интерес към алтернативни инвестиции в криптоактиви. Често към портфейлите се включват борсово търгувани фондове или акции на прохождащи компании от нови сектори като производството на електро автомобили, литиево йонни батерии, роботизация и изкуствен интелект. Хоризонтът на такава инвестиция е много дълъг, рисковете някоя компания да не успее да се наложи също. Но те имат място в портфейлите на инвеститорите, дори и като по-малък дял, когато рисковият профил не е толкова висок.

Добрите примери на Българска фондова борса

Изминалите 12 месеца не са нито единствено, нито основно политически риск, скандали, лоши корпоративни и икономически резултати. Те са фактори на пазара, но въпреки тях виждаме позитивни истории. Като например дебюта на „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ в средата на миналата година, който е последван от удвояване на цената на акцията и силно подобрение на финансовите резултати на компанията. Технологичният сектор не е само краткосрочен феномен около COVID-19. Сега виждаме как лидерите на щатския пазар изостават от останалите сектори и как инвеститорите търсят други компании с перспективи за по-висок растеж на акциите. Но когато се фокусираме върху българския пазар и малкото на брой технологични компании, смело може да кажем, че перспективите пред тях са дългосрочни. Дори и акцията на „Сирма Груп Холдинг“, която поевтиня съществено през изминалите пет години, изглежда атрактивно на фона на бъдещите си планове за инвестиции в cloud решенията за индустриални клиенти, за приложение на изкуствен интелект за финансовата сфера и развитие на продуктите в сферата на здравеопазването. Конкуренцията в тези сфери е значителна, но и потенциалът за растеж е още по-голям. 

Какво да кажем тогава за компании като „Алтерко“ и „Телелинк Бизнес сървисис“, които вече показват силно повишение на приходите и печалбите си? 

„Телелинк Бизнес сървисис“ оповести повече от 50% растеж на печалбата си през 2020 г. и 25% съвкупен средногодишен темп на нарастване за последните пет години. Растежът ѝ идва от всеки неин пазар, а основният дял приходи се дължи на системна интеграция – дизайн, конфигурация, инсталация и поддръжката на софтуер и хардуер от други производители. Клиенти на компанията са водещи компании в различни индустрии, от електроразпределителните дружества до телекоми и големи банки. Към перспективите ѝ за развитие бих добавил и очакваните силни темпове на растеж на приходите в сегмента информационна сигурност. Сериозните проблеми с тръбопровода в САЩ преди дни са доказателство, колко много потенциал има в тази сфера и колко компаниите са изостанали в инвестициите си.

„Алтерко“ публикува дори двойно по-голяма печалба през миналата година. Не е учудващо, защото тази компания е пионер в една изключително интересна сфера – умните устройства. Удвояват се приходите от брандовете MyKi и Shelly, които представляват над 1,6 милиона продадени устройства по света. И ако сега „умният дом“ звучи като екзотика за млади маниаци по технологиите, само след няколко години това ще е обичайното оборудване за постигане на повече енергийна ефективност и удобство в жилищата. Цената на акцията почти се удвоява през 2019 г., отново през 2020 г. и дори от началото на 2021 г. е повече от 100% нагоре.

Оценката на акциите

Силният растеж на финансовите резултати на компаниите води до значително по-висока оценка на акциите им спрямо средното за дългосрочен период. Това се случва в период на силен борсов растеж, защото инвеститорите оценяват перспективите за развитие на компаниите. Но не само това. Значим фактор за оценката са ниските лихви по облигациите, тъй като те са алтернативата на инвестициите в акции, но и по-ниската цена на капитала позволява да се постигне по-висока възвръщаемост. Затова дори изключително високата оценка на американските акции днес изглежда оправдана.

Как стоят нещата на българския пазар, за който може да се съгласим, че изостава от тази тенденция на Уолстрийт?

Първо, дори и най-растящите компании като „Телелинк“ или „Алтерко“ нямат толкова висока оценка, колкото може да се очаква, ако бяха листвани на американския пазар. Разбира се, при това сравнение не включваме два много важни фактора – големината на компанията и ликвидността на търговията от една страна и рисковата премия за непозната чуждестранна компания. Не може да разчитаме, че нашите по-малки и много по-непопулярни сред инвеститорите компании ще се търгуват на оценката на Tesla или Apple.

Коефициентите на оценка на най-търгуваните български дружества варират значително. Средната стойност на коефициента цена/печалба на 28 от акциите с най-активна търговия е 15,7, а медианата 11,4. Това са по-ниски средни стойности спрямо развитите пазари в Европа и САЩ, но и не са ниски, така че да определим българската борса като най-евтина в историята си. Стойностите са по-близо до средното за последните 20 години. И това е добра новина. Пазарът не е надценен значително, а отделните коефициенти варират според ситуацията с всяка компания. Някои компании имат загуби, като например туристическия бизнес на „Албена“.  Други се търгуват с висок коефициент, което означава, че печалбите им все още са сравнително ниски спрямо пазарната им оценка. Такъв пример е „Монбат“, която е компания с история на добро натрупване на печалби и разпределяне на дивидент. В момента цена/печалба е над 170. Последните данни показват подобрение на финансовия резултат, а разширяването на производствената база с поглъщане на тунизийска компания ще отвори нови пазарни възможности за индустриалното ни дружество в Северна Африка. Транспортът на тежките акумулатори представлява сериозен разход за производителите.

Най-евтините акции са банките. ПИБ се търгува пет пъти над печалбата си, а ЦКБ 10 пъти. Същото може да се каже и за „Доверие обединен Холдинг“. Компанията придоби втората по големина банка в Молдова и се търгува под пет пъти печалбата си за миналата година. Банковият сектор се сблъска с много сериозни проблеми през миналата година – затваряне на икономиките, ръст на лошите кредити и на забавените плащания. Още е рано да се каже, че всичко е преминало, но кризата постепенно отминава и най-тежкото за банките е вече зад гърба им. Загубите от лоши кредити и обезценка на активи постепенно ще намаляват. Лихвеният марж при нулевите равнища в Европа е нисък, но банките в България и Молдова разполагат с достатъчно средства и възможности да разширят кредитирането си. Инфлацията през следващите 1-2 години и отражението ѝ върху пазарните лихвени проценти ще се отрази още по-добре на нормата на печалба в сектора. И заедно с изключително атрактивната си оценка, банковите акции се превръщат в задължителен елемент на всеки рисков портфейл със средносрочен хоризонт.

Индустриалните компании са тези, които ще се възползват максимално от икономическия растеж и от инфлацията. В момента глобалната икономика среща затруднения с доставките на много суровини и материали, включително части и оборудване. Това се дължи на спирането или ограничаването на работата на много предприятия, но най-вече на постепенното изчерпване на запасите. Сега компаниите се опитват много бързо да натрупат запаси от готова продукция и материали, като едновременно с това да отговорят на високото търсене. В резултат виждаме сериозни затруднения в работата на цели индустрии, рязко покачване на цените на суровините и на различните материали за производство. На българската борса има няколко индустриални компании, които са доставчици на машиностроителна продукция. Например, дружествата на „Стара планина Холд“ – „М+С Хидравлик“ и „Хидравлични елементи и системи“. От тях може да очакваме изненадващо подобрение на финансовите им резултати през тази година. „М+С Хидравлик“ се търгува 17 пъти над печалбата си, но при доход от дивидент в размер на 4%.

Дивидентите имат значение

Неслучайно споменавам дивидентите на българските компании за финал, защото това е най-важният елемент за огромната част от начинаещите инвеститори. Дивидентът е отправна точка при оценката на всяка компания, защото се сравнява много лесно с дохода от лихви или рентата при наем на недвижим имот. Близо половината от ликвидните компании на БФБ плащат дивиденти, като средната стойност е около 3,2%. Част от тях имат история на плащания от около 5-7% годишно. Това са сравнително устойчиви на пазарните сътресения компании със стабилен бизнес и добро финансово състояние. Те са подходящи за инвеститори, които искат да защитят спестяванията си от инфлацията, но и не са склонни да поемат по-висок риск. Не само това, но и български компании могат да допълнят много добре един портфейл с чуждестранни акции с висок рисков профил. Нашите акции ще представляват високодоходна компонента с умерен риск, защото бият конкуренцията на компании с висок дивиденти като телекомите, автомобилните компании или дружествата с недвижими имоти в САЩ и Европа. Разликата идва от данъчното облагане. В България данъкът върху дивидентите за физически лица е 5%, а в чужбина е в пъти по-голям. Така една трета от доходността от дивиденти на практика се стопява под формата на данъци. Разходите за комисиони на БФБ са също така по-ниски.

Доходът от дивиденти в рамките на 5-6% за най-доходоносните акции е далеч по-добър от дохода от наем за едно жилище при текущите цени на придобиване. Когато се добавят и допълнителните разходи за ремонт, предимството на акциите е очевидно. Това ги превръща в идеална възможност за разнообразяване на инвестираните спестявания и към акции, дори и човек да предпочита активите му да бъдат насочени основно към недвижимости. Но е необходимо да се отчетат и рисковете. Цената на една акция може да падне, както се случи през март и април миналата година. Тогава поевтиняха и дивидентните компании, но далеч по-слабо от останалите на пазара. Освен това някоя компания може да промени дивидентната си политика, както е примерът с предложението на „Софарма Трейдинг“ да спре да плаща през тази година. Досега дистрибуторът на лекарства беше сред компаниите с най-висока доходност от дивиденти, като предложението за спиране на плащанията трябва да бъде гласувано от акционерите, за да влезе в сила.

Печалбите не се облагат с данък

Макар и с едно от най-ниските данъчни облагания в ЕС, сериозен плюс е освобождаването от данък на реализираните печалби от продажбата на акции на борсите в ЕС, включително и България. Предвид перспективите за печалби в двуцифрени проценти при водещите акции, това е съществено спестяване на данъци.

Какво предстои?

Светът навлиза в подобие на двадесетте години от миналия век, когато икономиките се възстановяват от Първата световна война, а растежът е подкрепен и от парите на централните банки. Сега не е толкова различно, макар че глобалната икономика е много по-зависима от ликвидността и свободните пари. България и българският капиталов пазар ще преживеят повторение на годините преди приемането на страната в ЕС, когато парите в икономиката се увеличаваха съществено и част от тях се насочиха именно към акции. Инфлационният натиск няма да бъде толкова силен, колкото през 2007-2008 г., но със сигурност е необходима защита на спестяванията. Доходите ще растат бързо, защото този път в банковата система има достатъчно средства, за да се ускори постпандемично икономиката на страната.

Очаквам и капитали от чужбина да се насочат към български акции в зависимост от тяхното представяне. Все още няма такива масови покупки на хедж фондове, както беше през 2007 г. Тогава те преследваха растящия български пазар, в който новите компании бяха хит сред инвеститорите и правеха двуцифрени проценти растеж всеки месец. Сега не знаем дали първо ще се появят капиталите или новите акции.

„Телелинк“ и „Алтерко“ са вече пример за успех, който тепърва ще се развива. Очакваме и нови дружества, включително и на пазара за растеж на МСП на българската борса. На него видяхме първият дебют в началото на март на технологичната компания „Биодит“, която набра 1 млн. лв. при цена 1 лв. и над два пъти по-висок интерес от пазара. Акцията на новата компания дори за кратко се удвои, което няма как да не зарадва новите инвеститори в нея. Но по-важното е, че дружеството ще използва набрания капитал за развитието си, като изпълни заложената търговска и маркетингова стратегия. Така се създават предпоставките България да се развие като пазар на по-малките компании, където те да могат да получат сериозна подкрепа за разрастване.

Двойно по-амбициозен проект за пазара за растеж на МСП е борсовия дебют на вече опитната в производството на спортни автомобили компания СИН КАРС Индъстри. Нейната история в GT4 шампионата и продажбите на 3 континента са базата за бъдещо производство на електрически автомобили. Създадени са два прототипа от гамата L CITY, като през следващата година предстои старта на производството им. За целта се набира капитал за 2 млн. лв., като амбициите на новата компания са да излезе на печалба още през 2023 г. Автомобилите ще се произвеждат по заявка, като платформата L CITY има универсална модулна структура, която позволява бързо и рентабилно производство. Различните модели позволяват да се отговорят на нуждите на клиентите, като всички основни елементи, включително батериите, са разположени в платформата. Системата за смяна на батериите – нещо, което въвежда сега и китайската компания NIO, позволява непрекъснато използване на електро автомобилите. На базата на L CITY платформата ще се произвеждат различни лекотоварни и пътнически автомобили, подходящи за градска среда, където компактните размери, ниския шум и липсата на замърсяване са бъдещето на транспорта. Тази ниша не е конкурент на луксозните автомобили на Tesla, но на нейната база ще се изгради транспорта на стоки във всеки един модерен град. Публичното предлагане на акциите на компанията е в началото на юни и тя има потенциала да стане поредния интересен пример за борсата.

Последна актуализация: 22:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още