IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде са „напечатаните” от Федералния резерв 2 трлн. долара?

Отговорът се крие в баланса на централната банка на САЩ, анализиран от блогъра Красимир Йорданов

14:05 | 15.11.11 г. 70
Къде са „напечатаните” от Федералния резерв 2 трлн. долара?

От друга страна необходимо условие за ръст на цените в количественото уравнение на размяната е скоростта на обращение на парите да е константа. Същата обаче в краткосрочен план не показва подобно поведение и варира в широки граници (Графика 6), като след кризата в края на 2008 бележи чувствителен спад.

Това показва, че независимо колко пари са напечатани, ако рискът в икономиката е сравнително голям, перспективите са неясни и липсват достатъчно печеливши проекти, икономическите агенти просто не се нуждаят от тези пари, активността е слаба и съответно скоростта на обращение на паричната маса е ограничена (намалява).

Един долар парично предлагане генерира много по-малък номинален БВП, отколкото преди. Това означава, че ръстовете, както на реалния БВП (Q), така и на цените (P), са умерени. С други думи дясната страна на количественото уравнение на размяната (Q*P) определя лявата (M*V), а не обратното, както твърдят монетаристите.

А ролята на ФЕД е да определи такъв лихвен процент по федералните фондове, който да е приспособим към текущите икономически нужди и да предложи това количество резерви и пари, което отговаря на търсенето от страна на икономиката при точно този лихвен процент[2].

Графика 6 – Скорост на обращение на парите. Изчислена е като частно на Номиналния БВП (Q*P) и Паричното предлагане (M2). Данните са на тримесечна база

Източник: Графика на автора по данни на Federal Reserve Bank of St. Louis

Според изследване на Блумбърг[3] продавачи на изкупените от ФЕД книжа по първата програма за количествено улеснение QE1 са предимно американските домакинства (почти 80% от тях), а останалата част от продадените книжа са били собственост на чуждестранни инвеститори.

В абсолютна сума получените от домакинствата средства по оценките на Блумбърг възлизат на 750 млрд. долара, докато тези от чуждестранни инвеститори са в размер на 450 млрд. долара – сума, много близка до разликата в изменението на актива на баланса на ФЕД от 1,984 трлн. долара и изменението на резервите на банковата система във ФЕД с 1,56 трлн. долара (Табл.1)

Всички изложени по-горе изчисления предполагат следните процеси:

Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

53
rate up comment 3 rate down comment 2
tigerdragon
преди 12 години
Едно пояснение: Не е съвсем точно, че доларът не е обезпечен. Доларът е обезпечен с позицията на САЩ на най-силна икономика и на световен лидер. Те всъщност този продукт продават продават имиджа си пред света. Но това не са икономически покрития. Това не прави доларите по-реални или обезпечени. Това са просто претексти да могат да продават на останалите доларите си.И в един момент всички държави са им длъжници. А дългът е зависимост.А днес сме в нова фаза спукването на надутия икономически балон. То е също виртуално. Същите печатари просто решиха да "спрат кранчето" на длъжниците си.Това е същността на европейската дългова криза. Дълговете са виртуални, защото са срещу виртуални кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 3 rate down comment 1
tigerdragon
преди 12 години
Най-сетне се разбра какво толкова произвеждат САЩ, та поддържат тоя ненормален стандарт и дават дългове на всички - произвеждат долари. За разлика от всички останали, те могат да го правят, без да предизвикат инфлация, защото доларът е продукт за износ. Доларът е наложен като световна валута и светът го изкупува. Както борецът казал пред кафе-машината: "Докато печелим - ще играем!" САЩ могат да печатат долари, докато световния пазар се насити с тях.Чаткате ли? Уолстрийт печата долари. С тези виртуални пари без покритие изкупува отвън реални блага и дори отпуска на всички дългове под лихва. А дълговете и лихвите по тях се връщат винаги в кеш - т.е. пак в реални блага. Уолстрийт играе номера на конквистадорите - разменя с диваците цветни стъкълца срещу злато. Това горе представлява фазата надуване на икономическия балон, което започва след отмяната на златното покритие на долара през 70-те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 2 rate down comment 2
Sokratus
преди 12 години
В америка има една професия, която много ще ти помогне - психоаналитик. Ти говориш едно, той съвсем друго. Но в крайна сметка всички са щастливи. Ти си си поговорил с някой, а той е изкарал пари. Възползвай се, дано ти стигнат парите, които ти дават за съвети!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Aaaa забравих да поздравя аффтора на статията . Краси WTI мина 100-ката ха ха ха УСПЕХ с прогнозите за разтеж в ЩАТИТЕ и вдигане на лихвата ха ха ха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 8 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
Хайде сега комплименти :)А сега сериозно.На следващите избори гласувайте МАСОВО за този които ви даде СВОБОДА и ЛЕГАЛИЗИРА ОРЪЖИЕТО в тази изоставена от бога държава. В личен план докато има още време си купи имот на село и създай поне 2-3 деца. Ще ти трябват повервай ми. Ако попиташ некой стар човек ще ти каже в какво се е изразявала ПЕНСИЯТА по техно време. Сори за сега фактите са доста тегави и малко хора ги приемат сериозно. Човешката психика е така устроена да НЕ приема негативна реалност. Да се самозалъгва и успокоява ( разбирай всекаквите видове вяри ).Най-важното - създай си среда , тука му викат комюнити, от хора дето имат близки до твоите виждания и ценности в живота. Ще имаш нужда от помоща им един ден. Фактите са такива, че поединично имаш малко шансове !Успех :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 1 rate down comment 0
ihrivanov
преди 12 години
Изглеждаш интелигентен , не се дръж като ощипана мома
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 1 rate down comment 0
ihrivanov
преди 12 години
Danny666 ,Danny666 ........................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 2 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
Пич като балкански субекти се държиш ТИ и този приятел под тебе !!!ЗА ТЕЗИ НЕЩА СЕ ПЛАЩА ! КАПИШ ? Не да си чешеш т...те в таксито а друг да ти дава съвети как да се оправиш ха ха ха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 4 rate down comment 1
Sokratus
преди 12 години
Никой няма да ти каже тук. В този форум, ако някой сподели мнение другите му се нахвърлят, но никакви факти не излагат в своя защита. Ужким живеят в чужбина, а се държат като балкански субекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 1
ihrivanov
преди 12 години
Стига сте се закачали като ученички , Дайте някаква работеща формула за ситуацията в която ще попаднем след 2 3 месеца. Къде да ориентираме малкото останали средства , да не ги изпапа инфлацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още