fallback

Защо пазарите имат значение? Или нямат?

Вижте размислите на един блогър за пазарите, златото, инфлацията и живота

18:54 | 16.12.11 г. 27

“Обикновените хора” не се интересуват от пазарите. Когато случайно стане дума и ме питат с какво се занимавам и отговоря, че търгувам с финансови инстументи, срещам много интересен спектър от реакции, пише блогърът Кирил Йорданов. Някои просто махат с ръка и казват “ооо, това е казино” или “оф, ужас, това е толкова скучно”, за други е просто нещо объркано, трети имат мнение за банкерите и финансистите, което не е ясно как точно е било формирано, но е подчертано негативно. А с четвъртите ми е най-забавно. Вчера имах характерен разговор с мой познат. Случайно стана дума, че се “занимавам” с акции и валути и той каза “ей, ако знаеш, един познат преди време ми даваше съвети и аз така се набутах с едни акции, че сега са си вечно мои”. Не питах от любопитство. Само му казах “купувал си септември 2007, нали?” Много ми харесва как после се учудват, че съм познал точно кога са се набутали. Чували сте анекдотите за това какво да правите с акциите си ако и шофьорите на такси ви се хвалят каква е доходността на портфейла им?

Обикновените хора не искат да се занимават със “сложни” неща като борсата, финансите и подобни неща, в които има цифри. Особено цифри, които никога не спират да се променят, както са котировките. Интересно е обаче как, като стигне до тях слуха, че на борсата се правят луди пари, всеки изведнъж много иска да инвестира. После стават дългосрочни инвеститори в активи, обезценили се с 90%. Бакалската сметка е, че ако загубиш 90% от капитала си, после трябва да направиш 900%, само за да се върнеш в началната точка. Титанично, а? Основният принцип е на първо място никога да не си позволяваш да достигнеш до такава титанично тъпа ситуация, но пък живота учи, че всичко е ясно, когато е късно. После сме много мъдри, ама ex-post, казано на латински за разкош.

Друг интересен факт е, представата на мнозинството, че всеки може лесно да се научи да прави пари. Отваряш си сметка и почваш да търгуваш и готово. На практика обаче животът винаги ни връща към равновесната точка и излишъците и дефицитите се балансират. Това е фундаменталният принцип на живота, който важи и на борсата поради простата причина, че финансовите пазари не са нищо по различно от кумулативна проекция на надеждите и страховете на хората. Затова и случващото се на пазарите има значение, защото наблюдавайки емоциите на хората ние научаваме много интересни неща за себе си, за егото ни, както и за кумулативната емоция, която е завладяла света в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
fallback