IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо пазарите имат значение? Или нямат?

Вижте размислите на един блогър за пазарите, златото, инфлацията и живота

18:54 | 16.12.11 г. 27
Защо пазарите имат значение? Или нямат?

Има ли значение това? Ти ако живееш с 1000-1500 лева и за месец всичко отива за наеми, вечери, дрехи и партита и не спестяваш, к’во ти пука? Принципно и да ти пука няма особено значение понеже какво може да направиш? Нямаш милиони да се чудиш как да предпазиш стойността им. Стойността защотото, както знаеш, 1 лев сега е по-скъп от 1 лев след време заради тази въпросна инфлация. На по-възрастните им пука понеже пенсиите им са в пенсионни фондове и тия фондове са управлявани от живи хора, които по презумпция трябва да знаят как да ги управляват, но на практика дали е така?

Това е като вица за бащата с 3 дъщери, където по принцип трябвало да са много богати ама на практика... Не знам, в живота всичко е относително и се разбира в отношение към нещо друго. Според Платон в древността управляващите е трябвало да са най-мъдрите от общността, за да направляват живота й в правилната посока. Днес дали е така? А дали някога въобще? Това е разликата между реалността и света на идеите. Светът се формира по идеите на хората, които имат силата да ги реализират, но това не означава, че непременно тези идеи, които ни харесват се реализират. Нормално е тези, които са по-силни да формират света по техните идеи.

Отново за златото. Една от настоящите хедж фонд звезди - Кайл Бас от Хайман Кепитъл, каза в едно интервю от преди месец: “Buying gold is just buying a put against the idiocy of the political cycle. It's that simple." На прост български това означава, че купуваш злато като застраховка срещу идиотщината на политическия цикъл (под put се има предвид пут опция, което е дериватен инструмент, който просто казано е застраховка в случай, че те е страх, че цената на даден актив, на “нещо”, ще падне). Толкова е просто.

В момента живеем в много интересни времена. Китайците имат една поговорка, която беше нещо от рода на “Да не дава бог да живееш в интересни времена”. Предполагам идва от факта, че там от древността непрекъснато са се водили войни и с победата на една или друга страна се е стигало да масови избивания. Четох скоро в един исторически сайт за онези времена и бях шокиран да разбера, че след всеки подобен интересен исторически момент населението е намалявало с примерно 60-70%. Подобно е било всъщност навсякъде, и в Европа и т.н. Нормално, всяка нова власт, която се издига върху кръвта на предишните иска да заличи всички предишни спомени, както и паметта за всичко, което е било преди това. За справка министерството на информацията по Оруел в “1984”.

В момента правителствата чрез централните банки “печатат” пари (сега вече не се печата реално, понеже всичко се прави по електронен път), за да могат да стимулират замръзналата кредитна състема, да финансрират дефицитите си и това просто създава една огромна купчина пари, която обратно пропорционално губи своята стойност.

Твоите пари носят тази стойност и тя намалява с увеличението на общото количеството. Поради тази причина и хората в 21-век търсят убежище в златото, тази “варварска реликва”, както го нарича Лорд Джон Мейнърд Кейнс. Не ви пука за Кейнс? Не е важно, просто този брилянтен джентълмен през Великата депресия през 30-те ражда и развива идеите за намесата на държавата за балансиране на икономическите процеси. Днес като чувате, че в криза трябва да се инвестира в инфраструктура, мислете за Кейнс, не за ... (даже няма и инициалите да пиша).

Както и да е. Всеки намира в живота нещо, което го интересува. Аз имам желанието да споделя скромното си наблюдение как всичко е свързано. Пазарът е просто един механизъм, който определя цена и стойност. Съвсем кратко искам да подчертая, че цена и стойност са различни неща. Цената отразява емоцията, а стойността трябва да е нещо фундаментално основано. Просто обяснено ако имаш един ключ, който струва 1 лев и той е за клетката за осъден, то осъденият би платил цена многократно по-висока от 1 лев, заради проекцията на стойността на свободата, която този ключ би му позволил да купи.

От малки ние използваме същия принцип, който намираме на пазарите. Когато вече с плач и сополи не получаваме каквото искаме се научаваме, че трябва да намерим нещо достатъчно ценно, за да го заменим за това, което искаме да придобием. Цената на любовта? Принципно може да ни се струва безценна и съкровена. Да, идеята за любовта предполагам е такава, но на практика? Това как точно е по-различно от борсата? Ако има търсене на 30 лева и някой е готов да предложи на тази цена удовлетворение – готово, имаме сделка. Едни активи се търгуват на 30, други на 3000. Зависи от проекцията на стойността, която купувачът възприема.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 10 rate down comment 0
madcow
преди 12 години
Ти въобще четеш ли какво пишеш? Аз не обсъждам теб, а глупавите ти идеи. Ти обясняваш какви сме били ние. Тоест по собствената ти класификация ние сме велики умове, а ти - малък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 15
Патилан
преди 12 години
Великите умове обсъждат идеи. Обикновените умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора".А какво да кажем за онова недоразумение с нечленоразделната реч наричащо се Danny666......и как madcow, ЕМОNED, Longin lozkhris Lucifer го подържат, силата им е да слагат минуси и да обсъждат другите. Мозъчните им гънки не се виждат, но като ги няма си личи.... И както казва една българска поговорка: Краставите магарета през девет земи се подушват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 2
lkyor
преди 12 години
Danny666, преди да критикуваш по този начин напиши нещо, за да видим колко акъл имаш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 4
madcow
преди 12 години
...о той, а и стотици други хора и много, много други неща, може би нямаше да се подсмихва толкова лукаво...Тия идилии за щастливи рибари и нещастни капиталисти можеш да ги разправяш на баба си, ама в 21-ви век на що-годе умни хора ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 10 rate down comment 3
madcow
преди 12 години
Уау, като чета коментари като твоя и се замислям за друга притча: "Колко мъка има по тоя свят, боже" каза Моканина и продължи да скубе бялата лястовица.Виж, ако твоя приятел икономиста беше обяснил, че с парите щеше да има много по-добро здравеопазване, нямаше да го е страх той и децата му да не умрат от глад ако не хване риба или не дай си боже се разболее, че с хванатата от неговата флота риба ще се изхранва не сам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 7
4o4kobg
преди 12 години
Много се засягаш, значи спекулираш, а това не е добре за теб.Не отричам, че златото може да е добра инвестиция, но за съжаление тя е много рискова и в никакъв случай не е добър хедж срещу инфлация,справка CPI vs Gold, пример 1980 г злато 400$ ,1990 злато 400$, а CPI с 60% нагоре. сега е обратното златото изпреварва инфлацията в пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 14 rate down comment 3
Danny666
преди 12 години
" Ако открием залеж на злато толкова колкото има в момента в обръщение .."Ха ха ха алооо недуразомението нали знаеш , че АКО е опасна и миришеща зловонно субстанция ?" Да стигнахме до важния въпрос, защо търсенето е толкова голямо и съответно неговата цена ...'Ох СВЕЩЕННА ПРОСТОТА ! Цената на златото ( което м/у другото е мноооогоооо рядък метал ) РАСТЕ ИЗРАЗЕНА в ХАРТИИТЕ които ТИ наричаш ПАРИ ! Изразена в много други неща НЕ Е МРЪДНАЛА !!! Вземи прочето малко дебели книжки да ти стане ясно що е пари и ни спести ОТКРОВЕННИТЕ СИ ПРОСТОТИИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 2
hristovkh
преди 12 години
Mnogo dobre kazano .. bravo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 10
4o4kobg
преди 12 години
Защо златото няма значение!Започвам с въпрос за малки децаАко си летите със самолет и ви свърши горивото и виждате два острова, единия с фабрики, фирми, коли, хора общество и другия с купчина злато, каде бихте кацнали.А сега малко по-сериозно, златото не е нищо повече от всеки друг метал, на който цената му се определя от търсенето.Да стигнахме до важния въпрос, защо търсенето е толкова голямо и съответно неговата цена, умирам от смях като чуя че златото е пари а другото е хартиики и т.н. Ако открием залеж на злато толкова колкото има в момента в обръщение да не би всички да станем по-богати, напротив всичко ще е същото просто цената на златото ще е два пъти по-ниска.За мен идеята паричното предлагане да зависи от злато в обръщение е безумно и никога няма да се случи пак, има много причини, които са били основателни навремето да има подобен златен стандарт, вече не.Бих си позволил да направя сравнение на прекланянето пред златото, като пари, точно така ПРЕКЛАНЯНЕТО на златото с това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 1
naglia
преди 12 години
Ех Jay много на сериозно и дълбоко го приемаш тоя коментар ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още