IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на световната търговия ще се ускори над два пъти тази година

ОИСР, МВФ и СТО прогнозират силно възстановяване на глобалните потоци от стоки през 2024 г. след спада през 2023 г.

08:32 | 07.05.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Ръстът на световната търговия ще се ускори над два пъти тази година, тъй като инфлацията отслабва, а силната американска икономика подкрепя търговията, прогнозират различни международни организации.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), Международният валутен фонд (МВФ) и Световната търговска организация (СТО) очакват рязко възстановяване на глобалните потоци от стоки през тази година след забавянето през 2023 г., предизвикано от по-високите цени, нарастващите лихвени проценти и забавеното търсене.

Според ОИСР световната търговия със стоки и услуги ще нарасне с 2,3% през тази година и с 3,3% през 2025 г. За сравнение, през миналата година ръстът беше едва 1%.

Голяма част от повишението се дължи на "циклично възстановяване", тъй като търговията се увеличава заедно с по-широкия икономически растеж, обяснява пред Financial Times Клер Ломбардели, главен икономист в ОИСР. Тя допълва, че се очаква Китай и Източна Азия да бъдат силни двигатели на активността.

Увеличаването на търговията вече спомогна за стимулиране на растежа в някои от най-големите икономики на ЕС през първото тримесечие на 2024 г. Общият растеж в еврозоната се ускори до 0,3%, което е най-силното му ниво от третото тримесечие на 2022 г. насам.

"Имаме по-силни данни за търговията през тази и следващата година отново - наблюдаваме доста положително развитие от страна на търговията", казва Ломбардели.

В последната си икономическа прогноза МВФ предвижда, че ръстът на обема на световната търговия ще достигне 3% през 2024 г. СТО, която не предоставя прогнози за търговията с услуги, очаква търговията със стоки да нарасне с 2,6% през 2024 г., след като миналата година спадна с 1,2%.

Световната търговия със стоки показва признаци на възстановяване. Графика: FT Световната търговия със стоки показва признаци на възстановяване. Графика: FT

"Виждаме някои признаци на растеж в световната търговия", казва Нийл Шиъринг, главен икономист в Capital Economics, като добавя, че "производствената рецесия", която засегна търговската дейност през 2023 г., тъй като търсенето намаля, "вече е отминала".

Той посочи плахото възстановяване в Европа, която е особено зависима от търговията, а в южните страни се наблюдава оживление в туризма.

Испания например се възползва от Великденските празници, които бяха през март, а не през април, което стимулира растежа през първото тримесечие. Статистическата служба на страната отчете, че външното търсене е допринесло за тримесечния растеж с 0,5 процентни пункта, а вътрешното търсене - с 0,2 пр. п.

Германия и Италия заявиха, че по-високият нетен износ също е стимулирал растежа през първото тримесечие.

"Очаквахме, че външната търговия на еврозоната ще се повиши през тази година, въпреки че сега има индикации, че възстановяването, особено на износа, е настъпило по-рано, отколкото смятахме преди", казва Саломон Фидлер, икономист в германската банка Berenberg.

Според World Trade Monitor, публикуван от Нидерландското бюро за анализ на икономическата политика (CPB), през февруари търговията със стоки се е върнала към растеж за първи път от една година.

Експанзията в Китай и САЩ помогна годишният ръст на търговията със стоки да се ускори до 1,2% през втория месец на годината, в сравнение със свиването с 0,9% през предходния месец и отбелязвайки рязък отскок след спада от 3,5% през септември 2023 г.

Принос (в %) към годишното изменение на обемите търговия. Графика: FT Принос (в %) към годишното изменение на обемите търговия. Графика: FT

Въпреки ускоряването през тази година все още не се очаква растежът на световната търговия да се възстанови до нивата отпреди пандемията. Данните на МВФ сочат, че в периода 2006-2015 г. обемът на търговията със стоки и услуги е нараствал със среден годишен темп от 4,2%.

ОИСР, МВФ и СТО предупреждават за рискове пред търговията, породени от геополитическото напрежение, регионалните конфликти и икономическата несигурност, тъй като правителствата се фокусират върху националната сигурност, самостоятелността и подкрепата за местните компании.

Според СТО търговските потоци между блокове от геополитически обвързани държави нарастват с 4% по-бавно от търговията в рамките на тези блокове след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 07.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още