IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS обяви първа печалба след придобиването на Credit Suisse

Най-голямата швейцарска банка е постигнала допълнителни 1 млрд. долара под формата на брутни спестявания от разходи през първото тримесечие

08:51 | 07.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Швейцарската банка UBS обяви нетна печалба от 1,8 млрд. долара за периода януари-март - първа тримесечна печалба, откакто пое фалиралия конкурент Credit Suisse, предава Ройтерс.

Нетната печалба, която най-голямата банка в Швейцария ще разпредели между акционерите, е по-добра от консенсусната прогноза за 602 млн. долара и от печалбата от 1 млрд. долара през същото тримесечие година по-рано.

UBS съобщи още, че е постигнала допълнителни 1 млрд. долара под формата на брутни спестявания от разходи през първото тримесечие, с което общите спестявания са достигнали 5 млрд. долара. Тя цели да спести още 1,5 млрд. долара до края на годината.

Звеното за управление на богатство на компанията обяви нови нетни активи на стойност 27 млрд. долара през първото тримесечие на годината спрямо 22 млрд. долара за предходните три месеца.

Но UBS отбеляза, че по-слабото кредитиране и обеми от депозити, както и по-ниските лихви в Швейцария може да засегнат подразделението ѝ за управление на богатство.

„През второто тримесечие на 2024 г. очакваме едноцифрен спад на нетните приходи от лихви в глобалното управление на богатството“, съобщи банката в комюнике.

Приходите в звеното за управление на богатството през първото тримесечие са нараснали до 6,1 млрд. долара спрямо 5,6 млрд. долара към края на декември. Банката съобщи, че Северна и Южна Америка, Швейцария и Азиатско-Тихоокеанският регион са допринесли особено за силния резултат, отбелязва Bloomberg.

Инвестиционното подразделение на UBS обяви печалба преди данъци от около 555 млн. долара спрямо очакванията на анализаторите за 398 млн. долара. В управлението на активи печалбата преди данъци е достигнала 111 млн. долара, като не отговори на прогнозите.

Първото сливане на две глобални банки със системно значение, организирано от швейцарските власти, които се опасяваха, че раздираната от скандали Credit Suisse е на ръба на фалит, беше завършено през юни миналата година, след което UBS отчете две поредни тримесечия на загуби заради разходите по поглъщането на конкурента си.

Въпреки принудителния характер на придобиването инвеститорите са оптимисти за перспективите пред UBS предвид ниските разходи за придобиване и огромния ръст на активите. Книжата на банката поскъпнаха с около 40% през миналата година.

Очаква се тази година да бъде ключова за UBS, докато преминава през някои от по-сложните етапи в интегрирането като комбиниране на отделни IT системи и юридически лица, както и мигрирането на клиенти от Credit Suisse към UBS.

Швейцарският федерален съвет иска банките със системно значение да заделят значително повече капитал спрямо чуждестранните им подразделения, за да бъдат защитени от рискове в бъдеще. UBS е изправена пред капиталов удар, който може да достигне около 20 млрд. долара, ако реформите влязат в сила. Предложенията целят да направят банковия сектор в страната по-сигурен и да отговорят на слабости като тези, които ускориха срива на Credit Suisse миналата година.

Ръководители на UBS се обявиха против необходимостта от повече капитал. Президентът на банката Колм Келер заяви миналия месец, че предложението е „грешното лекарство“ след фалита на Credit Suisse и допълни, че кредиторът е „сериозно притеснен“ от някои обсъждания на допълнителни буфери.

UBS не засяга изрично капиталовия въпрос в прессъобщението си. Банката съобщи, че коефициентът ѝ на базовия собствен капитал от първи ред (CET1), индикатор за капиталова сила, е достигнал 14,8% в края на тримесечието, което според нея позволява изпълнението на съществуващите ѝ планове за връщане на пари на акционери.

През март UBS съобщи, че ще изкупи обратно акции за 2 млрд. долара през идните две години. Банката обяви, че амбицията ѝ за обратно изкупуване на акции ще надмине нивото преди придобиването до 2026 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 07.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още