fallback

Еврото - такова, каквото бе замислено, вече не съществува

Защо еврозоната е обречена и какво да очакваме от Германия - вижте поредната позиция в дискусията на Investor.bg

08:13 | 03.05.12 г. 117

Дискусията за бъдещето на еврозоната набира все по-голяма сила. Това ни накара да се обърнем и към нашите читатели и да разберем какви са техните очаквания за валутния съюз. Днес ви представяме позицията на Добри Божилов. Въпросът за бъдещето на еврото и еврозоната е донякъде безсмислен вече, доколкото самата еврозона вече не съществува. Формално евро като валута съществува, но това далеч не е онова "евро", каквото беше заложено при създаването на монетарния съюз и по-късно вписано и в Лисабонския договор.

Оригиналното евро трябваше да е наднационална валута, управлявана  от независима институция, на която никой не може да влияе. Като основна  сила се посочваше именно наднационалният характер, който правеше невъзможно отделно правителство, имащо финансови нужди, да притисне своята централна банка да печата пари.

Реално, за да печата пари, на ЕЦБ й е нужно доста трудно постижимо решение на управителния съвет, състоящ се от представители на различни държави. Теоретично не е възможно да се въздейства на подобна институция.

Друг много важен елемент  на еврото беше абсолютната забрана  на централната банка да купува държавни облигации.

Фактически ЕЦБ беше централната банка-мечта - каквато нямаха нито САЩ, нито Япония. Една централна банка, фокусирана категорично само върху ценовата стабилност и нямаща никакви други задължения нито към политици, нито към държави.

Разбира се, всичко това се оказа просто една мечта. Европейската централна банка твърде лесно преодоля преградите пред печатането на пари и фактически се подчини на европейските правителства. Формалната независимост се разпадна.

Много бързо беше намерена и "вратичка" срещу забраната да се купуват държавни облигации и те вече се купуват. И накрая - ценовата стабилност фактически беше премахната като приоритет, доколкото вече дори официалната инфлация е над лимита от 2%, но ЕЦБ не взема никакви мерки срещу това.

Напротив - тя продължава проинфлационната си политика на "печатане на пари".

С отчитането на тези фактори очевидно трябва да се признае реалността, че настоящото евро и настоящата ЕЦБ са нещо съвсем различно от еврото и  ЕЦБ при създаването им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:24 | 13.09.22 г.
fallback