IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото - такова, каквото бе замислено, вече не съществува

Защо еврозоната е обречена и какво да очакваме от Германия - вижте поредната позиция в дискусията на Investor.bg

08:13 | 03.05.12 г. 117
Еврото - такова, каквото бе замислено, вече не съществува

Еврото вече не е валута на много държави, пазена от наднационален орган. То повече прилича на долара - валута на една държава, ползвана за решаване на немонетарни цели.

Така както САЩ решиха да се спасяват чрез печатане на долари, така и ЕС реши да се спасява чрез печатане на евро. ЕЦБ се превърна в европейския Фед - централна банка, имаща далеч по-важни задачи от ценовата стабилност.

Настоящото евро не е някогашното евро, замислено като продължение на германската марка. В момента най-близката валута по характеристики до германската марка е швейцарският франк. Разбира се и по отношение на него започнаха брутални политически намеси, но тъй или иначе обективният факт е, че евро – такова, каквото беше замислено, вече не съществува.

Вместо него съществува някакъв еквивалент на долара - валута, от която все повече страни по света гледат да се отърват, просто защото се печата и обезценява необуздано.

В този смисъл, въпросът за края на еврозоната е фактически решен. Тя вече не съществува практически, като е заменена от зона с валута-хибрид, която много повече прилича на някогашните смешни лири, песети и френски франкове и много по-малко прилича на германска марка или швейцарски франк.

Единственият важен въпрос в еврозоната в момента е до кога ще издържат нервите на Германия.

Съвсем логично е тя да се откаже от еврото, защото настоящата проинфлационна политика на ЕЦБ, предназначена да обезцени дълговете на фалиралите правителства, фактически нанася поражения на самата германска икономика и на трупано половин век с "пот и сълзи" богатство.

Инфлация на еврото означава инфлация в Германия, която най-малко заслужава подобно наказание, след като се опитва не само да бъде фискален отличник, но дори да дава пари за спасяването на фискалните "двойкаджии". Т.е. в момента Германия е принудена да ползва валута, много различна от германската марка - нещо, с което немското общество едва ли може да се съгласи.

По принцип правилното решение е всички, които не могат да изпълняват правилата за еврото, да напуснат еврозоната и това да остане зона на достойните за нея. Но далеч по-вероятно е да стане обратното. Достойните да напуснат и да си върнат старите валути, а еврото да се девалвира в полза на "двойкаджиите", на които то ще остане валута и които имат интерес от девалвация, за да си намалят дълговете.

Във всички случаи не е логично да продължава настоящият фарс и вероятно заради това първо Аксел Вебер (бившият шеф на Бундесбанк) изненадващо се отказа да става шеф на ЕЦБ и отиде на работа в Швейцария, а в последствие и други представители на Германия в банката си подадоха оставките. Най-уважаваните германски финансисти фактически напускат ЕЦБ и каузата на еврото. Това е признак, че и Германия би могла да се откаже от самото евро.

Кога ще стане това? Въпрос, който може би и в самата Германия още няма отговор, доколкото подобен отказ от обща валута би бил много сложен процес и при всички случаи би предизвикал някакви загуби. Но със сигурност няма вариант, при който Германия да изплати всички дългове на Европа - било чрез раздаване на помощи, било чрез инфлация.

А именно тези опции изчерпват пътищата за избор пред настоящото евро. Т.е. очевидно няма опция, в която Германия да остане като част от еврозона, в която има фалиращи и безнадеждни държави.


Каква е вашата позиция за бъдещето на еврозоната? Ще устои ли тя на ударите на пазарите или ще се разпадне и ще остане само в учебниците по политика и икономика?

Изпратете ни вашата позиция и аргументи – в обем между 300 и 500 думи, а ние ще ви дадем трибуна. Текстовете може да изпращате на редакционния адрес – info@investor.bg. Очакваме ви!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

117
rate up comment 0 rate down comment 0
Pitashtia
преди 11 години
Не еврото , а ЕС не е това, което би трябвало да бъде. Неолиберализмът спретна такава глобализация, че принуди всички да печатат пари, да затягат коланите, особено тези с по-големите застарели търбуси. Германия има полза от слабостта на общата валута.Силната марка и създаваше проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
116
rate up comment 5 rate down comment 0
Danny666
преди 11 години
Ха ха ха живея в флорида и много добре знам какво е положението.За растрела не се безпокой. Ако не беха Руснацоте наще щумкари знеш ли какъв щеха да го захапат?Егати пиша от телефпна и е голема мъка.Споко светът си идва на мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
115
rate up comment 0 rate down comment 0
tagor
преди 11 години
Не си писал,но оставяш такова впечатление.Селяците ще бачкат,няма как,обаче ще те разстрелят като враг на народа преди това.Освен ако не станеш комунист,разбира се:)Обама точно натам движи нещата,учи се от американците,те са най-големите комунисти(в добрия смисъл):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
114
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
Е , опитват се да поставят крайни цели които да се спазват , или с две думи секи да си събира данъците както иска , но да не прескача целите - бюджетен дифицит , дълг и инфлация . Но вместо да приемат автоматични регулатори - пак ги достраша и нищо не направиха .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
113
rate up comment 3 rate down comment 0
Danny666
преди 11 години
ТАГО стига с тези заучени шаблони бе ! Звучиш като клеймото над СПЕКУЛАНТИТЕ !И стига си ми бутал думи в устата. За озлоблението и алчноста не съм писал никъде като добродетели. А егоизма определено е добродетел особенно на фона на антипода си КОЛЕКТИВИЗМА.Катастрофата ВЕЧЕ се е случила и само требе да попрочетеш за състоянието на Ghawar за да ти стане ясно какво ни чака.Успех и късмет щото на доста хора само късмета ще им остане като средство за оцеляване до 10 години ! :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
112
rate up comment 1 rate down comment 0
Danny666
преди 11 години
Ха ха ха абе ти май си спрел лекарствата ?От линка дето си постнал четем: MADRID Spains unemployment rate reached 22.8 percent at the end of last year, leaving almost 5.3 million people out of workНЕЗНАМ КОЙ Е СЕЛИНДЖЪРА СЛАДУР ! Щото ако не четеш на английски то ПОНЕ НОМЕРАТА 5,3 МИЛИОНА требе да разчиташ КАПИШ ? муааахааааа.....*** ПРОСТАКА ! Истината е че тези 5 милиона безработни МОГАТ да си намерат работа ама требе да работат ЧЕРНА работа дето НЕ Е ЗА ТЕХ БЕЛИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ ха ха ха аз за как го каза *** ОТ БГ И РУМЪНИЯ ха ха ха ОБИЧАМ СЕЛЯЦИ КАТО ТЕБЕ :) ! Бегай сменяй ника че вече си разконспириран СЕЛТИК ОТ БГ работещ в Испания и това мноооогооооо ти тежи.Имам новина за тебе в БГ съм купил бая земя. Правя ранчо и търся селяци да бачкат. Обадисе на 3825 968 ! Ще те уважа ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
111
rate up comment 0 rate down comment 0
Longin
преди 11 години
"Европа се превръща в държава , това пред очите ни . Фискалните закони не са еднакви и в различните щати на САЩ нали ? Това което липсваше на еврото беше - национална банка , е вече си я има . От тук насетне пътя е труден , интересите са много , но евро зоната няма да се разпадне"за да стане това трябва да има не само банка а и федерално евр. финансово министерство събиращо поне толкова данъци колкото и националните правителства; в САЩ това съотношение е 3:2 и федералните закони имат приоритет пред местните... аз лично не виждам как европейските а и най вече националните бюрократи ще се договорят на такова нещо доброволно, в съюз от 17/27 страни..в 2-3-4 може и да стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
110
rate up comment 0 rate down comment 0
Longin
преди 11 години
"Не съм сигурен, че ако Германия изхвърли еврото, ще иска да ни вземе и нас (европейските ***) да ни спасява.."ако Германия изхвърли еврото няма да има значение дали ни иска или не - а дали БНБ държи немски облигации в резерва си (с които обезпечава борда); ако примерно 95% са немски - никои не може да ни спре да се закачим отново към новата немска марка ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
109
rate up comment 1 rate down comment 0
tagor
преди 11 години
Дани,хрумвало ли ти е някога,че тъкмо егоизма,озлоблението и алчноста(основни двигатели на прогреса според тебе)ще са основнапричина за катастрофата,която предричаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
108
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Ако не си забелязал, сега сме в 2012, не в 2008, нито в 2011.http://***.nytimes.com/2012/01/28/business/global/spanish-unemployment-rate-rises-to-22-8-percent.html?_r=1А в момента е над 24% Чети ве, селинджър, чети!! Кирилицата не ти се отдава,дано английски поразбираш 2-3 думи барем...:)24% - ТОВА СА 10 МИЛИОНА! Какво са 150 000 души за такава цифра, при това български гастарбайтери ве, ***!!Или 300 000 румънски ***!!!Какво общо имат те с безработицата на ИСПАНЦИТЕ бе, клоун:):):)А Ирландия, а Италия, а Португалия?!Ирландия Южна Европа ли е?!Германците не плащат на никого, те прибират парите от лихвите по заемите, които са раздали.Много по-големите лихви.Те си спасяват банките, не Гърция,или когото и да е бе, ***.Пич, не те знам къде си и откъде си,но си пълна Aqua Nuda.Мнението ти не струва пукнат центНито един американски, ликвиден,девалвиран FED-цент:)Ае, пътувай с вятъра., иЗпаноговоряшия...Прекалено много внимание ти отделих
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още