IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото - такова, каквото бе замислено, вече не съществува

Защо еврозоната е обречена и какво да очакваме от Германия - вижте поредната позиция в дискусията на Investor.bg

08:13 | 03.05.12 г. 117
Еврото - такова, каквото бе замислено, вече не съществува

Еврото вече не е валута на много държави, пазена от наднационален орган. То повече прилича на долара - валута на една държава, ползвана за решаване на немонетарни цели.

Така както САЩ решиха да се спасяват чрез печатане на долари, така и ЕС реши да се спасява чрез печатане на евро. ЕЦБ се превърна в европейския Фед - централна банка, имаща далеч по-важни задачи от ценовата стабилност.

Настоящото евро не е някогашното евро, замислено като продължение на германската марка. В момента най-близката валута по характеристики до германската марка е швейцарският франк. Разбира се и по отношение на него започнаха брутални политически намеси, но тъй или иначе обективният факт е, че евро – такова, каквото беше замислено, вече не съществува.

Вместо него съществува някакъв еквивалент на долара - валута, от която все повече страни по света гледат да се отърват, просто защото се печата и обезценява необуздано.

В този смисъл, въпросът за края на еврозоната е фактически решен. Тя вече не съществува практически, като е заменена от зона с валута-хибрид, която много повече прилича на някогашните смешни лири, песети и френски франкове и много по-малко прилича на германска марка или швейцарски франк.

Единственият важен въпрос в еврозоната в момента е до кога ще издържат нервите на Германия.

Съвсем логично е тя да се откаже от еврото, защото настоящата проинфлационна политика на ЕЦБ, предназначена да обезцени дълговете на фалиралите правителства, фактически нанася поражения на самата германска икономика и на трупано половин век с "пот и сълзи" богатство.

Инфлация на еврото означава инфлация в Германия, която най-малко заслужава подобно наказание, след като се опитва не само да бъде фискален отличник, но дори да дава пари за спасяването на фискалните "двойкаджии". Т.е. в момента Германия е принудена да ползва валута, много различна от германската марка - нещо, с което немското общество едва ли може да се съгласи.

По принцип правилното решение е всички, които не могат да изпълняват правилата за еврото, да напуснат еврозоната и това да остане зона на достойните за нея. Но далеч по-вероятно е да стане обратното. Достойните да напуснат и да си върнат старите валути, а еврото да се девалвира в полза на "двойкаджиите", на които то ще остане валута и които имат интерес от девалвация, за да си намалят дълговете.

Във всички случаи не е логично да продължава настоящият фарс и вероятно заради това първо Аксел Вебер (бившият шеф на Бундесбанк) изненадващо се отказа да става шеф на ЕЦБ и отиде на работа в Швейцария, а в последствие и други представители на Германия в банката си подадоха оставките. Най-уважаваните германски финансисти фактически напускат ЕЦБ и каузата на еврото. Това е признак, че и Германия би могла да се откаже от самото евро.

Кога ще стане това? Въпрос, който може би и в самата Германия още няма отговор, доколкото подобен отказ от обща валута би бил много сложен процес и при всички случаи би предизвикал някакви загуби. Но със сигурност няма вариант, при който Германия да изплати всички дългове на Европа - било чрез раздаване на помощи, било чрез инфлация.

А именно тези опции изчерпват пътищата за избор пред настоящото евро. Т.е. очевидно няма опция, в която Германия да остане като част от еврозона, в която има фалиращи и безнадеждни държави.


Каква е вашата позиция за бъдещето на еврозоната? Ще устои ли тя на ударите на пазарите или ще се разпадне и ще остане само в учебниците по политика и икономика?

Изпратете ни вашата позиция и аргументи – в обем между 300 и 500 думи, а ние ще ви дадем трибуна. Текстовете може да изпращате на редакционния адрес – info@investor.bg. Очакваме ви!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

87
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 12 години
А никой ли не разбира че няма Германия - Франция , всички се возят в една продънена лодка . Илюзорното успешно управление на Германия се дължи на простата причина че намали дифицита си първа , НО това стана възможно защото останалата част на Европа вземаше дългове и купуваше германски стоки с кредити от германски банки . Ако потъне Испания и Италия - Цялата ЕЗ ще затъне в толкова дълбока депресия че Гърция ще им се види песен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
86
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Ти трябва да разбереш, че германия и да иска не може да издържа целия ЕС. Съвсем скоро технологичните им гиганти ще последват пътя на Нокия, лека полека ще затънат заради Азия. Гледаш с розови очила с надеждата, че Германия може да те оправи. Аз съм убеден, че парите са политически проект само в Тоталитарните държави. В свободните пазари парите са икономически проект. Точно Меркел беше тази, която каза "Няма да позволим на пазарите да диктуват правилата". Което показва нейното, не разбиране. И бих казал, че Германия се справя добре ВЪПРЕКИ управлението на Меркел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
85
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 12 години
Мислиш ли че държава от мащаба на Чехия може да влияе с анти циклична политика на криза от такъв мащаб ? Работеща икономика викаш ? Ми тя е работеща само благодарения на ЕС - на това че германците са отишли да произвеждат по евтино в Чехия ! В момента което това престане - работещата Чешка икономика много стръмно ще се преземи . Това което правят Чехия и Англия е печелене на време - от една страна се възползват от ЕС от друга се дърпат да приемат механизмите му - вярвай ми това ще е до време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 12 години
Европа се превръща в държава , това пред очите ни . Фискалните закони не са еднакви и в различните щати на САЩ нали ? Това което липсваше на еврото беше - национална банка , е вече си я има . От тук насетне пътя е труден , интересите са много , но евро зоната няма да се разпадне - защо ? Защото евро зоната не е икономически а политически проект , както между другото всяка валута по света . Проблемите в Евро зоната идват от различните икономически цикли които има в различните страни , но вярвайте ми , те започват да се изравняват - ще видим , сегашната рецесия е на път да засегне всички страни в зоната , и ако това се случи ще имаме еднакъв цикъл в цялата зона - следователно ще можем да имаме еднаква анти циклична политика . Проблемите идват от това че Германия си мисли че рецесията няма да я засегне - помнейки ГД нова е илюзорна надежда .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Точно така и благодарение на това, отвън ни хвалят за прекрасна фискална политика, вътре гинем от глад. Изкуственото идва от изкуствения борд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 0 rate down comment 2
george_tn
преди 12 години
...а защо е нужно евро и при неработеща икономика. И изобщо на кому е полезно еврото?! Мазохистично е да се поддържа и евро и борд, които са противоестествени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 0 rate down comment 0
Sladkata Malka
преди 12 години
След като коментирате икономически статии, предполагам имате представа от цикличност! Меркел съвсем наскоро беше в една държава от бившия соц. - Чехия, която отказа да подпише фискалния пакт именно заради бюджета и санкциите и запази валутата. Хайде отговорете защо й е евро при работеща икономика! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Въпроса не е в спекулантите. Има няколко въпроса чийто отговори тревожат.1. Каква "националност" има еврото? - Няма такава. 2. Ако кажем, че е "европейска" и наднационална ТО, Еднакви ли са за всички от ЕС данъчните, митнически и фискални закони? - Не са! 3. Как се съотнасят лихвата на ЕЦБ и на банката на всяка членка на ЕС? 4. "Идеалисти" ли са дъртите бюрократи от ЕС и ЕП? - Са! 5. Как се повлиява националната валута на държава членка със стабилна икономика/справка Швейцария/спрямо еврото? - Поскъпва.И изобщо проблемите на ЕС на са само негови лични, глобални са. Та ние сме на ръба на вероятна Втора Голяма Депресия. И просто еврото е "младичко" и с не дотам сигурен гръб.Не може една държава да е принципала на "наднационална"-та валута....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Е да де, това има предвид и Sladkata Malka, колко и каква и дали в БГ има работеща икономика. Ако е така, имаме производство и продаваме, не ни трябва борд и ще ни е през лева, к`во точно става с еврото. Но ние нямаме нищо! ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 12 години
И защо еврото да не оцелее ? Това го има само в главите на спекулантите . Да де ама не .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още