IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото - такова, каквото бе замислено, вече не съществува

Защо еврозоната е обречена и какво да очакваме от Германия - вижте поредната позиция в дискусията на Investor.bg

08:13 | 03.05.12 г. 117
Еврото - такова, каквото бе замислено, вече не съществува

Еврото вече не е валута на много държави, пазена от наднационален орган. То повече прилича на долара - валута на една държава, ползвана за решаване на немонетарни цели.

Така както САЩ решиха да се спасяват чрез печатане на долари, така и ЕС реши да се спасява чрез печатане на евро. ЕЦБ се превърна в европейския Фед - централна банка, имаща далеч по-важни задачи от ценовата стабилност.

Настоящото евро не е някогашното евро, замислено като продължение на германската марка. В момента най-близката валута по характеристики до германската марка е швейцарският франк. Разбира се и по отношение на него започнаха брутални политически намеси, но тъй или иначе обективният факт е, че евро – такова, каквото беше замислено, вече не съществува.

Вместо него съществува някакъв еквивалент на долара - валута, от която все повече страни по света гледат да се отърват, просто защото се печата и обезценява необуздано.

В този смисъл, въпросът за края на еврозоната е фактически решен. Тя вече не съществува практически, като е заменена от зона с валута-хибрид, която много повече прилича на някогашните смешни лири, песети и френски франкове и много по-малко прилича на германска марка или швейцарски франк.

Единственият важен въпрос в еврозоната в момента е до кога ще издържат нервите на Германия.

Съвсем логично е тя да се откаже от еврото, защото настоящата проинфлационна политика на ЕЦБ, предназначена да обезцени дълговете на фалиралите правителства, фактически нанася поражения на самата германска икономика и на трупано половин век с "пот и сълзи" богатство.

Инфлация на еврото означава инфлация в Германия, която най-малко заслужава подобно наказание, след като се опитва не само да бъде фискален отличник, но дори да дава пари за спасяването на фискалните "двойкаджии". Т.е. в момента Германия е принудена да ползва валута, много различна от германската марка - нещо, с което немското общество едва ли може да се съгласи.

По принцип правилното решение е всички, които не могат да изпълняват правилата за еврото, да напуснат еврозоната и това да остане зона на достойните за нея. Но далеч по-вероятно е да стане обратното. Достойните да напуснат и да си върнат старите валути, а еврото да се девалвира в полза на "двойкаджиите", на които то ще остане валута и които имат интерес от девалвация, за да си намалят дълговете.

Във всички случаи не е логично да продължава настоящият фарс и вероятно заради това първо Аксел Вебер (бившият шеф на Бундесбанк) изненадващо се отказа да става шеф на ЕЦБ и отиде на работа в Швейцария, а в последствие и други представители на Германия в банката си подадоха оставките. Най-уважаваните германски финансисти фактически напускат ЕЦБ и каузата на еврото. Това е признак, че и Германия би могла да се откаже от самото евро.

Кога ще стане това? Въпрос, който може би и в самата Германия още няма отговор, доколкото подобен отказ от обща валута би бил много сложен процес и при всички случаи би предизвикал някакви загуби. Но със сигурност няма вариант, при който Германия да изплати всички дългове на Европа - било чрез раздаване на помощи, било чрез инфлация.

А именно тези опции изчерпват пътищата за избор пред настоящото евро. Т.е. очевидно няма опция, в която Германия да остане като част от еврозона, в която има фалиращи и безнадеждни държави.


Каква е вашата позиция за бъдещето на еврозоната? Ще устои ли тя на ударите на пазарите или ще се разпадне и ще остане само в учебниците по политика и икономика?

Изпратете ни вашата позиция и аргументи – в обем между 300 и 500 думи, а ние ще ви дадем трибуна. Текстовете може да изпращате на редакционния адрес – info@investor.bg. Очакваме ви!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

57
rate up comment 2 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Хайдееее къде зацикли ?!? Ало мили досега за СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА пишеше сега изведнъж капитализъм и за разни статуи се отнесе.Къде му е КАПИТАЛА на сегашната ПЕРВЕРЗИЯ наречена съвременна икономика. Можеби ДЪЛГА И ПРОИЗЛИЗЩИТЕ от него пари в системата ?Стига си писал глупости. Ако искаш да ни убедиш че ще ПЕЧАТАТ нема нужда, всички знаем че това е единственият изход. Въпроса е дали КРАЯ ще е по-добър от предполагаемата ТРАГЕДИЯ на бърз фалит ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 0 rate down comment 1
партиен куфар
преди 12 години
Голямия проблем е дълговото бреме.Когато нямаше такива равнища на задлъжнялост -Банките даваха щедро заеми .Така де нали от това печелят.Предприемчивите и смелите /цветът на нацията /изполваха това и даваха най- доброто от себе си , като по този начин печелеха не само те , но и обществото като цяло.Но парите са дълг , който трябва да се връща , при това с лихва.В един момент се оказва , че дълговото бреме вече е непосилно и банките изпадат в паника , -не могат да си вземат главниците , да не говорим за лихвите и вече не дават кредити.Някои от тях са толкова голями банки, че вместо да фалират се налага да бъдат спасявани, за да рухне систематаИ така се оказва , че вече като няма кредити , не може да се реализира творческия потенциал на хората за съзидание.Тоест Парите от средство за прогрес вече играят обратната роля - спъват развитието .От гледна точка на човечеството проблема може да бъде решен с проста формула - FORMAT DISC!!!Тоест изчистват се всички дългове ,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 12 години
Ти май не четеш , а просто коментираш . Намесата на държавата чрез директна намеса в икономиката работи само в краткосрочен план . В средно срочен и дълго срочен трябват сериозни структорни реформи . Ако няма такива се затъва в блатото на стагфлацията - справка Европа и Америка през 70-те и Япония през 90-те . Сега като гледам Америка се е запътила отново на там . А апропо , след 70-те кенсианството отстъпва водеща роля на монетаризма като икономическа теория . Сега той изживява неговите си 70-те години .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Защо пишеш пълни тъпотии, много ми е чудно. Да ниските лихви изкривяват пазара, НО КОЙ ГИ ПРАВИ НИСКИ И ЧИЯ Е ПОЛЗАТА???? Естествено държавата за да може да си увеличава държавния дълг то това е най-важното на Кейнс е че БВП се увеличава чрез заеми !!!! е той не го казва директно само казва чрез бюджетни дифицити, а как се покриват те ??? то трябва да си абсолютно *** за да не се сетиш. Ако можеха в САЩ в момента щяха да ги направят и отрицателни лихвите, но тогава всички и най-простите хора щяха да разберат, че всъщност никога не са и мислили да ги връщат тия дългове. Та затова теорията на Кейн е добра до едно време докато се стигно до момента на няма кой да ти дава повече пари на заем, затова в момента това прави ФЕД печатницата на долари, но ДОКОГА ??? нали се сещаш че няма как да е вечно, това си е една класическа пирамида и не трябва да се види пирамидата на Мадоф, а пирамидата на Кейнс защото той го е измислил много по-рано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 12 години
Дани , измамата анти цикличност съхрани капитализма в сегашният му вид . Иначе отдавна статуята на свободата да беше заменена с другаря Ленин . Ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 12 години
Проблема на дефлацията е че не само прави парите по "ценни" , а и разрушава общественно политическия строй . Инфлацията е данък който всички ние ще плащаме , сега до колко тя ще излезе от контрол предстои да видим . Аз лично не вярвам да не може да се контролира , доколко "свободен" пазар в чистия му вид не съществува . Ще видим - живеем в интересни времена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Понякога все пак си струва да се платят примерно 100 милиона за да се спаси нещо, което е отнело много години и усърдна работа, зад които стои сумарна стойност от реални активи за примерно 1 милиард.Да не се спаси такова нещо също може да е вид прахосничество. Количеството на кеша не е най-важното все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 12 години
Мислиш ли ? Подобна политика последно доведе до В.С.В ако не си забравил . А Мизес е красив за четене , но не приложим при големи общества или международната конспирация нему прилага теориите според теб ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 0 rate down comment 0
партиен куфар
преди 12 години
Понеже не виждам алтернатива на това освен ЕЦБ да последва примера на ФЕД да печата пари-смятам че , рано или късно инфлацията ще излезе изпод контрол.Инлацията обаче унищожава стойността на парите , докато девалвацията ги прави по ценни.Така , че мога още сега дам смелата хипотеза , че в нашия живот можем да станем сидетели на безпрецедентния случай за отмиране , изчезване на парите като разплащателно средство.Човечеството се развива по възходящ сценарий , аз съм оптимист за неговото бъдеще.За нас - тази възможност да изчезнат парите ни изглежда абсурдна , но хората стават все по осъзнати и Бог или " Невидимата ръка " за която говори Адам Смит ще ни тласнат към естествения процес на отказване от парите.За времето си те са изиграли прогресивна роля , но в момента те за съжаление са вече спънка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 2 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
" Не мога обаче да разбера защо всички са против анти цикличната политика априори . "Мили data ВСЕКИ МИЛЕЩ човек е ПРОТИВ тази ИЗМАМА наречена АНТИЦИКЛИЧНОСТ !Особенно като разбере СРЕДСТВАТА които ИЗМАМНИЦИ като ДРУГАРЯ Кейнс предлага !Мили цикличността е ЕСТЕСТВЕН природен процес. Без него имаме НАТРУПВАНЕ на изродии, а както казват твойте приятели Марксистите количествените натрупвания водят до к... ха ха ха...Очаквай скоро ТОАЛЕТНАТА ХАРТИЯ да е целата с знаци на $ и ЕВРО ! ха ха ха ..така де качествени изменения. Или ако ти харесва да получаваш ЗАПЛАТАТА си на РОЛКИ ха ха ха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още