IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото - такова, каквото бе замислено, вече не съществува

Защо еврозоната е обречена и какво да очакваме от Германия - вижте поредната позиция в дискусията на Investor.bg

08:13 | 03.05.12 г. 117
Еврото - такова, каквото бе замислено, вече не съществува

Еврото вече не е валута на много държави, пазена от наднационален орган. То повече прилича на долара - валута на една държава, ползвана за решаване на немонетарни цели.

Така както САЩ решиха да се спасяват чрез печатане на долари, така и ЕС реши да се спасява чрез печатане на евро. ЕЦБ се превърна в европейския Фед - централна банка, имаща далеч по-важни задачи от ценовата стабилност.

Настоящото евро не е някогашното евро, замислено като продължение на германската марка. В момента най-близката валута по характеристики до германската марка е швейцарският франк. Разбира се и по отношение на него започнаха брутални политически намеси, но тъй или иначе обективният факт е, че евро – такова, каквото беше замислено, вече не съществува.

Вместо него съществува някакъв еквивалент на долара - валута, от която все повече страни по света гледат да се отърват, просто защото се печата и обезценява необуздано.

В този смисъл, въпросът за края на еврозоната е фактически решен. Тя вече не съществува практически, като е заменена от зона с валута-хибрид, която много повече прилича на някогашните смешни лири, песети и френски франкове и много по-малко прилича на германска марка или швейцарски франк.

Единственият важен въпрос в еврозоната в момента е до кога ще издържат нервите на Германия.

Съвсем логично е тя да се откаже от еврото, защото настоящата проинфлационна политика на ЕЦБ, предназначена да обезцени дълговете на фалиралите правителства, фактически нанася поражения на самата германска икономика и на трупано половин век с "пот и сълзи" богатство.

Инфлация на еврото означава инфлация в Германия, която най-малко заслужава подобно наказание, след като се опитва не само да бъде фискален отличник, но дори да дава пари за спасяването на фискалните "двойкаджии". Т.е. в момента Германия е принудена да ползва валута, много различна от германската марка - нещо, с което немското общество едва ли може да се съгласи.

По принцип правилното решение е всички, които не могат да изпълняват правилата за еврото, да напуснат еврозоната и това да остане зона на достойните за нея. Но далеч по-вероятно е да стане обратното. Достойните да напуснат и да си върнат старите валути, а еврото да се девалвира в полза на "двойкаджиите", на които то ще остане валута и които имат интерес от девалвация, за да си намалят дълговете.

Във всички случаи не е логично да продължава настоящият фарс и вероятно заради това първо Аксел Вебер (бившият шеф на Бундесбанк) изненадващо се отказа да става шеф на ЕЦБ и отиде на работа в Швейцария, а в последствие и други представители на Германия в банката си подадоха оставките. Най-уважаваните германски финансисти фактически напускат ЕЦБ и каузата на еврото. Това е признак, че и Германия би могла да се откаже от самото евро.

Кога ще стане това? Въпрос, който може би и в самата Германия още няма отговор, доколкото подобен отказ от обща валута би бил много сложен процес и при всички случаи би предизвикал някакви загуби. Но със сигурност няма вариант, при който Германия да изплати всички дългове на Европа - било чрез раздаване на помощи, било чрез инфлация.

А именно тези опции изчерпват пътищата за избор пред настоящото евро. Т.е. очевидно няма опция, в която Германия да остане като част от еврозона, в която има фалиращи и безнадеждни държави.


Каква е вашата позиция за бъдещето на еврозоната? Ще устои ли тя на ударите на пазарите или ще се разпадне и ще остане само в учебниците по политика и икономика?

Изпратете ни вашата позиция и аргументи – в обем между 300 и 500 думи, а ние ще ви дадем трибуна. Текстовете може да изпращате на редакционния адрес – info@investor.bg. Очакваме ви!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 12 години
Danny , анти цикличната политика + или - е за бизнеса ? По принцип България е лишена от правото да прави такава , та това което се случва у нас добре ли е или зле ? и не ми отговори на въпроса : къде съм казал че прогреса се дължи на държавата ? Или лижеш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Не си казал, но то прозира от думите ти. Иначе съм съгласен, че държавата трябва да играе някаква роля за да изглажда икономическите цикли, но по-скоро като следи дали пазара се саморегулира, т.е. да следи дали има реален пазар или има монополи, олигополи и т.н. Колкото до паричното предлагане там съм изключително несъгласен с тебе. Кейнс е един измамник най-великия на всички времена, та благодарение на неговите теории които в последните 30 години се прилагат навсякъде, банковия сектор и въобще финансовия сектор стана доминиращ в икономиката, защото той се облагодетелства от тази постоянна инфлация и печели точно от нея. Затова и Финансовия сектор прокламира тези овчарски тъпотии с постоянното печатане на пари и т.н., защото иначе става един съвсем незначителен сектор и печалбите там ще са минимални само за умните хора, както е в другите сектори, а то доскоро всеки овчар печелеше там. Така че такива балъци като тебе явно бачкат в банка и не са и чували за други икономически теории.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
Комнетар 28 !Пич доста си зубрил в УНСС-то май ?Жалко чи така са те назобали с постулати на ПСЕВДОНАУКАТА ИКОНОМИКА !Прочети това :http://***.economicpolicyjournal.com/2012/04/my-speech-delivered-at-new-york-federal.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 12 години
Дани , айде да ми цитираш къде съм казал подобни неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
data бегай в форума на КНСБ-то бе кумунуид !От такива *** като тебе света е в тези ***. Значи чивечкият ПРОГРЕС се дължи на държавните МИЖИТУРКИ ха ха ха , а не на ИНЦИАТИВНИТЕ и ПРЕДПРИЕМЧИВИТЕ, готовите да рискуват и ЗАГУБЯТ ха ха хаЕГАТИ ПРОМИТИЯТ МОЗЪКИ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 12 години
Без социални системи кризите са още по дълбоки . Има си теория на циклите а и доста статистика от която е видно че след средата на 20 в. амплитудите на циклите се изглаждат . Но нека се придържаме към темата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 12 години
Ото фон Бисмарк въвежда първите пенсии за работниците през 1889 г. , но не това е тема на дискусията , а и здравеопазването е част социалната система и е едно от най големите завоевания на човечеството през 20 в. апропо пак заради така мразената "социална" държава . Въпросът е на темата е еврото и как се е или ще се промени .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 0
dobribozhilov
преди 12 години
Достиженията на човечеството са се появили въпреки глупостите, които е сторило, а не заради тях. Достиженията са благодарение на бачкатори и предприемачи,за които 16 часовият работен ден е нещо нормално - те сами си го определят, като могат и да не работят изобщо ако искат.Достиженията са продукт на талантливи хора,изобретатели, творци, които дават всичко от себе си, за да се получи нещо. Именно това е обратното на възпитателния ефект на социалната система.Тя мотивира хората да не правят нищо и на не отдават нищо от себе си. Колко ли милиони творци и работяги са пропуснати, защото са станали държавни чиновници или са били на някоя социална хранилка.Колкото до въпроса за социалистическата революция - то социалната система предизвиква революцията отлага проблеми за сметка на дългове. Задълбочава проблема и накрая трусът е по-голям. Без социални системи, кризите са по-малки и с по-малко трусове. Общества без кризи няма, но социалистическите кризи, особено след дълъг соц, са брутални.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 0
Гари
преди 12 години
Направо се чудя как е прогресирало човечеството хиляди години без социални системи. Защото първата е въведена в САЩ чак през 1935 г., т.е. преди 67 г. Средната продължителност на живота преди 1000 г. е била под 30 г. заради високата детска смъртност. Напредъкът на медицината я намалява и увеличава продължителността на живота, не някакви измислени социални схеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 12 години
С тая "грешна" политика продължителността на човешкия живот се е вдигнала двойно от началото на века , а населението на земята е над 6 млрд. За качеството на живот няма нужда да коментирам . Или всички си мислят че достиженията на човечеството са се появили от нищото ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още