IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото - такова, каквото бе замислено, вече не съществува

Защо еврозоната е обречена и какво да очакваме от Германия - вижте поредната позиция в дискусията на Investor.bg

08:13 | 03.05.12 г. 117
Еврото - такова, каквото бе замислено, вече не съществува

Еврото вече не е валута на много държави, пазена от наднационален орган. То повече прилича на долара - валута на една държава, ползвана за решаване на немонетарни цели.

Така както САЩ решиха да се спасяват чрез печатане на долари, така и ЕС реши да се спасява чрез печатане на евро. ЕЦБ се превърна в европейския Фед - централна банка, имаща далеч по-важни задачи от ценовата стабилност.

Настоящото евро не е някогашното евро, замислено като продължение на германската марка. В момента най-близката валута по характеристики до германската марка е швейцарският франк. Разбира се и по отношение на него започнаха брутални политически намеси, но тъй или иначе обективният факт е, че евро – такова, каквото беше замислено, вече не съществува.

Вместо него съществува някакъв еквивалент на долара - валута, от която все повече страни по света гледат да се отърват, просто защото се печата и обезценява необуздано.

В този смисъл, въпросът за края на еврозоната е фактически решен. Тя вече не съществува практически, като е заменена от зона с валута-хибрид, която много повече прилича на някогашните смешни лири, песети и френски франкове и много по-малко прилича на германска марка или швейцарски франк.

Единственият важен въпрос в еврозоната в момента е до кога ще издържат нервите на Германия.

Съвсем логично е тя да се откаже от еврото, защото настоящата проинфлационна политика на ЕЦБ, предназначена да обезцени дълговете на фалиралите правителства, фактически нанася поражения на самата германска икономика и на трупано половин век с "пот и сълзи" богатство.

Инфлация на еврото означава инфлация в Германия, която най-малко заслужава подобно наказание, след като се опитва не само да бъде фискален отличник, но дори да дава пари за спасяването на фискалните "двойкаджии". Т.е. в момента Германия е принудена да ползва валута, много различна от германската марка - нещо, с което немското общество едва ли може да се съгласи.

По принцип правилното решение е всички, които не могат да изпълняват правилата за еврото, да напуснат еврозоната и това да остане зона на достойните за нея. Но далеч по-вероятно е да стане обратното. Достойните да напуснат и да си върнат старите валути, а еврото да се девалвира в полза на "двойкаджиите", на които то ще остане валута и които имат интерес от девалвация, за да си намалят дълговете.

Във всички случаи не е логично да продължава настоящият фарс и вероятно заради това първо Аксел Вебер (бившият шеф на Бундесбанк) изненадващо се отказа да става шеф на ЕЦБ и отиде на работа в Швейцария, а в последствие и други представители на Германия в банката си подадоха оставките. Най-уважаваните германски финансисти фактически напускат ЕЦБ и каузата на еврото. Това е признак, че и Германия би могла да се откаже от самото евро.

Кога ще стане това? Въпрос, който може би и в самата Германия още няма отговор, доколкото подобен отказ от обща валута би бил много сложен процес и при всички случаи би предизвикал някакви загуби. Но със сигурност няма вариант, при който Германия да изплати всички дългове на Европа - било чрез раздаване на помощи, било чрез инфлация.

А именно тези опции изчерпват пътищата за избор пред настоящото евро. Т.е. очевидно няма опция, в която Германия да остане като част от еврозона, в която има фалиращи и безнадеждни държави.


Каква е вашата позиция за бъдещето на еврозоната? Ще устои ли тя на ударите на пазарите или ще се разпадне и ще остане само в учебниците по политика и икономика?

Изпратете ни вашата позиция и аргументи – в обем между 300 и 500 думи, а ние ще ви дадем трибуна. Текстовете може да изпращате на редакционния адрес – info@investor.bg. Очакваме ви!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

47
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 12 години
А и искаш ли да се обзаложим че никой няма да излезе от ЕЗ ? Европа се е запътила към пълноценен трансферен съюз което е напълно нормално и закономерно . Богатия север е невъзможен без буфера на бедния юг. Имаше готина статия тук за сравнение валутната политика на Германия и Япония , доста добре написана .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 0 rate down comment 0
Гари
преди 12 години
Какво значи според тебе "антициклична политика"? Ако това е държавата да спасява закъсалите със средства на данъкоплатците - по-добре е да не го прави. Ако бяха оставили всички да фалират - досега щяхме да сме я забравили тази криза, не да я влачим вече 5 г. Кризите са нормален процес на прехвърляне на капитала от ръцете на неможещите да печелят в тези на по-кадърните и предвидливите. Прочети теорията на Мизес за бизнесцикъла и стига си драскал глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 12 години
Боби , не печатането на пари а ниските лихви , те позволяват големите маржини на борсите . Пак ти казвам Кейнс няма общо с парите породили дългове . Дълговете са породени поради две причини : 1. Подържането на ниски лихви и 2.Безотговорни мениджъри / и държавни такива / в комбинация с "меки" регулативни правила . А апропо мързеливците Гърци наливаха пари в икономиката на Германия и псевдо спасяването на Гърция беше спасяване на германската банкова система . За гърция беше най-лесно да обяви "дефолт" по дълга и без това има достатъчно исторически опит с това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Централните банкери не са балъци, но има много хора особено в САЩ където *** и пульо играе на борсата и когато борсата нараства те печелят, а борсата как расте там??? нали си спец, та да ти кажа от 30 години насам борсата расте защото икономиката се залива с кухи пари, а това се прави от държавата според теорията на Кейнс да няма цикли и да има постоянен прогрес. Да ама НЕ. Затова в САЩ няма да спрат да печатат понеже иначе борсата им ще се срине и от там цялата им икономика. В Европа нещата са доста по-различни. Като цяло ЕЗ не е зле като макроикономически показатели, проблема е че Германците и някой други държави всъщност поддържат стандарта на други лентяи като Гърците. И понеже Германия вече не иска да го прави възникват тия проблеми, иначе е лесно печата се като в САЩ и капитала изтича от работещите към мързеливите и всичко е ОК, не Германците не са толкова прости и ще стегнат примката на мързеливците или ще бачкат или ще излязат от ЕЗ елементарно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 12 години
Абсолютно съм съгласен . Ако анти цикличната политика е прекалено силна , обществата се раглезват . Въпросът и майсторството е : колко силна трябва да е тя . Но не очаквайте някакви новини , по скоро "фейслифт" на сега съществуващите регулативни системи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте data,Дълговете са последица от непригодно за "Незлатни пари" държавно финансово управление.Ако Испания бе с подобрено финансово управление и същото е годно за евро Испания ще е без държавен дълг.Пример: Ако Гърция бе подобрила своето финансово управление и същото е годно за евро тази страна щеше да е със завишени възможности да плаща дълговете си в срок и притежатели на гръцки държавен дълг няма да понасят щети за над 100 милиарда евро.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 0 rate down comment 0
партиен куфар
преди 12 години
" Има две панацеи за зле управляваните нации.Първата е инфлацията на националната й валута .Втората е войната .И двете водят до временен просперитет , но и двете в крайна сметка водят до сигурна разруха.И двете обаче са последни убежища за политическите и икономическите авантюристи"Ърнест Хемингуей- "Serious toppical letter"-1935г.Моето мнение е , че липсата на сериозни кризи след Голямата депресия от 1933г., е резултат на Кейнсианската политика за активна намеса на првителствата и банките на пазара.Това обаче според мен е погрешно , защото не изглажда икономическия цикъл , а само отлага глямата криза в времето.В системата се натрупва страшно напрежение , което би следвало да падне по естесвен път чрез девалвацията на кризата.Това доведе до безпрецедентни нива на задлъжнялост , които не могат да бъдат вече погасени.Как ще бъдат решени- чрез инфлация?Гответе се за голями промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 12 години
Значи всички централни банкери са балъци и ти знаеш истини които те не знаят . Може ! Това което се опитвам да каже е че така бленуваната не намеса на държавата е не възможна в сегашния социално-икономически модел . За жалост възможностите за маневриране в момента не са безкрайно много . Иначе за доминацията на финансовия сектор си прав , според различни проучвания около 50 % от крайната цена на всички стоки е финансовата компонента . Само че основна вина за това имат монетаристите а не кенсианците . И апропо не кенсинаската доктрина доведе до трупането на дългове а монетарната . Основна причина за кризата се сочи запазването на твърде ниски лихви от ФЕД след 90 г. за твърде дълго време по времето на Грийспан . Но това няма нищо общо с Кейнс . Не мога обаче да разбера защо всички са против анти цикличната политика априори .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 0 rate down comment 5
Иван Митев
преди 12 години
Каква е ситуацията при евро?Проблемът за обезценка на еврото се развива, поради непригодно за евро финансово управление.Нима е възможно полезно обществено развитие при непригодно за евро държавно финансово управление?Ако този държавен финансов недъг се запазва то еврото ще продължи да губи свои качества и (при достатъчно време) ще настъпи хиперинфлация.Днес ситуацията е такава, че участниците в стопанския живот са жертви на държавна финансова грешка и колкото повече работят толкова по-силна криза ще бушува.Независимо дали се признава или не, проблемът с непригодно за евро финансово управление съществува.Същият има полезно решение подобрение на финансово управление и същото да стане ГОДНО за евро.Държава, която приложи годно за Незлатни пари, в т. ч. за евро финансово управление ще успее до 24 часа време да излезе от сегашна криза.При пренебрежение към качества на Незлатни пари няма възможност за пълноценни преценки за противодействие срещу стопанска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 12 години
п.п. Лъжеш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още