IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото - такова, каквото бе замислено, вече не съществува

Защо еврозоната е обречена и какво да очакваме от Германия - вижте поредната позиция в дискусията на Investor.bg

08:13 | 03.05.12 г. 117
Еврото - такова, каквото бе замислено, вече не съществува

Еврото вече не е валута на много държави, пазена от наднационален орган. То повече прилича на долара - валута на една държава, ползвана за решаване на немонетарни цели.

Така както САЩ решиха да се спасяват чрез печатане на долари, така и ЕС реши да се спасява чрез печатане на евро. ЕЦБ се превърна в европейския Фед - централна банка, имаща далеч по-важни задачи от ценовата стабилност.

Настоящото евро не е някогашното евро, замислено като продължение на германската марка. В момента най-близката валута по характеристики до германската марка е швейцарският франк. Разбира се и по отношение на него започнаха брутални политически намеси, но тъй или иначе обективният факт е, че евро – такова, каквото беше замислено, вече не съществува.

Вместо него съществува някакъв еквивалент на долара - валута, от която все повече страни по света гледат да се отърват, просто защото се печата и обезценява необуздано.

В този смисъл, въпросът за края на еврозоната е фактически решен. Тя вече не съществува практически, като е заменена от зона с валута-хибрид, която много повече прилича на някогашните смешни лири, песети и френски франкове и много по-малко прилича на германска марка или швейцарски франк.

Единственият важен въпрос в еврозоната в момента е до кога ще издържат нервите на Германия.

Съвсем логично е тя да се откаже от еврото, защото настоящата проинфлационна политика на ЕЦБ, предназначена да обезцени дълговете на фалиралите правителства, фактически нанася поражения на самата германска икономика и на трупано половин век с "пот и сълзи" богатство.

Инфлация на еврото означава инфлация в Германия, която най-малко заслужава подобно наказание, след като се опитва не само да бъде фискален отличник, но дори да дава пари за спасяването на фискалните "двойкаджии". Т.е. в момента Германия е принудена да ползва валута, много различна от германската марка - нещо, с което немското общество едва ли може да се съгласи.

По принцип правилното решение е всички, които не могат да изпълняват правилата за еврото, да напуснат еврозоната и това да остане зона на достойните за нея. Но далеч по-вероятно е да стане обратното. Достойните да напуснат и да си върнат старите валути, а еврото да се девалвира в полза на "двойкаджиите", на които то ще остане валута и които имат интерес от девалвация, за да си намалят дълговете.

Във всички случаи не е логично да продължава настоящият фарс и вероятно заради това първо Аксел Вебер (бившият шеф на Бундесбанк) изненадващо се отказа да става шеф на ЕЦБ и отиде на работа в Швейцария, а в последствие и други представители на Германия в банката си подадоха оставките. Най-уважаваните германски финансисти фактически напускат ЕЦБ и каузата на еврото. Това е признак, че и Германия би могла да се откаже от самото евро.

Кога ще стане това? Въпрос, който може би и в самата Германия още няма отговор, доколкото подобен отказ от обща валута би бил много сложен процес и при всички случаи би предизвикал някакви загуби. Но със сигурност няма вариант, при който Германия да изплати всички дългове на Европа - било чрез раздаване на помощи, било чрез инфлация.

А именно тези опции изчерпват пътищата за избор пред настоящото евро. Т.е. очевидно няма опция, в която Германия да остане като част от еврозона, в която има фалиращи и безнадеждни държави.


Каква е вашата позиция за бъдещето на еврозоната? Ще устои ли тя на ударите на пазарите или ще се разпадне и ще остане само в учебниците по политика и икономика?

Изпратете ни вашата позиция и аргументи – в обем между 300 и 500 думи, а ние ще ви дадем трибуна. Текстовете може да изпращате на редакционния адрес – info@investor.bg. Очакваме ви!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
"ЕЦБ да спре да си купува еврото с евра на Форекс пазара и да ми причинява загуби .... защото направо ликвидираха валутния пазар и такъв на практика няма..."--------------Е те тоя аргумент направо ме разби - досега не бях се замислил, че институция като ЕЦБ трябва да мисли как да поддържа спекулативен пазар като Форекса. Ха-ха-ха... :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 0
Гари
преди 12 години
То това е най-голямата грешка на съвременните демокрации - изобретението "социални системи" - пенсионното и здравното осигуряване. С въвеждането им пътя за идването на социализма е начертан. Хората вече си знаят, че държавата трябва да се погрижи за тях, а не те. Съответно се възпитаха поколения разточителни хора, които само искат, а слабоволевите политици естествено им дават. И ето ни в сегашната криза, с непоправими бюджетни дефицити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 12 години
Няма голяма държава / общество от хора / който могат да понесат действието на кризите върху социалната си система . Защо мислите се е появила Социалистическата революция , или как са се изглаждат противоречията между социалните слоеве ? Или си мислите че теорията на Маркс за класовото разделение не е вярна ? /Маркс се изучава във всички икономически университети навсякъде по света / . Просто при големи икономически катаклизми ако няма анти циклична политика бедните хващат сопите и бесят богатите по площадите . Това не се е случило толкова отдавна че да сме го забравили , а и все още се случва в Африка . Проблема с депресията е какво обедняване може да понесе обществото - а различните общества могат да носят различно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
dobribozhilov
преди 12 години
...води до голям прогрес - защото парите увеличават стойността си, насърчава се спестовността и инвестирането. Книжно паричните утопии непрекъснато гърмят, и единствената поука от тях е, че никой не се поучава от гърмежите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
dobribozhilov
преди 12 години
А вие има доста неща да разберете. Инфлационният поглед върху нещата е една от най-големите грешки на Кейнсиянството и на всички други подобни недомислици. Дефлацията не е нещо лошо. Тя е съвсем обективен и полезен процес. В последните 50 години преди Първата световна война има дефлация. Цените падат, в резултат на увеличаването на производителността. Това при фиксирани като стойност златни пари е нормалният процес на забогатяване. През 1914 един работник със заплатата си е купувал точно двойно повече хляб от половин век преди това. Това е период на изключителен разцвет на икономиката. Дори един от супер феновете на инфлацията - Греенспан, признава, че тогава хората добре са си живели.Количеството на парите не е проблем. Ако е ограничено спрямо стоките, просто цените падат. Абсурдът да се издават нови пари по преценка на чиновници води до големите кризи на 20 век. Пазарът сам регулира стойността на всичко, вкл. на парите. Дефлационният сценарий при свободен пазар води до голям прогре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 12 години
Тази теория е статистически отречена преди доста години . А голямата депресия се задълбочава защото паричното предлагане е ограничено . Има доста неща да прочетете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 0
dobribozhilov
преди 12 години
За депресията е виновно именно Кейнсиянството. Тази непохватна държавна намеса попречи на икономиката да се съживи и кризата откара чак до Втората световна война. Не е имало толкова дълга криза на капитализма преди това. Но преди това и анти-цикличните мерки не ги е имало или са били по-слаби. Кейнсиянството на Рузвелт задържа САЩ в криза, а вероятно е причина и за самата война, доколкото идването на нацистите на власт е свързано именно с безкрайната криза в Германия.Капитализмът сам се лекува. Когато политиците не се месят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 12 години
Да не забравяме че Германия и Франция бяха първите които нарушиха Маастрихските критерии и по този начин дадоха негласното си съгласия всички да трупат дългове . Както и факта че и към момента не ги изпълнява . Германия води двулична политика !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 12 години
Няма голяма страна в историята до момента която да не е водила анти циклична политика . Кейнс - ако инфлацията е цената която обществото трябва да плати за съживяване на икономиката , то тя е приемлива в сравнение с депресията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
dobribozhilov
преди 12 години
На всички, които говорят за антициклична политика, изкупуване на облигации, ниски лихви и приравняване на ЕЦБ на ФЕД, да ги репликирам, че печатането на пари е още един проблем, а не е решение. Ако чрез създаване на изкуствени пари без стойност можеха да се решават проблеми, всички само това щяхме да правим. Решението чрез инфлация не е решение, защото инфлацията е чума за цялата икономика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още