IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones изтри над 200 пункта заради позицията на Фед за инфлацията

От протокола от последното заседание на институцията се вижда, че ръководителите на централната банка на САЩ не са убедени, че спадът на потребителските цени е устойчив

23:43 | 22.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските индекси затвориха сесията със спадове, като Dow Jones изтри над 200 пункта, след публикуването на протокола от последното заседание на Федералния резерв на САЩ.

От документа се вижда, че Фед приветства забавянето на ръста на потребителските цени, но ръководителите на американската централна банка не са убедени, че затегнатата парична политика е победила инфлацията.

Dow Jones се понижи с 0,51%, или 201,95 пункта, до 39 671,04 пункта. По-широкият индекс S&P 500 спадна с 0,27% до 5307,01 пункта, а технологичният индекс Nasdaq изтри 0,18% до 16 801,54 пункта.

„Данните за инфлацията трябва да се проследяват още, за да се види, че тя наистина се забавя“, коментира председателят на Федералния резерв в Кливланд Лорета Местър, цитирана от Investing.com, във вторник. Коментарът ѝ потвърждава позицията на други членове на Федералния резерв.

От публикувания протокол става ясно, че членовете на Фед подкрепят подхода да се наблюдава и да се чака, като се засилват опасенията, че процесът по намаляване на инфлацията може да отнеме повече време от очакваното.

В документа е отбелязано, че „последните данни не повишават увереността в напредъка към целта за инфлацията от 2%“.

На същото заседание Федералният резерв запази нивото на основната лихва без промяна в диапазона от 5,25% до 5,5%. Някои от членовете на институцията изразяват опасения дали това ниво всъщност е достатъчно, за да обуздае инфлацията и експлозивния растеж. Дори председателят на Фед Джером Пауъл беше принуден да признае, че данните за потребителските цени подкопават доверието, необходимо за обсъждане на намаления на лихвите.

Що се отнася до борсовата търговия, акциите на Nvidia поевтиняха точно преди публикуването на отчета на компанията за първото тримесечие.

Акциите на Target поевтиняха с почти 8%, след като последната тримесечна печалба не успя да надхвърли очакванията на анализаторите.

Акциите на Lululemon Athletica поевтиняха със 7%, след като търговецът на спортни облекла обяви напускането на главния продуктов директор Сун Чой. Според анализатори обаче разпродажбите вероятно са пресилени.

Акциите на BHP Group Ltd поевтиняха с над 4%, след като конкурентът Anglo American отхвърли още една подобрена оферта за поглъщане. Anglo American обаче оставя вратичка за продължаване на диалога с BHP, като поиска едноседмично удължаване на разговорите – сигнал, че евентуална сделка все пак би била интересна за компанията.

TJX Companies отчете ръст от над 3% на пазарната си оценка, след като компанията майка TJ Maxx публикува по-добри от очакваното резултати за първото тримесечие и повиши прогнозата си за годишната печалба.

Цената на петрола спадна след обявяването на изненадващ ръст на запасите от нефт в САЩ. Данните на Агенцията за енергийна информация показват, че запасите от петрол в САЩ са нараснали с 1,8 млн. барела през миналата седмица, докато се очакваше спад от 2,4 млн. барела. Това поражда известни опасения за търсенето в САЩ на прага на активния летен сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 22.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още