IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сграда от ново поколение ще се появи на ул. "Сребърна" в София през 2028 г.

Символичната първа копка на Twin Tower, в която партньори са "Главболгарстрой" и "Смарт консултантс", беше направена във вторник 

13:13 | 22.05.24 г.
Снимка: "Главболгарстрой"
Снимка: "Главболгарстрой"

Квартал "Хладилника" в София, който през последните години се оформи като един от районите в столицата с най-активно жилищно и офис строителство, ще се сдобие с 24-етажна сграда във формата на отворена книга в средата на 2028 г. Twin Tower, чиято символична първа копка беше направена във вторник, е сграда от ново поколение, която ще бъде плод на сътрудничеството между „Главболгарстрой“ и „Смарт консултантс“. Първата е изпълнител на проекта и инвеститор в него.

„За Смарт консултантс е изключително важно да има подкрепата на „Главболгарстрой“ и сме щастливи, че заедно ще дадем началото на проект, който ще направи нашия град по-красив и по-европейски“, коментира Иван Горанов, управляващ партньор в компанията.

Сградата, която ще гледа към ул. „Сребърна“, но ще има два подхода – от същата улица и от ул. "Атанас Дуков“, е с обща разгъната застроена площ от
52 хил. кв. м, от които 36 хил. кв. м е надземното ниво. Теренът е с площ от 9 декара, като 40% ще бъдат отредени за зелени площи.

Снимка: "Главболгарстрой" Снимка: "Главболгарстрой"

Инвестицията в проекта е 120 млн. лв., а цените на жилищата в сградата ще започват от 1800 евро на кв. м без ДДС и ще нарастват на по-високите етажи.
Купувачите са основно българи, съобщи Радослав Котларов, изпълнителен директор на „ГБС Инвест“ и управител на GHome, бранда за жилищно строителство на „Главболгарстрой“.

Сградата ще бъде основно жилищна от затворен тип, но партерният етаж ще бъде отреден за помещения за обществено ползване. Около 150 от общо 289 апартамента в Twin Tower вече са резервирани и през юни започва подписването на предварителни договори.

Сградата е от типа високо строителство, което става все по-популярно в квартал „Хладилника“, каза арх. Илиян Илиев, основател на архитектурно студио „Планинг“, който е автор на проекта. Този тип сгради позволяват да се заделят повече зелени площи, които спомагат за намаляване на въглеродния им отпечатък, създават по-добра среда за живеене на обитателите и осигуряват по-чист и свеж въздух на горните етажи, обясни Илиев. Височината на сградата е позволила също да бъде освободена голяма площ долу за басейни, детски кът, зала за събития, зона за отдих, които трябва да осигурят по-високото ниво на живеене на бъдещите обитатели.

Twin Tower е част от все по-популярния сред купувачите на висок клас имоти сегмент branded residence. Сградата ще бъде оборудвана с умни системи за управление, които ще позволяват на обитателите ѝ да управляват от разстояние осветлението, домакинските уреди и микроклимата в жилището си.

Те ще имат достъп и до персонифицирана информация за битови сметки и плащания, както и до вътрешната инфраструктура на сградата.

Снимка: "Главболгарстрой" Снимка: "Главболгарстрой"

На партерния етаж е предвидена рецепция, която ще работи 24 часа в денонощието, а паркирането ще бъде изцяло подземно.

Бъдещият жилищен комплекс ще се намира в непосредствена близост до метростанция „Витоша“, спирки на няколко автобусни линии, търговски център, болници, а чрез велоалеи има връзка с Южен парк.

Иван Горанов съобщи, че доставките на материали за проекта са осигурени благодарение на партньорство само с европейски доставчици. Асансьорите например са на фирма Kone и идват от фабриката на компанията в Нидерландия. Предизвикателство за строителните компании остава намирането на работна ръка, допълни той.

Последна актуализация: 13:13 | 22.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още
Финанси виж още