IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната достигна едногодишен връх

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global е нараснал до 52,3 пункта през май – изпреварвайки очакванията на анализаторите

12:14 | 23.05.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бизнес активността в частния сектор в еврозоната достигна най-високото си равнище от година – сигнал, че икономическото възстановяване в региона се стабилизира, съобщава Bloomberg.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global е нараснал до 52,3 пункта през май, изпреварвайки очакванията на анализаторите. Той е и над границата от 50 пункта, която разделя спада от растежа, за трети пореден месец.

За сравнение, през април индексът беше на ниво от 51,7 пункта.

Графика: tradingeconomics.com Графика: tradingeconomics.com

„Нещата изглеждат толкова добре, колкото могат да бъдат“, коментира Сирус де ла Рубиа, главен икономист на Commercial Bank. „Икономиката на еврозоната набира допълнителна сила. Насърчително е и това, че новите поръчки нарастват със здравословен темп, докато увереността на компаниите е отразена от стабилен темп на наемане“ на персонал, коментира още той.

Добри новини има и за най-голямата европейска икономика – данните за Германия показват, че представянето също е над очакванията, като приносът на производствения сектор се подобрява. Във Франция обаче бизнес активността неочаквано отбелязва свиване на фона на по-лошото представяне на сектора на услугите.

„Макар че хората обичат да сравняват представянето на икономиките, да сочат възможните слаби и силни страни, добрата новина е, че като цяло и двете икономики се движат в тандем“, коментира Де ла Рубиа. „Това означава, че има голям шанс Франция да навакса евентуално в сектора на услугите, което ще постави растежа на еврозоната на по-стабилна основа“, допълни той.

Членът на изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Изабел Шнабел заяви по-рано, че инерцията при растежа е набрала сила в последно време, разпалвайки оптимизма, че икономиката е оставила най-лошото зад гърба си.

„В момента наблюдаваме леко възстановяване на икономиката в еврозоната“, заяви тя пред германската телевизия ARD в сряда. „В същото време инфлацията продължава да отстъпва. Затова има причина да се надяваме, че ще успеем да се върнем към ценовата стабилност, без да изживеем рецесия“, коментира още тя.

Ръстът обаче маскира продължаващото отслабване в индустриалния сектор – най-вече в Германия, която страда от по-слабото международно търсене и пика в цените на енергоизточниците след инвазията на Русия в Украйна.

Заводските проблеми може би бавно вървят към края си, според S&P Global, откъдето прогнозират, че еврозоната може да отчете ръст на брутния вътрешен продукт от 0,3% това тримесечие – повтаряйки темпа от предходните три месеца.

Има обаче и предупредителни знаци по отношение на потребителските цени, които могат да забавят темпа на намаляване на лихвените проценти от ЕЦБ тази година. S&P нарече сектора на услугите – основен фокус на централните банкери във Франкфурт – „принципният източник на инфлационен натиск“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 23.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Tikva007
преди 3 седмици
Това при положение, че не прояви характерните си суицидни наклонности, сама не се засрами и не си отреже главата с нещо, както направи със зелената секкира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Tikva007
преди 3 седмици
*Бизнес активността в частния сектор в еврозоната достигна най-високото си равнище от година сигнал, че икономическото възстановяване в региона се стабилизира, съобщава Bloomberg.* - И сигнал, че е време да се вземат мерки това да спре. Когато Европа посегна към икономическия Олимп през 2007-2008 и застраши рахатя на едни люде, скроиха й банковата криза. Тъкмо изправи глава - Брекзит. Пое глътка въздух - войната в украйна и убиващите санкции. И сега ще измислят нещо откъм зад водата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още