IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обновените Централни хали в София отварят врати за посетители от утре

Сградата беше открита след едногодишен ремонт

22:02 | 22.05.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Централните хали в София отварят врати за посетители в четвъртък, 23 май. Емблематичната сграда в центъра на столицата беше възстановена от германската верига хранителни магазини Kaufland, а инвестицията в проекта е 50 млн. лв.

Сградата беше открита след едногодишен ремонт. Възстановяването в оригиналния ѝ вид и функции е съобразено с препоръките на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и Министерството на културата.

Търговската зала е с площ от 1800 кв. м и там могат да бъдат намерени 14 хил. продукта, което превръща Халите в най-големия магазин в идеалния център на София. Българските доставчици на месо, риба, млечни продукти, хляб, плодове и зеленчуци са над 170.

Освен за пазаруване Централните хали могат да бъдат и място за срещи с обособения площад със седящи места около фонтан, изработен по оригиналния проект на създателя на сградата арх. Наум Торбов. Фонтанът тежи осем тона и е изработен от зелен мрамор, поръчан специално от Индия.

На панорамна тераса с гледка към цялата сграда са разположени сладкарница, заведения за традиционни български ястия, за австрийски вурстове, азиатска кухня. Там може да бъде видян и реставрираният часовников механизъм, който е произведен в Германия през 1915 г. и 40 години не е звучал. Ремонтът му е отнел повече от осем месеца. Сега той отново ще звъни на всеки 15 минути и ще отброява всеки кръгъл час.

На сутерена е разположена интерактивна зона за археология и история. Тук с помощта на специалистите от Регионален исторически музей-София е консервирано част от археологическото наследство на древна Сердика. Зоната е със свободен достъп и посетителите могат да видят останки от Северната стена на Улпия Сердика и античната баня.

Зоната за събития е трансформиращо се архитектурно пространство, като всички интериорни елементи и мебели там са гъвкави, за да позволяват създаването на различни сценарии за това пространство.

В сутерена е разположена и най-голямата детска книжарница в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 22.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още