IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще функционират Централните хали след обновяването си?

Обществен съвет ще следи за това сградата да запазва и културните си функции, там ще е и най-голямата детска книжарница

15:37 | 15.05.24 г.
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Не само търговски обект, но и културен център с място за събития и голяма детска книжарница – така ще функционират обновените Централни хали в София, предвижда амбициозният план на „Кауфланд България“, които придобиха сградата през 2022 г. за 35 млн. лв.

Халите ще отворят на 23 май след двугодишен ремонт на стойност над 50 млн. лв. Пространството ще работи не само като магазин от веригата на „Кауфланд“, но ще се развива и като сцена за култура, изкуства и образователни проекти, стана ясно по време на пресконференция, на която от компанията представиха своята концепция заедно с проф. Йорданка Кандулкова (архитект и преподавател в УАСГ) и директора на Регионалния исторически музей доц. д-р Венета Ханджийска-Янкулова – част от обществения съвет, който ще следи за поддържането на Халите като културен център.

В съвета са още журналистите Даниел Ненчев и Константин Вълков, директорът на A to Jazz Петър Димитров и Стефан Огнянов от екипа на Sofia Free Tour.  

„Ние започнахме този проект с един огромен ангажимент към обществото: че не само ще го върнем към оригиналната му функция, но ще го върнем и обратно на града, така че хората да могат да го ползват“, каза Кремена Георгиева, мениджър „Корпоративни комуникации и социална отговорност” в „Кауфланд България“.

Културна сцена и културна програма

От началото на юни на ниво -1 на „Централни хали“, където се намират и археологически находки от Антична Сердика, ще има открита сцена за култура, изкуства и образователни проекти. Мястото разполага с около 70 седящи места, а в зависимост от типа културна проява може да се променя – да се „затваря“ или „отваря“. Достигането до тази сцена и археологическите експонати в сградата няма да изисква преминаване през търговския обект, така че да бъде достъпно за посетители и туристи, обясни Георгиева.

Културната програма е с фокус върху културното наследство, култура, изкуство и занаяти, млади и изгряващи артисти, кулинарна култура, детска сцена.

Там ще се намира и най-голямата детска книжарница, разположена на 500 кв.м –  Greenwich Junior. „Цялото пространство на този етаж е изградено, за да въвлича от малки до големи, да ни стимулира да искаме да творим, да четем и да развиваме този тип изкуства и интереси“, обясни Георгиева.

Снимка: Кауфланд България Снимка: Кауфланд България

Отворена покана за артисти

По време на пресконференцията беше обявена и отворена покана към артисти от всички области за представяне на проекти за артистични форми, които могат да се развиват в културното пространство.  

До 15 юли те могат да кандидатстват на sofia-hali.bg за финансиране, като от своя страна сградата им осигурява не само безвъзмездно пространство, но и техническо обезпечаване, комуникационна подкрепа и финансов грант в размер на 5000 лв. за трите проекта, събрали най-много точки от оценката на обществения съвет.

Културната сцена ще бъде открита в дните между 31 май и 2 юни, като програмата ще е с вход свободен и ще представя занаяти, художествени, изящни изкуства и музикални концерти.

Архитектура и история

Емблематичната сграда, проектирана от арх. Наум Торбов през 1908 г., е обновена с подкрепата на Регионалния исторически музей. Реконструкцията на сградата започна през есента на 2022 г. след процедури по съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство заради статута на сградата като паметник на културата от национално значение. Автор на проекта за реконструкция е арх. Мария Попмаркова.

Доц. д-р Венета Ханджийска-Янкулова сподели, че заедно с екипа ѝ са приели поканата да участват в работата по обновяването на Халите, защото припознават себе си като гарант, че проектът ще се случи така, както трябва. По време на дейностите по обновяване на сградата са открити и много архивни снимки, които ще могат да се разгледат в Халите след отварянето им.

„В последните години, за съжаление, коментарът на връзката между бизнес и културни паметници почти винаги беше в негативна светлина. Гледахме на бизнеса като на бъдещия палач на паметника, на този, който ще предизвика подпалването, на този, който ще започне разрушаването му“, каза арх. Йорданка Кандулкова. Според нея обаче Халите са пример за обратното – ситуация на партньорство между бизнеса и културата, при което „стопанинът“ е и „пазител“ на паметника. 

Тя обърна внимание на положените усилия за устойчиво културно присъствие, свързано с духа на мястото. Реставриран е автентичният фонтан в Халите, като е освежена и характерната метална конструкция на сградата, изработена в леярните на Густав Айфел през 1909 г. по поръчка на софиянеца Спас Темелков.  

Магазинът за хранителни стоки на „Кауфланд“, или т.нар. „покрит пазар“, ще работи с клиенти от 7 ч. до 23 ч. всеки ден. Там ще се продават близо 15 хил. продукта, повечето – от български доставчици и производители. Обшата площ на сградата е малко над 4 дка, като ще разполага и със сладкарница и места за хранене. Паркингът разполага с 69 места за клиенти на търговските обекти в сградата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още