IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните хали в София отново отварят врати напролет

Възстановена е часовниковата кула, която не работи от 40 години, а в центъра на Халите ще има фонтан, заложен в оригиналния проект на сградата

15:15 | 29.11.23 г.
Снимка: Кауфланд
Снимка: Кауфланд

Часовниковата кула на Централните хали в София, която не работи от 40 години, ще бъде възстановена и звукът на часовника отново ще се чува на пл. „Бански“, след като емблематичната сграда в центъра на столицата отново отвори врати. Очаква се това да се случи през пролетта на следващата година.

„Механизмът на кулния часовник също се реставрира и ще бъде изложен в галерията на Централни хали. Реставрацията му включва подмяна на разхлабени механизми и добавяне на нови елементи, които да гарантират функционирането му в следващите години“, съобщи пред журналисти инж. Ангел Димитров, ръководител на проекта.

Работи се също по изграждането на фонтана в центъра на Халите, който е заложен в оригиналния проект на арх. Наум Торбов, но в действителност така и не е изпълнен. Специално за фонтана е доставен зелен мрамор от Индия, съобщи инж. Димитров.

Половин година след началото на реставрационните дейности две от фасадите на сградата откъм ул. „Екзарх Йосиф“ и бул. „Мария Луиза“ са готови. На входа от източната фасада е напълно възстановен гербът на София, който е бил силно увреден, с дупки и арматурни железа, съобщи реставраторът Панайот Панов от Регионален исторически музей-София и консултант в проекта. Той е бил укрепен с материали, разработени специално за укрепване на варовик.

Напълно възстановена и е вътрешността на основната зала, като са премахнати павилионите и терасите, които не съответстват на проекта на арх. Наум Торбов. Извършени са цялостна подмяна и възстановяване на покрива и освежаване на металната конструкция, изработена в леярните на Густав Айфел през 1909 г. Към момента се полагат близо 3000 кв. м подови плочки.

В хода на работата реставраторите са се натъкнали на множество неочаквани намеси по фасадата на сградата, която е паметник на културата. Специалистите са установили, че декоративните правоъгълни елементи под прозорците на Халите не са оригиналните, а са изработени от стиропор и газобетон и са лепени с теракол и цимент, съобщи д-р Румяна Дечева. Затова се наложило елементите да бъдат изградени отново със специална мазилка и на три слоя, за да не се напукат, допълни тя.

В хода на работата си реставраторите се натъкват и на бяла боя, нанесена на места вероятно за да прикрива потъмнели участъци от варовиковите детайли. Нейното премахване също се е оказало предизвикателство, без да не се наруши целостта на камъка.

Германската верига хранителни магазини „Кауфланд“ купи Халите през 2022 г. от израелската компания „Ащром“ за 35 млн. лв. Реконструкцията на сградата започна през октомври тази година след продължителни съгласувателни процедури с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), тъй като тя е паметник на културата с национално значение. „Кауфланд“ съобщи, че инвестицията в проекта е 50 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още