IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция не е атрактивна за инвеститорите във ВЕИ проекти, смятат в TotalEnergies

В страната има изградени само два офшорни парка с обща мощност под 1 гигават

12:25 | 23.05.24 г. 8
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Франция не е толкова атрактивна колкото други държави в Европа за зелени инвестиции, коментира директорът на френското звено на енергийния гигант TotalEnergies Изабел Патрие, цитирана от Ройтерс. По време на церемония по откриване на нова вятърна мощност тя отбеляза, че причината са бавните процедури по одобрение на проекти и фактът, че производителите на вятърна енергия имат задължението да я продават на държавата, а не директно на потребителите.

В плановете на френското правителство е изграждането на 45 гигавата офшорни вятърни мощности до 2050 година, които да помогнат за декарбонизацията на френската икономика. До този момент обаче са изградени едва 2 парка с обща мощност 0,97 гигавата. Самото строителството е отнело средно между две години и половина и три години.

В периода 2019 - 2023 година Франция трябваше да проведе търгове за изграждане на 3,7 гигавата вятърни мощности, което не се случи, отбеляза Патрие. "Има страни, в които се движите по-бързо по отношение на производството на възобновяема електроенергия, отколкото във Франция", допълва тя.

TotalEnergies е третият по големина производител на зелена енергия във Франция с инсталирани 2 гигавата възобновяеми мощности (от общо 23 гигавата в своето портфолио). "Франция винаги ще остане Франция за TotalEnergires", коментира Патрие, но посочва, че в много други части на света, включително и в Германия, компанията печели големи поръчки и изгражда по-мащабни проекти, като част от причините за успеха е възможността да продава произведената електроенергия директно на потребителите.

Не за първи път Патрие критикува бюрокрацията във Франция по отношение на зелените проекти. В края на 2023 г. тя коментира, че за изграждането на соларен парк са необходими 44 разрешителни и 8 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 23.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
zеlkа007
преди 3 седмици
До: Баничка_с_тиква, извинявам се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още