IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TotalEnergies се отказва от "Хан Аспарух"

Румънската OMV Petrom вече е оператор на проекта за търсене на природен газ в блока

17:21 | 27.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Френската компания TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух", става ясно от публикации в румънски медии. При това положение румънската OMV Petrom ще стане единствен собственик на консорциума, който получи разрешение да извърши проучвателната дейност в блока.

От  годишния отчет за 2023 година на румънската компания, която оперира и в съседния блок "Нептун" в румънските териториални води, се казва, че тя вече е оператор на дейностите в блока (какъвто беше TotalEnergies). Според информация на румънското издание Profit.ro OMV Petrom води преговори да изкупи дела на френската компания в консорциума, който е 57%.

През лятото на 2023 година в енергийната комисия на Народното събрание изслушаха представители на компанията, които предложиха дял на държавата в проекта, съобщавайки данни за потенциални между 210 млрд. куб. метра и 510 млрд. куб. метра газ в блока. Предложението предвиждаше България да вземе дял от 20% и да плати около 100 млн. евро за проучвателните дейности, които се оценяват на  между 4 млрд. и 6 млрд. евро. Това са разходи за сондажите, както и за изграждането на последваща инфраструктура, ако залежите бъдат доказани.

Тогава изпълнителният директор на TotalEnergies EP България Ив льо Стунф  коментираше, че новите сондажи се готвят през второто тримесечие на 2024 година. Източници на Profit.ro допълват, че при успех на тези първи проучвания са планирани и още сондажи през 2025 година, а при доказване на залежите - експлоатацията да започне през 2030 година.

В края на юли Народното събрание възложи на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да проучи възможността да стане акционер в проекта. В края на септември обаче енергийният министър Румен Радев уведоми депутатите, че БЕХ не е получил достъп до специфична информация и процедурата се замразява.

Първите проучвания в блока, който се води един от най-перспективните в нашата акватория, започнаха още през 2012 година. След първите сондажи Total съобщи за находка на петрол отново чрез кратък абзац в свой финансов отчет за тримесечието. Оттогава разрешителното за проучвателни дейности на няколко пъти беше удължавано - последно през 2022 година за срок от две години.

TotalEnergies взе дела от 30% на Repsol, която се изтегли от проекта преди няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 27.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още