IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OMV и Total ще вложат още 1,5 млн. евро за проучване в "Хан Аспарух"

Акционерите в проекта поискаха удължаване на срока за проучвания с още две години

22:37 | 13.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Проучващите компании на блока "Хан Аспарух" - Total и OMV, ще вложат още 1,45 млн. евро, за да продължат проучванията за петрол и природен газ в Черно море, става ясно от съобщение на Министерството на енергетиката. Двете компании поискаха удължаване на срока за проучване с още две години.

Акционерите в проекта ще инвесират 900 хил. евро за допълнителни геоложки и геофизични дейности, а за допълнителни инициативи в областта на здравеопазването и опазването на околната среда ще бъдат инвестирани 355 хил. евро. Планирано е обучение на български специалисти на стойност 200 хил. евро.

Министерският съвет е одобрил предложението през февруари, посочват още от енергийното ведомство.

Енергийният министър Александър Николов коментира пред комисията по енергетика в Народното събрание преди седмица, че срокът за проучвания в "Хан Аспарух" е удължен, но акционерите в проекта имат време до края на 2022 г. да представят доклад има ли залежи в района. Това е станало още преди началото на войната в Украйна и на този етап няма яснота дали конфликтът ще повлияе на работата на двете компании, посочи Николов.

В края на 2016 г. френската Total съобщи за находка от петрол в перспективния блок, но след това не беше представена никаква допълнителна информация, нито има новини за други залежи.

Блок "Хан Аспарух" е разположена в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море. Договорът за търсене и проучване на площта е в сила от септември 2012 г. и до момента е бил двукратно удължаван с по две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още