IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН настояват държавата да стане акционер в "Хан Аспарух"

Инвестициите в развитието на поекта ще са между 4 млрд. и 6 млрд. евро

17:40 | 12.07.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Държавата да преговаря и да получи дял от 20% от консорциума, който извършва проучване в блока "Хан Аспарух", настояват депутатите от ГЕРБ - СДС, ДПС и ИТН. Те са внесли в деловодството проект за решение, който да бъде разгледан от Народното събрание, анонсира депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев.

В брифинг в кулоарите на парламента Добрев съобщи, че двете компании Total и OMV са съобщили за откриването на находище с потенциал между 210 млрд. и 510 млрд. куб. метра газ.

От презентацията на двете компании в Народното събрание стана ясно, че очакват добив от 13 млрд. куб. метра газ годишно през първите 10 години от експлоатацията и после наполовина от тези количества за следващите 10 години. Предстои находката да бъде потвърдена с още едно проучване.

Според експерти държавното участие в този проект би донесло не само финансова печалба, но и изгодни условия за доставка на природен газ на вътрешния пазар.

Договорът за проучване на черноморския блок "Хан Аспарух", който се намира в близост до границата с Румъния, беше сключен през 2012 година. Тогава в него участваше и испанската фирма Repsol. Според Добрев обаче тя се е отказала, защото проучванията са установили, че в блока няма петрол в количества, необходими за търговска експлоатация. Бившият енергиен министър припомни, че по договор компаниите трябва да плащат концесионни такси в размер на 30% от годишния оборот.

Досега на блока бяха направени три проучвателни сондажа и предстои и четвърти, който ще бъде извършен в началото на 2024 година.

За придобиване на делът държавата няма да дава средства, а ще участва пропорционално в инвестициите в блока, допълни още Добрев. Това означава, че България в лицето на Българския енергиен холдинг, в чиито активи ще влезе делът от "Хан Аспарух", ще плати своя дял от проучването, планирано за следващата година.

Според експерти изявленията на Total и OMV означават, че компаниите си търсят съакционер, а това от своя страна може да е знак, че инвеститорите не са толкова сигурни в проучванията. Ако България иска да участва в този проект обаче, сега е точният момент за това, допълват те.

Добрев допълни още, че ако бъдат доказани залежите и търговската им експлоатация е икономически изгодна, инвестициите ще бъдат още по-големи - трябва да бъдат направени няколко сондажа, газопровод и друга инфраструктура. Total и OMV оценяват тези разходи на между 4 млрд. и 6 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 12.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
melon
преди 9 месеца
Замислена е някоя далавера...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
evlogi
преди 9 месеца
Рибата още на хайвер в морето, тия вече тигана сложили и запържили олиото..Дали наистина има газ в този участък, ще стане ясно най рано към края на 2024 год, по-вероятно през 2025...Подозирам,че заради немалката вероятност да няма търговско значими залежи,Тотал и ОМВ търсят съдружник,който да поеме 20% от разходите, та ако се окаже кьор фишек, да ограничат финансовата щета..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още