IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Total и OMV си търсят съакционер за "Хан Аспарух", смята експерт

По-добре България да се включи в проекта сега, отколкото да гледа как частните компании трупат печалби после, смята Мартин Владимиров

10:53 | 10.07.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Енергийните компании Total и OMV търсят съакционер за проучванията в източната част на блока "Хан Аспарух", коментира енергийният експерт Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията пред "Нова телевизия". Според него именно това е причината инвеститорите да представят пред енергийната комисия проучване, според което потенциалът на блока е 13 млрд. куб. метра природен газ през първите десет години на експлоатацията му.

Това, че двете компании търсят съакционер показва, че не са съвсем сигурни в проучванията, но от друга страна сега е моментът държавата да се включи в подобен проект, за да получи облаги от него. Бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков, който също участва в дискусията, подкрепи този коментар и допълни, че не става въпрос единствено за печалбата от реализацията на добития газ, а и за по-добри условия при покупката на газ за вътрешното потребление.

В момента много компании разработват подобни находища, защото цената на газа е висока, коментира още Владимиров. Ако цената падне, то и много от тези проекти ще бъдат изоставени, но този риск винаги съществува в енергетиката и е нормално да се правят инвестиции в самото начало на развитието им.

Total проучва блока "Хан Аспарух" от години и през 2016 година съобщи за находка на петрол. Тя насърчи компанията да продължи с дълбоководните проучвания в региона, но досега нямаше никакви индикации, че резултатите от тях са положителни. В съседство на този блок в Румъния OMV откри перспективно находище, от което могат да бъдат добивани по 8 млрд. куб. метра газ годишно.

Владимиров и Трайков коментираха и евентуална ядрена сделка между България и Украйна.

Украйна има потенциал да бъде енергиен център на Европа през следващите години - в страната са вторите по капацитет ядрени мощности, след Франция, и може да изнася огромни количества евтина електроенергия, коментира Владимиров. Според него при това положение е добър вариант България да стане акционер в сектора.

Преди дни The Wall Street Journal съобщи, базирайки се на свои източници, че САЩ могат да помогнат за финансиране на евентуална сделка за продажбата на реакторите за АЕЦ "Белене" на Украйна. Друг вариант е обаче страната ни да получи дял от Хмелницката АЕЦ и да получава дивидент от компанията.

В Хмелницката АЕЦ в процес на изграждане са два нови блока като дейностите бяха замразени след анексирането на Крим през 2014 година.  Типът на планираните реактори е ВВЕР 1000, какъвто е за АЕЦ "Белене". Според експерта проф. Георги Касчиев обаче украинският проект е от "малко по-стар тип" спрямо нашето оборудване. Нещо повече - Украйна има подписан договор за сътрудничество с Westinghouse, който предвижда и изграждането на два нови блока (5 и 6) в Хмелницката АЕЦ. 

Колкото до внедряването на съоръженията, Трайков беше категоричен, че Украйна има технически капацитет да се справи с предизвикателството и може да изгради мощностите без участието на Русия.

Продажбата на активите няма да влоши финансовото състояние на "Националната електрическа компания" (НЕК), категорични бяха двамата експерти. Оборудването в момента не носи никаква печалба, а се начисляват амортизационни разходи. "Всичко е въпрос на счетоводно отчитане", допълни още Трайков.

Мартин Владимиров отчете още, че с продажбата ще бъдат минимизирани разходите от губещия проект за изграждане на втора ядрена централа. Според оценките на Центъра за изследване на демокрацията, направени преди години, АЕЦ "Белене" би била на загуба в първите 30 години от своята експлоатация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 9 месеца
ако търсят съакционер , значи добивът е на границата на рентабилността ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 9 месеца
Експертите от НПО да си знаат че хранилката свръши https://***.uatom.org/ru/obschie-svediniya
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още