IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Украйна ще плати евентуалната покупка на оборудването за АЕЦ "Белене"?

Страната може да получи средства от САЩ или от ЕС по схемите за укрепване на икономиката

19:12 | 07.07.23 г. 9
Оборудването за АЕЦ "Белене". Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Оборудването за АЕЦ "Белене". Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Българският парламент възложи на енергийния министър да води преговори за продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене" с Украйна. Интересът на Киев към подобна сделка е голям - темата беше водеща по време на срещите на украинския президент Володимир Зеленски у нас на 6 юли.

Пред Народното събрание премиерът акад. Николай Денков коментира, че продажбата е единственият вариант да се спасят средствата, вложени в оборудването, и допълни в отговор на критиките от страна на БСП, че след толкова години на забавяне е ясно, че проектът АЕЦ "Белене" няма да бъде реализиран.

За мнозина въпросът е как една държава във война ще си позволи да купи реактори, за които България плати 600 млн. евро през 2016 година, и чиято цена днес е доста по-висока - заради инфлацията и цените на материалите, най-малкото. И които едва ли ще използва веднага предвид активните военни действия на територията ѝ.

Според източници на The Wall Street Journal САЩ могат да покрият цената със средствата за помощта, която предвиждат за възстановяването на Украйна. Вариант е Вашингтон да преведе парите на "Енергоатом", оператора на ядрените мощности на Украйна, а той от своя страна - на България.

Говорител на Държавния департамент на САЩ коментира, че Вашингтон подкрепя енергийната независимост на Украйна и отправи въпросите за финансирането на проекта, включително и американското участие в него, към правителствата на България и Украйна, допълва американското издание. 

Друг източник на финансиране са европейските средства за макроикономическа стабилизация на украинската икономика, отпускани по механизъм от ЕС. Украйна може да използва парите за укрепване на икономиката си и покупката на оборудване за ядрени централи е един от проектите, който може да получи одобрение по механизма, коментираха преди ден и от Европейската комисия.

От Брюксел също заявиха, че всичко около реализацията на подобна сделка зависи от двете страни, но не виждат проблем Киев да използва ядреното оборудване.

Има опция и България да стане акционер в Хмелницката АЕЦ, за където са предвидени двата реактора. Български експерти обаче изразяват скептицизъм, че българското оборудване ще бъде използвано за централата и залагат, че по-скоро Украйна иска да си купи резервни части за останалите си реактори от съветски тип. Киев сключи договори с Westinghouse за изграждане на нови ядрени мощности и с NuScale за проекти с малки ядрени мощности.

Директорът на "Енергоатом" коментира в края на 2021 година, когато беше подписан меморандумът с NuScale, че малките модулни реактори са част от стратегията на Украйна да замени въглищните си централи. Войната пък показа нуждата от децентрализацията на енергийната система на страната.

В Украйна оперират четири ядрени централи с общо 13 реактора от типа ВВЕР 1000 и още два ВВЕР 440. Сред тях е и най-голямата ядрена централа в Европа - Запорожката АЕЦ, която има шест блока и използва горивото на Westinghouse. Общата инсталирана ядрена мощност е 13,8 мегавата.  В Украйна има и четири консервирани блока - в Чернобилската АЕЦ, която беше поетапно изведена от експлоатация след аварията в един от реакторите през 1986 година.

Ядрените централи на Украйна. Източник: Bloomberg Ядрените централи на Украйна. Източник: Bloomberg

Енергийната мрежа е обект на обстрел от страна на Русия в последните месеци и по данни на "Укренерго" 43% от мрежата е повредена и по всички водни и въглищни централи в страната има следи от ракетите. През юни след взрив беше разрушен един от големите ВЕЦ - "Каховка", който е последния от каскадата по Днепър. От началото на войната Русия окупира Запорожката АЕЦ, която в момента е изключена от мрежата и блоковете са в "студен режим".

Заради разрушенията на енергийна инфраструктура в Украйна през зимните месеци процъфтяваше търговията с генератори. По неофициални данни в страната са закупени генератори с капацитет на поне един ядрен реактор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 07.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
andy
преди 9 месеца
До: zelka007За какво ви е ток?! За какво ви е газ?! За какво ви е икономика?! На кого сте му потрябвали вие?! Всички на компост! До сега 1/3, скоро и останалите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 31 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: sssaaa Човеченце, толкова ти е празна главата, че вече не е смешно, тъжно е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 10
sssaaa
преди 10 месеца
От ***, Просяк, Наркоман и Украинец не чакай да ти плати или върне парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 10
zelka007
преди 10 месеца
До: mr. Yoda ... ние нема да им искаме кинти ве ... ще им ги подарим ... !! ... щото къртят рашибозука ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 10
zelka007
преди 10 месеца
До: desislavg ... хаха ... Кения произвежда с геотермални централи повече ток отколкото хамериканската централа ... :))) ... африканците ни задминаха ... въглища и атоми ... хаха ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 11
zelka007
преди 10 месеца
До: desislavg ... наказание за кво ве де.би нефелно ?! за дълги години бездействие ли ве ?! че като най-пропадналите азиатски и африкански икономики требе да ползваме лигнитни въглища и да тровим един от плодородните ни райони ли ве ?! ам те африканците строят геотермални и вятърни централи за базова мощност вече !! имат работещи проекти с CSP централи с единична мощност почти колкото Гълъбово и дават 24/7 слънчев ток ... ще ви чека некой да се накумите ... :))) ... антиваксъре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 11
mr. Yoda
преди 10 месеца
Само деббиил може да си мисли, че ще му плати фалирал в безконечна война! С шеф чиво Сам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 20
desislavg
преди 10 месеца
Просто няма да плати.Тези са пълни продажници на българските интереси.Чудя се 2030 без ТЕЦ-ове и без АЕЦ Козлодуй ,които генерират 85% от енергийните ни мощности какво ще правим.Бих гласувал за смъртно наказание на всички предатели,където и да са!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 11
danchomentata
преди 10 месеца
Квартал Де Вален в Амстердам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още