IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна отново продава електроенергия в Европа

43% от магистралните далекопроводи са повредени и по всички ТЕЦ и ВЕЦ в страната има следи от руските обстрели, казват от "Укренерго"

14:11 | 10.04.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg

След прекъсване от шест месеца Украйна отново се завръща на енергийните пазари в Европа. Решението за това беше взето в края на миналата седмица, когато от Министерството на енергетиката одобриха предложение отново да предлагат излишната електроенергия на пазара. Предимство ще имат украинските потребители, коментира министърът на енергетиката Херман Халущенко.

"Укренерго" е провела и първия търг за продажба на електроенергия по-рано днес (10 април), съобщават от компанията в своя канал в Telegram. Реализирани са 51% от предложения товар от 550 мегавата, използвайки мрежата на Молдова. Купувачи са четири компании, а доставките ще бъдат реализирани на 11 април, става ясно още от публикацията.

Компанията ще организира и още един търг през мрежата на Полша за доставка на 12 април. Водят се разговори и за отваряне на износа и през Словакия, допълват от държавната компания.

Заради войната и свързаните с нея рискове на първо време ще се провеждат само ежедневни търгове за доставка.

"Укренерго" отбелязва още в своя отчет за изминалия отоплителен сезон, че към обектите на енергийната инфраструктура в Украйна са били изстреляни повече от 1200 ракети и дронове. 43% от магистралните електропроводи са били повредени, а всички ТЕЦ и ВЕЦ в страната са обстрелвани и имат поражения и щети. Според оценки на ООН и Световната банка мащабът на унищоженията е значителен - само ремонтът на мрежата за високо напрежение ще изисква почти 1 млрд. долара.

От компанията отчитат, че са успели да се справят с тежкия сезон благодарение на помощта от от европейските държави, както и от нестандартни решения на своите инженери и изграждането на резервни линии. Сега в компанията имат излишък на производството и могат отново да се завърнат на енергийните пазари.

През лятото на 2022 година на европейските пазари за първи път се появи електроенергия от Украйна. Тя бързо привлече купувачите с атрактивна цена и плановете на Киев бяха да реализират продажби за над 2,4 млрд. долара годишно, с които да подкрепят бюджета си. Масовите обстрели, които започнаха руските военни през октомври обаче прекъснаха износа и поставиха енергийната мрежа на няколко пъти в колапс.

Сега ситуацията се нормализира и системата работи без прекъсвания, включително и превантивни, до които се стигаше доскоро, за да бъдат избегнати претоварвания на мрежата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 10.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 11 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Скимтите ли, капейки? А така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 1
OHЯ
преди 1 година
Сега и родните енергетици , начело с Ковачки и Доган , ще излязат на протест , досущ като събратята си по партийна книжка , наречени едри зърнопроизводители ! А колко са велики мужиците е видно , хора бягащи от война не искат при дъртия с ботокса , а бягат при лошите *** в европата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 13
danchomentata
преди 1 година
Штрауса си мисли да конпенсира с парите от въглеродните квоти. https://euenergy.live/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 14
danchomentata
преди 1 година
Почва щавеньето на БНЕБ.Нема да има данък свръхпечалба за всички https://***.reuters.com/business/energy/edf-ordered-inspect-200-nuclear-pipe-weldings-after-more-cracks-discovered-2023-03-10/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 14
0pk
преди 1 година
До: Tikva007 е, имат още десетина реактора - принудително построени паметници дет вика зелката, които оpките не смеят да им ги бишнат още. При положение, че липсва промишлено потребление, няма по-добра алтернатива от това да се продава на енергийно бедната Европа. Все пак военната помощ е безплатна, ама някои държави си тръсят парите. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 10
khao
преди 1 година
До: Tikva007 невероятна мисъл... сигурно Петка е копал, а Чепаев е зидал...а ти като стар фабрикант-безделник си бил контрол на качеството...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 22
Tikva007
преди 1 година
Преди да са налазили темата тролловете, се изкушавам да споделя една мисъл: Като се има предвид, че 32 г., откакто изобщо съществува държава Украйна, там не е инсталиран и 1КВт. нова генерираща мощност, а също, че най-големият АЕЦ в Европа в Запорожие е при оррките и не работи, ЕББАТТИ ЕНЕРГЕТИКАТА са изградили болшевиките на тази територия, че я изпотрошиха с 1200 ракета и още работи, че и за износ се намира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още