IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Иванов: Оптимист съм, че в Черно море ще бъде открит и газ

Местният добив е от изключително значение за постигане на енергийната независимост на България, смята председателят на КЕВР

18:53 | 02.11.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

На по-късен етап ще бъде открит и природен газ в блока "Хан Аспарух" дълбоките води на Черно море, коментира пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Той уточни, че сондажите на консорциума между Total, OMV и Repsol в блока "Хан Аспарух" са направени на дълбочина от над 5,6 хил. метра. Извадената ядка от сондажните машини ще бъде анализирана обстойно и след това ще станат ясни количествата и показателите за качеството на открития в блока петрол.

Новината за находката на петрол в Черно море беше съобщена от френската компания Total във финансовия ѝ отчет за третото тримесечие. Тя дойде след извършени сондажи от кораба Noble Globetrotter II, извършени през това лято. Повече подробности от компанията обещаха след като бъдат извършени всички анализи.

Работата по търсенето на петрол и природен газ в България обаче не спира дотук. Преди месец стана ясно, че Shell започва сеизмичните проучвания в блока "Силистар" в южната част на Черно море. Председателят на КЕВР обясни, че е оптимист и по отношение на намиране на петрол и природен газ в блока "Силистар".

"Това е изключително важно за постигане на енергийна независимост на България в следващото десетилетие", уточни още той.

В допълнение по-рано днес и Министерският съвет даде старт на процедурата за отдаване на концесия на проучването за петрол и природен газ край Враца. Причината за активизацията на процеса е инвеститорски интерес, стана ясно от съобщение на МС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 8
be_google
преди 7 години
Този човек е посмешеще за нивото на администрацията като цяло. И ЕС не съм срещал гении в администрацията, но и такива малоумия са рядкост.....нивото на регураторите започна да се подобрява, примерно на КФН сложиха младо приятно лица с прекрасно CV, но трябва и посредственните лица от ДСБ и разни подобни шайки да се разкарат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 12
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
По скоро ще бъде открит един голям ГЪ.З..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още