IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: България би спечелила много от находки на петрол и газ в Черно море

Проучванията на Total, OMV и Repsol в блока „Хан Аспарух“ са в много начален етап, предупреди вицепремиерът

10:33 | 31.10.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Блок &quot;Хан Аспарух&quot;. Снимка:<em> Total</em></p>

Блок "Хан Аспарух". Снимка: Total

България би спечелила много от находища на въглеводороди – петрол или природен газ, в Черно море, каза в ефира на bTV вицепремиерът Томислав Дончев. Той обаче призна, че анализите на находката на петрол в блока „Хан Аспарух“, за която беше съобщено в петък, са още в самото начало.

„Всички проучвания показват, че в дълбоко Черно море има потенциал за добив и на нефт и на газ“, каза вицепремиерът, а задачата на държавата е „да си подреди картите“ и да извлече максимални ползи и печалби.

Консорциумът между Total, OMV и Repsol е бил принуден в много ранен етап да обявят за находката на петрол, за да защитят репутацията, смята вицепремиерът. Те са били подтикнати от коментарите у нас, че сондажът в блока не е показал наличие на петрол или природен газ.

В този сондаж са вложени не по-малко от 150 млн. евро и коментарите, че е безперспективен влияе зле върху участниците в консорциума, които са публични компании, посочи Томислав Дончев.

Той посочи, че находката на петрол е направена на 6 километра дълбочина. От това обаче не може да бъде преценено дали добивът ще е икономически изгоден, защото има рентабилен добив и при 12 километра дълбочина, посочи още Дончев. Фирмите тепърва ще правят оценка на количествата и рентабилността на добива.

Проектът АЕЦ „Белене
“ никога не е бил пазарен, каза още вицепремиерът по отношение на развитието на енергийните проекти у нас. „Не бива, защото сме намерили на улицата копче, към него веднага да зашиваме балтон, от който нямаме нужда“, каза Дончев на въпрос дали втората централа трябва да бъде построена.

За изграждането на АЕЦ „Белене“ трябва да бъдат инвестирани още „много пари“, въпреки не малките разходи досега, изтъкна още вицепремиерът. За него първият опит за излизане от ситуацията е да бъдат намерени частни инвеститори, които да довършат проекта. Евентуална процедура за намиране на инвеститор може да започне още в началото на 2017 година, стана ясно още от думите на Томислав Дончев.

Българският пазар на електроенергия едва ли ще може да поеме количествата, произведени от централата, така че трябва да бъдат търсени пазари в региона, категоричен е той.

Ако няма интерес от страна на инвеститори, другите опции са препродажба – на Иран или на руската страна, както и използване на единия реактор за нова мощност в АЕЦ „Козлодуй“.

Подобно решение обаче трябва да бъде взето след задълбочени пазарни анализи и консултации, заяви той.

Томислав Дончев коментира и напускането на ЕК от страна на Кристалина Георгиева. Той отхвърли коментарите, че това е провал за страната, защото тя ще заеме много важен пост в Световната банка, смята още вицепремиерът.

Той беше категоричен, че България е издигнала Георгиева като кандидат за ръководител на ООН с цел да повиши шансовете си, но това е влязло „във вихъра на интереси между различните държави“ и резултатът не беше постигнат.

„Битката на България беше да имаме българин на тази най-висока позиция“, каза Дончев и допълни, че нямаме вина, че това не се е случило. 

Вицепремиерът беше категоричен, че България много трудно ще запази същия портфейл в Европейската комисия - зам.-председателско място и отговорност за бюджета на ЕС. Страната ни обаче ще се бори за престижен пост за новия ни комисар. Кандидатурата ще бъде определена след консултации с Европейската комисия, допълни той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 7 години
да гърми аеца и да са свършва с таз мъка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
tonitov
преди 7 години
Замириса на петрол и *** започнаха да променят упорните си точки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
panther
преди 7 години
Ще печели тотал, + още 10ина души дето ще им платят за да подпишат концесионни такси по-ниски от африканските. На останалите българи - много здраве, и после плювналиев или следващия ... на негово място ще се "хвали", че още 2 милиона са избягали да мият чинии на запад...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
Longin
преди 7 години
"ората са измислили термин, учехме го едно време при комунистите - находище със стопанско значение"като находището на руда до Кремиковци ли, със стопанско значение хихи хи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 7 години
България би спечелила много и от находките на злато, ама не печели! Злато има, инвеститор има - публичен геби, добив има... Оти не печели бре, Дончев?В България има находище на природен газ! Инвеститор има - пак публичен! Добив има! Оти не печели бре, и^диота MZ/X. ? Последното увеличение на цените на природния газ в България през 2013 г. беха по настояване именно на тоя инвеститор - публичен, евроатлантически, от Великобритания... дагоеба! Колко спечелихме от находището на Галата?Мунчовци, нефт и газ има насекъде! И пред парламента да набиете сонда, ше намерите - ако не на един километър, на 10. Ако не на 10, на 20. Ако не нормален, шистов! Ама ората са измислили термин, учехме го едно време при комунистите - находище със стопанско значение! Ама викате, кой е казал, че нас ни интересуват неща като стопанството... ние сме инвестори от айтисиктира... хихи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 5
KPetkov
преди 7 години
Въпросът е по-скоро в каква валута се каниш да продаваш. Ако се правиш на мъжага и не искаш доларите на САЩ, ами злато, тогава ще ядеш дървото. Ние нашия нефт ще си им го продаваме в долари, така че нямай грижа. Щатите ще си печатат доларите, ние ще им продаваме нефта. Световна търговия - нефт срещу хартия, за предпочитане зелена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 12
MZ/X
преди 7 години
Ако тези проучвания бяха направени преди 20-25 години България можеше да се възползва от високите международни цени на газта и нефта, но явно тогава нашите политици са продали националния интерес за жълти стотинки на руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още