IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЕК плаща 601 млн. евро най-късно до 25 декември по проекта "Белене"*

Ако НЕК плати до 15 декември цялата сума по арбитражното решение за АЕЦ „Белене“, Атомстройекспорт се отказва от лихвите

10:50 | 26.10.16 г. 1
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Ройтерс

„Национална електрическа компания“ ЕАД и „Атомстройекспорт“ подписаха споразумение за окончателно уреждане на отношенията според решението на Международния арбитражен съд в Женева, според което България трябва да заплати на Русия изработените два реактора за АЕЦ „Белене“, съобщи Министерството на енергетиката.

В съобщението се припомня, че както предвижда приетият на 28 септември 2016 г. от българското Народно събрание Закон за предоставяне на финансова помощ за изплащане задълженията на НЕК във връзка с „Белене“, плащанията ще станат на базата на подписано между двете страни споразумение.

Споразумението е подписано на 26 октомври. 

Постановената от арбитража в Женева сума е 601 617 133 евро (главница и лихва) след корекция на грешки при изчислението, които възлизат общо на 20,9 млн. евро.

До заплащане на пълната сума НЕК дължи и по 130 хил. евро лихва на ден.

Двете страни постигнаха съгласие НЕК да извърши пълно плащане към „Атомстройекспорт“ до 25 декември тази година.

При пълно погасяване на задължението преди 15 декември 2016 г. руската компания ще се откаже от натрупаните след излизане на арбитражното решение лихви (лихва от 14.06.2016 до 15.12.2016 г., която възлиза на 23,8 млн. евро).

В случай, че плащането се извърши в периода 16-25 декември 2016 г., „Атомстройекспорт“ ще се откаже от 55% от лихвите, натрупани след постановяване на решението.

При подписване на споразумението НЕК е извършила доброволно частично плащане в размер на 5 млн. евро, което е приспаднато от главницата, информира енергийното министерство.

Арбитражът е информирал страните, че изчислителните грешки в решението ще бъдат коригирани.

След пълното изплащане на средствата НЕК ще е изпълнила всички свои задължения съгласно арбитражното решение. Компанията ще дължи единствено разходите за съхранение и поддръжка на оборудването с дълъг цикъл на производство и спряното оборудване.

Българската страна ще извърши инспекция на произведените съоръжения до 5 декември тази година, по време на която ще бъде прегледана и свързаната документация, поддържана в руските производствени заводи.

След пълно заплащане на дължимите суми НЕК ще има право да приеме оборудването.

„Ако НЕК плати до 15 декември пълния размер на сумата по арбитражното решение за АЕЦ „Белене“, руската компания „Атомстройекспорт” се отказва от лихвата - 23,8 млн. евро“, потвърди на брифинг енергийният министър Теменужка Петкова в МС, информира Dnes.bg. 

Министърът заяви, че Европейската комисия разглежда приоритетно въпроса за предоставянето на финансова помощ от държавата на НЕК.

Първият зам.-генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров посочи, че тази година се навършват 50 години от установяването на партньорски отношения между Русия и България в областта на енергетиката.

„Като затваряме страницата, свързана с Арбитражния съд, бихме искали да отбележим, че през тези години ние си сътрудничим изключително добре“, каза той.

По повод удължената експлоатация на  пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ с още 30 години той каза, че на практика се дава „втори живот“ на този реактор и това става възможно, защото блокът е бил експлоатиран правилно от българските специалисти. 

*Новината е допълнена в 14.30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Айде сега да видиме, къде се пада България в листата на членове, съюзници и партньри на структурите, към които така отдадено се присъедини?! Как нашите съюзници, заради които се отказахме от два изгодни проекта - бойкоборисов официално се изпъна пред медиите, че лично той ги е спрял с оглед съюзническите ни ангажименти - ще ни помагнат материално и морално да се справим с последствията... Щото виждаме как помагат напр. на Украйна, която дължи и отказва да плати на Русия $3 млрд. дълг - даже устава на МВФ промениха заради тях, за да си получават дажбите. Видяхме с Гърция как се постъпи след един телефон от Вашингтон до Берлин... Я да видим дали некой сега ще каже: споко, българи - приятелите и съюзниците са затова! Ето ви сега няколко жеста от наша страна, за да не се чувствате прелъстени и изоставени... Или - надай се к^уре на пияна жена! Хихихи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още