IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовите находки в Черно море могат да върнат идеите за газови централи в България

Парламентарната комисия по енергетика одобри преговорите за купуване на дял в "Хан Аспарух"

16:43 | 19.07.23 г. 2
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Газовите находки в Черно море правят региона независим по отношение на покупките на природен газ и това може да върне на дневен ред идеите за изграждането на газови централи в България, коментира председателят на енергийната комисия Делян Добрев.

По време на изслушване на министъра на енергетиката Румен Радев в енергийната комисия той обясни, че се очаква огромен добив на газ, включително и от блока "Хан Аспарух", и това може да бъде изтъкнато по време на преговори за промяна в Плана за възстановяване, които страната ще води в Брюксел.

София трябва да предложи достатъчно амбициозни варианти за намаляване на вредните емисии, но не и с 40% спрямо нивата от 2019 година, което би означавало затварянето на всички въглищни централи, защото те не могат да работят само през зимния период, каза Добрев.

Такова беше предложението на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов от предишното редовно правителство с премиер Кирил Петков. Но по думите на Добрев централите не са като заведения, които могат да работят единствено през туристическия сезон.

Според него е възможно държавата да подпомогне някои централи да сменят горивната база и да минат на природен газ като част от преговорите с ЕК за Плана за възстановяване.

Закриването на въглищните мощности трябва да бъде балансирано и да се пристъпи към него едва след като бъде приета стратегия за развитието на стратегията, заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай. "Работата на парче е нонсенс, особено в сферата на енергетиката", съгласи се и Радев и допълни, че всички решения ще бъдат взимани последователно и с "нужното търпение".

По време на днешното (19 юли) заседание на енергийната комисия беше разгледано и предложението България да участва в проучването на блока "Хан Аспарух" в Черно море. Членовете подкрепиха идеята с 19 гласа "за", нито един против и двама въздържали се. По силата на това решение, ако то бъде потвърдено и в пленарната зала, министърът на енергетиката Румен Радев ще трябва да води преговори в продължение на 60 дни относно възможността България да купи дял от 20% в съвместната компания.

Съакционерите от Total и OMV са предложили до 35% от капитала, но преценката на вносителите е да бъде купен дял до 20%, за да бъдат ограничени евентуални загуби. Това означава, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) трябва да плати 20 млн. евро разходи за планирания нов сондаж в блока. Разходите за разработването на проекта, ако очакванията за наличието на газ бъдат потвърдени, ще бъдат доста по-сериозни. По оценка на сегашните акционери в проекта разработката ще струва между 4 млрд. и 6 млрд. евро.

По време на кратката дискусия в енергийната комисия по темата възникнаха въпроси дали БЕХ има достатъчно средства за реализацията на идеята и нужния капацитет да управлява този актив. Това са добри въпроси, призна енергийният министър и допълни, че отговорът може да бъде даден, след като разговаря с компаниите.

Total и OMV съобщиха в енергийната комисия на Народното събрание за находка на природен газ в блока, която се оценява на около 500 млрд. куб. метра. България ще получи 30% от приходите от продажбите на този газ под формата на концесионни плащания, но включването в проекта може да даде и по-изгодни цени на природния газ за вътрешния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
evlogi
преди 9 месеца
Газови находки засега има само в мечтите на Делян Добрев.Дали наистина има газ в този участък, подходящ за комерсиален добив, ще се разбере със сигурност най рано в средата на 2024 год.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 15
zelka007
преди 9 месеца
до добивът , ако въобще е наличен в необходимото количество и чистота , ще минат минимум 5-7 години ... паралелно с това трябва и преносната мрежа да се модернизира до евентуалната централа , трябва и самите турбини да се поръчат , изработят и доставят ... нема шанс ... през това време мега батериите ще са навлезли на пазарът ни , фотоволтаиците ще са поне 3 пъти повече , и ще строим поне 2 големи вятърни централи , и поне 2 геотермални ... нема кой да финансира те първа фосилни измишльотини ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още