IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OMV Petrom увеличава инвестициите за газовите полета в Черно море и ВЕИ

Войната в Украйна не спира работата по находището "Нептун"

11:07 | 02.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Румънското подделение на OMV - OMV Petrom, ще увеличи инвестициите си до около 8 млрд. леи (1,74 млрд. долара) годишно през следващите три години, насочвайки вниманието си към газовото находище "Нептун" в Черно море и възобновяеми енергийни източници, съобщава Ройтерс.

През 2023 година инвестициите само в петрол и природен газ на компанията достигнаха 4,7 млрд. леи.

Компанията отчита, че войната в Украйна не засяга дейността по разработването на "Нептун", което се намира в близост до българската зона. Вече са подписани около 80% от договорите, като се отбелязва, че не са правени допълнителни разходи, нито се очаква забавяне, и вероятно газ от едно от най-перспективните находища на газ в ЕС в последните години ще бъде добиван през 2027 година.

Според оценки разработването на "Нептун" ще коства около 4,3 млрд. долара. Анализаторите оценяват, че газовите находки в крайбрежието на Румъния на 200 млрд. куб. метра. Находището е в съседен на българския "Хан Аспарух" блок в Черно море. Проучванията в българската зона обаче бяха разочароващи досега. Преди време TotalEnergies и OMV Petrom коментираха, че последните проучвания показват потенциал за между 200 млрд. куб. метра газ и 500 млрд. куб. метра, и поканиха държавата да участва в разработването на находището с дял от до 35% от проекта.

След решение на Народното събрание Българският енергиен холдинг (БЕХ) започна преговори за придобиване на дял от 20% в проекта.

OMV Petrom също така отбелязва, че няма проблеми с доставките на петрол, свързани с напрежението в Червено море - компанията купува от Казахстан и Азербайджан, както и че планира да изгради към 2 гигавата зелени мощности (соларни и вятърни централи).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 02.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още