IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цели ли Русия промяна на границите в Балтийско море?

Руското военно министерство е публикувало проект на указ, който предвижда прекрояване на границите и който е изтрит от правителствения портал

22:37 | 22.05.24 г. 5
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия разтревожи съюзниците от НАТО, като предложи едностранно да прекрои границата си в Балтийско море. Малко по-късно Москва сама свали бомбастичния текст, без да се обяснява.

Изтритият проект на указ, съставен от руското Министерство на отбраната, се появи на правния портал на правителството във вторник. В него се посочва, че съществуващата морска граница се нуждае от преразглеждане, тъй като е прокарана през 1985 г. въз основа на морски карти, които вече не се използват, пише Politico.

Настоящата граница „не позволява установяването на външната граница на вътрешните води на Русия и не отчита практиката за установяване на преки базови линии от други държави“, казва се в указа.

Промените, които Министерството на отбраната е предложило да влязат в сила през януари следващата година, са насочени към екипажите на морски кораби, както и към служители на правоприлагащите органи и отбраната и сигурността, работещи в източния Финландски залив.

Не е изненадващо, че проектът разгневи съседите на Русия.

„Действията на Русия се разглеждат като умишлена, целенасочена, ескалираща провокация за сплашване на съседните страни и техните общества“, коментират от Министерството на външните работи на Литва пред Politico. „Това е още едно доказателство, че агресивната и ревизионистка политика на Русия е заплаха за сигурността на съседните страни и Европа като цяло“, посочва ведомството.

В изявлението се добавя, че ще бъде извикан представител на Русия „за пълно обяснение“.

Министър-председателят на Финландия Петери Орпо посочва, че екипът му е научил за проекта от руски медии и не е имало „контакт“ за обсъждане на въпроса. „Финландия действа както винаги: спокойно и базирано на факти“, посочва се в неговото изявление.

Министърът на външните работи на Латвия Байба Браже допълва, че е във връзка с Финландия, Литва и другите страни от Скандинавския полуостров и Балтийския регион, за да "изясни ситуацията".

В привиден опит да разсеят напрежението руските информационни агенции ТАСС, Интерфакс и РИА са публикували идентични новинарски материали, в които се цитира неназован военно-дипломатически източник, който отрича намерението на Русия да променя морската граница в Балтийско море.

„Не е имало и няма план за преразглеждане на ширината на териториалните води, икономическата зона, континенталния шелф край континента или линиите на границата на Русия в Балтийско море“, посочва източникът на медиите.

Пред журналисти в сряда говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече предложението да е свързано с противопоставянето на Русия със Запада. „Не, тук няма нищо политическо, въпреки че политическата ситуация се е променила оттогава [времето, когато за първи път е установена границата]“, посочва той, цитиран от ТАСС.

„Вижте ескалацията на напрежението, нивото на конфронтация, особено в Балтийския регион. Разбира се, това изисква съответните ни агенции да предприемат необходимите стъпки, за да гарантират нашата сигурност“, допълва той.

Няколко часа след коментара му предложеният проект е изтрит от правителствения портал.

Към момента на публикуване на материала на Politico руски официални лица все още не са коментирали изчезването на текста.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 22.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 5
Tikva007
преди 3 седмици
*Цели ли Русия промяна на границите в Балтийско море?* - Това трябва да е риторичен въпрос - в НАТО знаят, че отговорът е твърдо *Да!* още от разпадането на СССР и разширяването на НАТО на изток, за да попречи на това. Дори е осуетен опасен и коварен план на Русия, с идеята на Елцин и младия Путин и тя да се присъедини към този военно-политически блок и така изотвътре да промени в своя полза границите си на военен излаз чак до Атлантика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 10
0pk
преди 3 седмици
Америтата като си промениха наскоро морските граници едностранно, не писахте някой да се е разтревожил. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още