IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската нация техническа

През 2011 година внасяме самолети и оборудване от Афганистан за 6 млн. долара, а през миналата година износът ни за страната е основно бельо

13:00 | 17.04.13 г. 11
Българската нация техническа

"Българската нация – нация техническа!" Подобен лозунг можеше да се види на не едно и две учреждения в комунистическото ни минало. Покрай него се завъртяха и вицовете за „не компютри, а компоти“, а бърза справка в сайта на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) днес показва, че май не ги произвеждаме, а ги внасяме.

За плодовете и зеленчуците това отдавна е факт – по преценка на служебния министър на земеделието 90% от плодовете и зеленчуците на пазара са внос. Бърз преглед из табелките на магазините подсказва и екзотика – домати от Йордания (за общо 1,4 млн. долара през 2012 година, по данни на МИЕТ), смилянски боб от Китай и други подобни примери.

Сайтът на МИЕТ обаче показва и други любопитни подробности за нашите търговски отношения с трети страни (извън ЕС). През 2012 година например една четвърт от българския износ за Афганистан представлява фланелки с ръкав.

Общият ни стокообмен със страната е на стойност 5,4 млн. долара, които се формират само от българския износ – просто миналата година нищо официално нищо не сме внесли от страната. Факт, лесно обясним с военните действия, които се водят там.

Прегледът за 2011 година обаче показва, че 92% от афганистанският внос у нас са въздухоплавателни средства. Останалата част са резервни части и двигатели за тях, на обща стойност 14,8 млн. долара. Същата година основният ни износ са били трактори, но фланелките заемат третото място. 

От Бахрейн пък миналата година сме внасяли превозни средства (5% от общия внос). Вярно, че останалата част е необработен алуминий, а общата стойност е 874 хил. долара.

В случая с Косово обаче автомобилите (вкл. товаропътническите и състезателните) съставляват почти половината от износа на страната за България, макар и общата му стойност е около 400 хил. долара. В замяна в Косово са получили от България основно хлебарски продукти, пури и растителни масла. Стойността на износа ни е в размер на 38 млн. долара.

Без претенции за изчерпателност на извадката - няма нищо лошо в това да произвеждаме бельо и да го изнасяме, нито хранителни продукти. Изниква обаче въпросът що за въздухоплавателни средства внасяме от страна, която в последните десетилетия се води истинска война и защо домати от Йордания замениха българските на щандовете на магазините? 

Статистиката колко изоставаме с иновациите е друга тема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 1
RedBot
преди 11 години
Аз сам за себе си се оправям чудесно и дори за мен, колкото по-зле толкова по-добре. Но не виждам бъдеще в тази държава при тоя начин на управление и с тези мутромахленски политици. Срам ме да си призная, но насърчавам всячески детето си да бяга навън и да не се връща. След тия избори нищо добро не ни чака със сигурност. След следващите вероятно също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Той самолета само е бил бонус към това, което е превозвал от Афганистан за ЕС... Ама то няма как да се обяви в статистиката, щото ония дръпнатите от Брюксел пак ще се размрънкат, българите били такива, били онакива, не трябвало да ги пущат в Шенген...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 8
aikmana
преди 11 години
"ДА бяхме нация техническа, имаше заводи и те работеха и изнасяха!"Компютри за Япония изнасяхме нали, нали? ;))))))))))))))))))))))))))))))))Айде да не се припомням аз, когато си цъках бежметежно "Каратеката" на Правец 16 с 256 цвята, в "лошите" капиталистически държави къде бяха и с какво се занимаваха....Ама ти сега ще ни разкажеш за чудесата на съветската научна мисъл с цитати от вестник "Комсомольская правда", нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
zdravko1
преди 11 години
За съжаление, явно още има хора, които истински вярват в комунизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 13
SS-23
преди 11 години
Деляна Петкова:""Българската нация нация техническа!" Подобен лозунг можеше да се види на не едно и две учреждения в комунистическото ни минало.".............Момиче младо, плюеш против "комунизма" (макар, че комунизъм никъде не е имало по света, стигна се само до най-меката форма на държавен капитализъм- "социализЪма"), НО при "комунизЪма" не само, че нямаше домати от Занзибар, боб от Китай и картофи от Бангладеш, и всичко беше истинско, ами си беше 100% наше произвоство, че на всичко и отгоре изнасяхме цели товарни композиции за Русия. И колкото и да ти е чудно,ДА бяхме нация техническа, имаше заводи и те работеха и изнасяха!А твоите десни партии, за една от които ще гласуваш на изборите, разпродадоха и разрушиха всичко, доведоха чуждестранни "инвеститори", които доизточиха това, което беше останало за доизточване, след което ликвидираха предприятията, за да не им е конкуренция на тяхната фирма-майка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 17
Императорът
преди 11 години
Ами нормално - за държава управлявана от *** като Б.Б.Само за три години той тотално затри Българската икономика, вместо зеленчуци, машини и т.н. в момента произвеждаме знаете какво.Инвестираш ли 12 000 000 000 в селско стопанство, ще произвеждаш основно храни, инвестираш ли ги в тежка индустрия, ще произвеждаш машини, инвестираш ли ги във високи технологии - продукцията ще са компютри, моби и айфони. Избереш ли енергетиката - ще произвеждаш ток.Но правителството на гРОБ инвестира 12 000 000 000 в ***, затова в България се произвеждат основно.... ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 4
deant
преди 11 години
Икономистите ми се обидиха като гледам негативния вот. Какво да направя, само това успя да роди тъпата ми инженерна глава :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 8
gvv3
преди 11 години
deant, напълно съгласен съм с коментара ти. Искам само да допълня, че е нужно престижа на инженерната професия да се върне, както и подобаващото заплащане на инженерите(което на места вече е прилично). Също така да се върне добрата система на образование в техникуми, където излизаха средните специалисти. Икономическите специалности трябва да останат за по-малко интелигнетните хора и трябва да са с по-нисък престиж от инженерните. В крайна сметка индустрия се прави със силни инженери, а такива стават ако са замесени от добро тесто а не са двойкаджиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 0
mapto
преди 11 години
Чакайте вие някой от чужбина да ви оправи. Уж Неволята учела ама в България някои ще си останат с викането. Тъжна история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 10
deant
преди 11 години
В България да си инженер е обидно и традиционно в инженерни специалности влизат двойкаджиите, които не са успели да влязат в икономическите. Защото да си икономист е ПРЕСТИЖНО. Сега имаме повече мениджъри и икономисти на глава на населението отколкото инженери. Тези инженери, които изобщо работят като инженери едва свързват двата края. Но пък куцо кьораво сакато разбира от МИО. А самата подготовка на инженери в университетите.... за това изобщо не искам да почвам да говоря. Та данните не са учудващи, отдавна сме "нация на далаверката и покупко-продажбата"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още