fallback

Как паричната политика на ЕЦБ влияе върху баланса на БНБ

Българската банка претърпява загуби, които биха могли да се прехвърлят върху данъкоплатеца през държавния бюджет, пише икономистът Николай Василев

08:35 | 09.03.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В брой номер 23 за 2015 г. The Wall Street Journal споменава за безпрецедентната политика на Датската централна банка, която само през месец февруари увеличи валутните си резерви с 25,32 млрд. долара. По изчисление на авторите тази сума се равнява на 9% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Дания за 2014 г. Основната причина затова е началото на т.нар. количествени улеснения, или както самата Европейска централна банка (ЕЦБ) ги нарича – нестандартни мерки по паричната политика (от встъпителното изявление на президента Марио Драги на пресконференцията на 5 март – бел. ред.).

Поради фиксирания курс на кроната спрямо еврото в рамките на диапазон от ±2,25%, който Датската централна банка се задължава да поддържа, институцията е принудена да интервенира на валутните пазари. Освен това с цел поддържането на курса банката намали в рамките на четири пъти само за двата месеца от началото на годината лихвените проценти по депозитите до нива от -0,75%. Не на последно място като част от мерките Датската централна банка отмени всички търгове за ДЦК до края на 2015 г.

По-рано за да избегне подобен ръст на баланса си, а и вследствие на вече увеличения такъв, Швейцарската централна банка взе изненадващо решение на 15 януари да премахне обвързването на франка с еврото, което беше въведено преди малко повече от 3 години.

Може би едно от малкото неща, по които си приличаме с датчаните и швейцарците (до преди премахването на фиксирания курс) е, че и нашата централна банка следва политика на обвързване на лева към еврото, записана в закона за Валутния борд, пише в свой анализ икономистът Николай Василев.

Какви са последиците от това за баланса на Българска народна банка (БНБ)?

Графика 1: Баланс на БНБ

Данни: БНБ, изчисления на автора

Тенденция на увеличение на активите се забелязва и в баланса на БНБ. Данните за първите два месеца от годината показват спад от 5,36% на месечна база за месец януари и значителен ръст от 9,79% за месец февруари до безпрецедентното ниво от 33,6 млрд. лева. В абсолютни стойности това се равнява на ръст от малко по-малко от 3 млрд. лева за един месец – 4.1% от БВП за 2013 г.

На графиката ясно се вижда, че това не е еднократна движение, а е по-скоро част от положителна тенденция, която започва от юни 2014 г. Тенденцията на ръст съвпада изцяло с обезценката на еврото спрямо долара. Така БНБ става поредната централна банка със сериозен ръст на баланса си, породен от решението на ЕЦБ.

Графика 2: Движение на валутната двойка USD/BGN

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
fallback