fallback

Защо "биковете" и "мечките" правят пари на пазара, а "прасетата" ги колят?

Високият ливъридж и опасността една или поредица от губещи сделки да доведат до фалит, рано или късно пращат хазартните "прасета" на заколение

16:54 | 24.11.11 г. 8

"Биковете правят пари, мечките правят пари, а прасетата ги колят" (Bulls, Bears Make Money, Pigs Get Slaughtered), гласи надпис на WallStreet в Ню Йорк.  Освен бикове и мечки, на пазара има прасета и пилета, като прасетата са символ на високорисковите инвеститори, оглеждащи се за еднократна инвестиция с огромна доходност, постигната за кратък период от време. Те купуват горещите за деня компании, като често не правят анализ на това, което купуват. Нетърпеливи са, жадни и емоционални относно своите инвестиции, без да са вложили време в изучаването на съответното дружество. 

През миналия уикенд в тема в Коментари на Investor.bg се появи много добър пример от практиката за високорисково инвестиране с висок ливъридж при силно волатилен пазар.

В конкретния пример, събрал над 100 коментара, инвеститор спекулира с пшеница при ливъридж на сметката за търговия от около 10 пъти и постига 60% печалба за един месец. Ливъридж от 10 пъти означава инвестиране на 10 пъти повече пари от притежаваните (останалите биват заемани от брокерската компания).

Това на практика означава, че спад в цените на притежаваните активи с 10% води до фалит. Само през миналата седмица е имало движение в цената на пшеницата от 8,5%, или спад от 640 до 585 цента за бушел. Цена на декемврийски фючърси върху пшеница на борсата CBOT (в центове за бушел):

Случайно или не, инвеститорът е спечелил от това движение около 12%, въпреки че при ливъридж от 10 пъти, то може да донесе 85%. Можело е да донесе и загуба от 85%, тоест практически фалит на сметката.

Долната графика, показва че в последните 30 дни цените на пшеницата са се движили в диапазон и са били много стабилни, докато в последните 6 месеца отчитат понижение от 825 до 585 цента за бушел, или спад с 29%. В този спад има почти 3 пъти по 10% спад, всеки от които достатъчен да занули сметката на инвеститора.

Търговията с капиталов лост (ливъридж) превръща инвестирането в хазарт, а инвеститорите - в донорите на пазарите, причислявайки ги към групата на прасетата.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:43 | 08.09.22 г.
fallback